Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Slovenci pokreću predselekciono takmičenje za manje poznate. Norvežani biraju 15. februara

Dok se jedni odmaraju, oni drugi su i te kako vredni. To se posebno odnosi na Norvešku i Sloveniju, koje su objavile detalje o tome kako će birati svoje predstavnike za Holandiju.

Slovenci su odlučili da pokrenu pretkvalifikaciono takmičenje za manje poznate izvođače, dok su, s druge strane Norvežani objavili datume održavanja svih šest večeri predstojećeg tradicionalnog Melodi Grand Prixa.

🇸🇮 Slovenija pokreće kvalifikaciono takmičenje za manje poznate pevače

Radio-televizija Slovenije je objavila da će njihov predstavnik za Holandiju biti izabran putem tradicionalnog televizijskog takmičenja Evrovizijska melodija, ali je novitet u tome što će biti pokrenuta i pretkvalifikaciona evrovizijska selekcija za mlade neafirmisane i poluafirmisane izvođače pod nazivom EMA FREŠ. U isto vreme su 1. avgusta otvoreni konkursi i za omladinsku i za glavnu EMU.

Pravo prijavljivanja na novi televizijski format EMA FREŠ će imati umetnici uzrasta između 16 i 26 godina koji su komercijalno objavili ne više od tri pesme zaštićene autorskim pravima. Zainteresovani uz prijavu treba da podnesu i video u trajanju od minut, a konkurs traje do 19. septembra.

Nakon toga će Radio-televizija Slovenije postavljati snimke svih onih koji su se prijavili za novo nadmetanje EMA FREŠ na oficijelnom sajtu festivala i na društvenim mrežama, i glasovima publike biće birani dnevni i sedmični pobednici konkursa. Oni koji budu bili izabrani za kandidate sedmice će se nadmetati u velikom finalu gde će pobednik dobiti pravo da se takmiči na glavnom izdanju Evrovizijske melodije 2020.

To znači da pravo prijavljivanja na glavnu Evrovizijsku melodiju sada imaju izvođači uzrasta od 26 godina pa dalje. Konkurs za glavno izdanje EME će trajati nešto duže u odnosu na konkurs za omladinsko izdanje — do 20. novembra tekuće godine.

U takve slične „izlete“, po pitanju davanja šanse manje poznatim i nepoznatim pevačima da se takmiče na nacionalnim evrovizijskim selekcijama, Radio-televizija Slovenije se upuštala i ranije; npr. pobednici šoua Bitka talentov iz 2005. i 2007. godine su za nagradu dobili učešće na Evrovizijskoj melodiji, a u sezoni 2011/2012. se njihov evrovizijski adut birao preko muzičkog rijalitija Misija Evrovizija.

🇳🇴 Norvežani aduta za Holandiju biraju 15. februara

Norvežani su malo promenili plan za 60. izdanje tradicionalne nacionalne selekcije Melodi Grand Prix, te će umesto planiranih 40, na nacionalnom izboru biti izvedeno 20 numera. Sve ostaje nepromenjeno što se tiče koncepta pet polufinalnih nadmetanja i finalne večeri — dakle, u svakom od pet polufinala će se publici predstaviti po četvoro izvođača iz pet različitih regiona države, a publika i žiri će izabrati po pet finalista.

Poznati su i datumi održavanja svih šest emisija. Prvo polufinale će biti održano 11. januara, a finale 15. februara. Podsetimo, prvo polufinale će predstaviti izvođače sa severa Norveške, drugo iz centralnog, treće iz zapadnog, četvrto iz istočnog, a peto iz južnog dela Norveške.

Direktor festivala Stig Karlsen je izjavio da je na konkurs stiglo između 500 i 600 numera, te da će se pri izboru onih koje će biti izvedene na festivalu rukovoditi kvalitetom, a ne kvantitetom.