ESC-potpourri

Česi raspolažu sa 152 prijave. Italijani izabrali novog umetničkog direktora Sanrema

Evrovizijska sezona i u ovim letnjim danima se polako zahuktava. U centru pažnje se nalaze Česi koji su objavili sa koliko prijava raspolažu za treće izdanje nacionalnog izbora Eurovision Song CZ, kao i Italijani, koji su nakon dve godine odlučili da promene umetničkog direktora Sanrema. Bugari će ponovo preispitati odluku o povratku na takmičenje, a u nastavku potpurija možete pročitati i vesti iz Monaka, Lihtenštajna, Grčke, zanimljivu vest o snimanju filma posvećenog organizaciji Evrovizije i jednu tužnu vest iz Gruzije.

🇨🇿 Česi raspolažu sa 152 prijave

Češka televizija je odmah po proglašenju grupe „Lake Malawi“ za pobednika prošlog izdanja nacionalnog izbora, tačnije 29. januara tekuće godine, raspisala konkurs za pesme koje će se čuti na trećem izdanju TV formata Eurovision Song CZ. Najpre je rok završetka konkursa bio određen za 30. jun, da bi na kraju bio produžen do 31. jula, što je definitivno bio i krajnji datum za podnošenje prijava.

Za razliku od prethodne godine, kada je na konkurs stiglo 300 numera, od čega je 60 bilo kompletno delo čeških autora, ove godine je interes za nacionalnim izborom opao, budući da je na konkurs stiglo 152 numere, od čega se broj kompozicija koji su kompletno potpisali lokalni autori ove godine povećao na 72.

Šef delegacije Jan Bors je objasnio zbog čega su ovako rano započeli i završili sa prijavama. Naime, razlog leži u činjenici da će producenti posebnu pažnju obraćati na vizuelnu prezentaciju takmičarskih pesama, tj. žele da iz svake numere da izvuku ono najbolje. Zbog toga je producentski tim odlučio da priključi jednog Austrijanca u pripremu organizacije za veliko finale nacionalnog izbora Eurovision Song CZ, koje će biti održano 25. januara u dvorani „Forum Karlín“ u Pragu.

Finalisti neće biti poznati do određenog doba, ali će zato u drugoj polovini tekućeg meseca biti poznata lista onih kandidata koji su ušli u uži izbor. Svi koji budu ušli u razmatranje će sa vizuelnim umetnikom, kojeg je javni emiter ČT unajmio za ovu priliku, osmisliti kreativan i odvažan nastup sa stilom.

🇮🇹 Jubilarni Sanremo u znaku modernizacije

Iako italijanski javni emiter RAI još uvek nije formalno potvrdio pojavljivanje na Pesmi Evrovizije u Holandiji, već su počeli da se pripremaju za novo, jubilarno, 70. izdanje kultnog muzičkog festivala Sanremo. Nakon dve uspešne sezone su organizatori odlučili da promene umetničkog direktora i glavnog voditelja festivala. Naime, dosadašnjoj „prvoj violini“ na tim dvema pozicijama Klaudiju Baljoniju se italijanski javni servis zahvalio na saradnji i te dve pozicije će preuzeti Amadeus, popularni radijski i TV voditelj i di-džej.

Celokupno jubilarno izdanje Sanrema, koje će biti održano između 4. i 8. februara u Teatru Ariston, biće u znaku slogana Coralità, Celebrazione e Innovazione (srp. Zajedništvo, slavlje i inovacija), te će, prema prvim rečima novog umetničkog direktora festivala, festival biti više otvoren za moderne muzičke trendove. Posebno se to odnosi na omladinski festival Sanremo Giovani, koji će i ove godine biti održan. Takođe, mogu se očekivati i još neka iznenađenja po pitanju izmena u organizaciji festivala.

🇧🇬 Bugari će tokom septembra razmišljati o povratku na Evrosong

Iako su još tokom održavanja Evrosonga u Tel Avivu čelnici bugarske nacionalne televizije BNT najavili da se neće u skorije vreme vraćati na Evrosong, ipak, nedavne promene u menadžmentu javnog emitera su uticale na to da ponovo čelnici bugarske televizije sednu za sto i počnu da razmišljaju o povratku na Pesmu Evrovizije nakon godinu dana pauze. Zbog toga su na oficijelnom Tviter profilu Pesme Evrovizije za Bugarsku admini napisali da će o eventualnom povratku na takmičenje razmišljati tokom septembra.

Takođe, kao odgovor na isti taj tvit su dodali još jedan u kom su poželeli puno sreće učesnicima ovogodišnjeg dečjeg Evrosonga u Gljivicama, dodavši da je moguć njihov povratak i na juniorsko takmičenje u bliskoj budućnosti.

🇬🇷 Grci se, navodno, vraćaju oprobanom i uspešnom receptu

Kako javlja sajt Nassoblog, grčki javni emiter ERT je odlučio da izvrši poluinterni način odabira evrovizijskog aduta za Holandiju. Naime, prema navedenom izvoru, izvođač bi i peti put zaredom trebalo da bude izabran internim putem, ali način odabira pesme bi bio nešto drugačiji; naime, izabrani izvođač bi pripremio određen broj numera za nacionalno finale od kojih bi gledaoci izabrali onu najbolju pesmu sa kojom će putovati u Holandiju. Zvanična potvrda ovih glasina se tek očekuje.

Ovo ne bi bio prvi put Grcima da upotrebljavaju metod izbornog festivala „jedan izvođač — više pesama“. Počev od 2004. godine, Grci su na ovakav način birali pesme sa kojima su na Evrosong išli Elena Paparizu 2005, Ana Visi 2006, Sakis Ruvas 2009. i Demi 2017. godine.

🇲🇨 🇱🇮 Monako se ne vraća ni 2020, Lihtenštajn odlaže debitansko pojavljivanje

Nacionalni emiter Kneževine Monako TMC je odlučio da se ni 2020. godine ne vraća na Pesmu Evrovizije. Razlozi nisu poznati, ali se pretpostavlja da je to zbog finansijskih (ne)mogućnosti i vlasničkog udela glavnog francuskog kanala TF1, te posledično i slabog interesa javnosti za ovo takmičenje. Podsetimo, Monako se na Pesmi Evrovizije prvi put takmičio 1959. godine i prvi ciklus njihovih pojavljivanja je trajao do 1979. godine; najveći uspeh im je bila pobeda ostvarena 1971. godine.

Monako se vratio 2004. godine na takmičenje, kada je uveden sistem sa polufinalnim večerima, i bio je redovan učesnik sve do 2006. Ni na jednom od ta tri učešća nisu uspeli da se plasiraju u finale.

Iako je Lihthenštajn svojevremeno razmišljao o debitantskom učešću na Pesmi Evrovizije, ipak je nacionalni emiter 1FLTV odlučio da ponovo odloži debitantsko pojavljivanje. Iako nisu navedeni razlozi za ovu odluku, pretpostavlja se da su dva konkretna razloga za njihovo ponovno odlaganje sledeća: 1FLTV još uvek nije stekao status punopravnog člana EBU, a drugo, nacionalna vlada treba da podrži ceo taj projekat, kako bi platili troškove participacije.

🎥 🇺🇸 Netfliks okuplja glumački ešalon za film o Evroviziji

Poznata striming-platforma Netfliks trenutno priprema film jednostavno nazvan „Evrovizija“, u kojem će oni oslikati način na koji se vrši organizacija takmičenja za Pesmu Evrovizije. Ovaj film će posebno biti zanimljiv za gledanje zato što će glavne uloge tumačiti velike glumačke zvezde: Pirs Brosnan, Vil Farel i Rejčel Makadams. Reditelj filma će biti Dejvid Dopkin, poznat po režiji filmske komedije „Lovci na deveruše“.

Prvi kadrovi tog famoznog filma su snimljeni tokom prošlogodišnjeg Evrosonga u Lisabonu, nastavljeni su tokom ovogodišnjeg nadmetanja u Tel Avivu, a završna snimanja će biti obavljena u Londonu i islandskom gradu Husaviku.

Netfliks je otkrio i detalje o radnji tog filma: Vil Farel i Rejčel Makadams će igrati muzičare sa Islanda, a Pirs Brosnan će igrati Vilovog oca, za kog se smatra da je najzgodniji muškarac na Islandu. Svi likovi u filmu će imati islandska imena kao što su: Ólafur Darri Ólafsson, Björn Hlynur Haraldsson, Nína Dögg Filippusdóttir i Jóhannes Haukur Jóhannesson.

Za sada se još ne zna kada će film biti dostupan publici.

🇬🇪 Preminuo Mamuka Gaganidze, jedan od članova grupe „The Shin“

Jedan od članova grupe „The Shin“, koja je predstavljala Gruziju na Pesmi Evrovizije 2014. godine u duetu sa Mariko, Mamuka Gaganidze, preminuo je u Nemačkoj 13. avgusta tekuće godine. On je dugi niz godina bolovao od melanoma, vrste raka kože.

Mamuka se grupi „The Shin“ priključio 2002. godine, a osnovali su je Zaza Miminošvili i Zurab Gagnidze. Mamuka je u grupi bio glavni i prateći vokal, kompozitor i perkusionista.

Mariko i „The Shin“, nažalost, te 2014. godine nisu uspeli da se kvalifikuju za finale sa eklektičnom numerom Three minutes to Earth.