Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija: Jeržan Maksim brani čast Kazahstana u Gljivicama

Poznat je i četvrti učesnik ovogodišnjeg dečjeg Evrosonga u Gljivicama. Ne samo što je četvrti do sada izabrani učesnik nego je i drugi dečak koji će putovati u Poljsku ove godine. U pitanju je Jeržan Maksim iz Kazahstana. Njegova takmičarska kompozicija će naknadno biti predstavljena.

Ovu odluku je na društvenim mrežama prvobitno saopštio tamošnji Ministar za informisanje i javni razvoj Dauren Abajev, da bi kasnije ovu informaciju potvrdila i uprava Agencije „Habar“, inače kazahstanskog partnera za evrovizijska nadmetanja.

Jeržan Maksim ima 12 godina i dolazi iz mesta Oral. Muzikom je počeo da se bavi 2012. godine, a svoj prvi javni takmičarski nastup je imao 2016, kada je pobedio na festivalu Dolphin Fest u Batumiju. Godine 2017. je osvojio 2. mesto na kultnom beloruskom festivalu „Slavjanski bazar“, i iste godine se takmičio na Sanremu za decu, gde je bio treći.

Zanimljivo je da je Jeržan i prošle godine pokušao da predstavlja Kazahstan na dečjem Evrosongu, i to učešćem na nacionalnom finalu s numerom Elimdi súıemin; tada je učešće završio kao trećeplasirani, sa četiri boda manje u odnosu na pobednicu Daneliju Tulešovu.

Zanimljivo je da je on polaznik čuvene ruske škole pevanja Igora Krutoja. Pri spomenu Rusije, vredi istaći i činjenicu da je ove godine učestvovao u ruskoj verziji šoua The Voice Kids, gde je stigao do finala, u kom je sa izvođenjem numere Adagio Lare Fabijan učešće najpre završio kao drugi sa 29,6% glasova publike.

Međutim, gledaoci su vrlo brzo negodovali zbog rezultata, smatrajući da je sve namešteno i na kraju je gledaocima ruski „Prvi kanal“ izašao u susret, održavši ponovo finalnu emisiju mesec dana kasnije u kojoj su svi finalisti, među kojima se našao i Jeržan, proglašeni za pobednike.

Oznake