Dečja Evrovizija 2019

Irci promenili koncepciju izborne selekcije. Poljaci započeli sa prvim snimanjima

Od 19 država, koliko će ih ove godine biti prisutno na Dečjoj Evroviziji u Poljskoj, četiri su zvanično objavile imena svojih malih izaslanika. Većina izbornih selekcija, kako stvari za sada stoje, biće internog ili poluinternog karaktera, a najvredniji u celoj toj priči su domaćin Poljska, Ukrajina i Irska.

Takođe, vredi spomenuti i poslednjih dvoje izabranih učesnika za dečji Evrosong: Melani Garsiju iz Španije i Jeržana Maksima iz Kazahstana. O njima možete više čitati u našim izdvojenim tekstovima.

Dečja Evrovizija: Melani Garsija je izbor Španaca

Dečja Evrovizija: Jeržan Maksim brani čast Kazahstana u Gljivicama

🇮🇪 Obrade umesto originalnih pesama na izboru u Irskoj

Irska televizija TG4 je promenila koncept svoje nacionalne selekcije za dečji Evrosong Junior Eurovision Éire. Naime, na prethodna četiri izdanja ovog šoua su se talentovana irska deca nadmetala sopstvenim pesmama; međutim, ove godine to neće biti slučaj zato što će se učesnici u svim epizodama ovog šoua nadmetati s poznatim hitovima ispevanim na engleskom jeziku, koji će za potrebe izbora biti prevedeni na irski/keltski jezik.

Za novog irskog juniorskog evrovizijskog predstavnika će se ove godine boriti 28 kandidata. Pesma sa kojom će pobednik šoua putovati u Poljsku će biti izabrana internim putem.

Međutim, ono što će ostati nepromenjeno je činjenica da će sve epizode ovog televizijskog takmičenja i ovog puta biti snimane i emitovane unapred. Prva snimanja su zakazana za 8. i 9. avgust u Dablinu i organizatori šoua su preko društvenih mreža pozvali sve zainteresovane da prisustvuju snimanju šoua.

🇺🇦 Objavljen žiri za ukrajinski izbor

Od ranije je poznato da će novog ukrajinskog predstavnika izabrati samo žiri, što znači da će ovakva metoda nacionalne selekcije više podsećati na interni metod odabira idealnog predstavnika. Javni emiter NSTU je objavio sastav sedmočlanog žirija koji će odlučivati najpre o desetoro finalista, a potom i o idealnom dečjem evrovizijskom adutu.

Selekciona komisija se sastoji od iskusnih muzičkih profesionalaca i urednika na javnom servisu. Među njima se nalazi i Aljoša, evrovizijska predstavnica iz 2010. godine. Tokom avgusta će biti poznato i ko će pevati za susednu Ukrajinu u Poljskoj.

🇵🇱 Počela prva snimanja poljske „Šanse za uspeh“

Poljska televizija TVP je započela sa snimanjima prvih epizoda šoua „Šansa za uspeh“ preko kog će biti izabran njihov adut koji će braniti čast domaćina u Gljivicama. Prema javljanjima lokalnog specijalizovanog portala „Evrovizijski dnevnik“, prva snimanja su obavljena 29. jula, kada se publici predstavilo prvih sedmoro kandidata. U isto vreme je spomenuti portal došao do poseda njihove liste.