ESC-potpourri

Demi Lovato u filmu o Evroviziji. Portugalci i Gruzini započeli pripreme

U centru pažnje nove epizode „evrovizijskog potpurija“ se nalaze Gruzini i Portugalci, koji su objavili detalje o svojim nacionalnim izborima za Holandiju 2020. Takođe, u novom potpuriju ćete naći i informacije o tome koja poznata pevačica mlađe generacije se priključila glumačkoj postavci Netfliksovog filma o Evroviziji, kao i detalje o pripremama za američko izdanje takmičenja, koje će konačno startovati 2021. godine.

🇵🇹 Nepromenjen koncept u Portugaliji

Portugalci će svog evrovizijskog aduta za Holandiju i ovaj put izabrati preko tradicionalnog televizijskog nadmetanja Festival da Cançăo. Format izbora će ostati nepromenjen — 16 izvođača će se kroz dva polufinala i finale boriti za jedno mesto koje vodi u Holandiju.

Proces odabira kompozicija će takođe ostati nepromenjen: 14 pesama će uraditi pozvani kompozitori, jedna numera će biti izabrana od strane kompozitora koji promovišu svoje radove u radijskoj emisiji Masterclass, dok će poslednja, 16. kompozicija, biti odabrana preko javnog konkursa namenjenog za kompozitore koji su stanovnici ove mediteranske države, a koji nemaju nijedan komercijalno objavljen rad; konkurs za neafirmisane kompozitore je otvoren 19. avgusta i trajaće do 15. oktobra tekuće godine.

Rok za dostavljanje demo-verzija svih takmičarskih kompozicija je do oktobra, dok finalne verzije trebaju biti dostavljene do novembra tekuće godine. Lista odabranih kompozitora i izvođača za koje su se oni opredelili će biti objavljena naknadno.

Još u decembru prošle godine, javni emiter RTP je objavio da su dva kompozitora već odabrana za naredno izdanje takmičenja, ali, za sada se imena već izabranih autora drže u tajnosti.

🇬🇪 Gruzijski Idol se vraća u oktobru

Gruzijski javni emiter GPB je i zvanično potvrdio da će preko svoje verzije popularnog muzičkog šoua Idol i drugu godinu zaredom biti izabran njihov evrovizijski adut. Takođe, potvrđeno je i da će se šou na male ekrane vratiti već tokom oktobra.

U toku su i audicije za novu sezonu. Prvi kastinzi su održani 17. i 18. avgusta u Tbilisiju, naredne audicije će biti održane 24. avgusta u Kutaisiju i 25. avgusta u Batumiju, dok će poslednji krug audicija biti održan 30. i 31. avgusta ponovo u prestonici Tbilisiju.

🇺🇸 Demi Lovato u filmu o Evroviziji

Netfliks i dalje nastavlja sa otkrivanjem novih detalja u vezi sa filmom o Evroviziji. Ranije je objavljeno da će u filmu uloge tumačiti Pirs Brosnan, Vil Farel i Rejčel Makadams, a sada je ta lista postala bogatija za još dva imena.

Naime, jedna od najpopularnijih glumica i pevačica mlađe generacije Demi Lovato objavila je na svom Instagram profilu 21. avgusta, povodom proslave svog 27. rođendana, video u kom je Vil Farel otkrio da će ona i britanski glumac Den Stivens biti deo filma o Evroviziji, što je ujedno predstavljao i njen rođendanski poklon za sve poštovaoce njenog rada.

Poznato je da će Demi u filmu igrati Katijanu, islandsku pevačicu anđeoskog glasa, dok će Den Stivens igrati njenog konkurenta iz Rusije Aleksandera Lemtova.

Za Demi će ovo biti prva uloga u nekom igranom filmu posle 10 godina, ne računajući učešće u originalnoj sinhronizaciji animiranog filmskog hita „Štrumpfovi: skriveno selo“ iz 2017. godine, zato što od 2008. i 2010. godine, kada je sa braćom Džonas snimila dva dela Diznijevog televizijskog filma „Rokenrol kamp“, nije učestvovala ni u jednom igranom filmu. Za to vreme se ona posvetila kreiranju svoje uspešne muzičke karijere tokom koje je veći deo njenih pesama, koje je snimila što samostalno, što u saradnji sa umetnicima kao što su Luis Fonsi, Kristina Agilera, Džeks Džouns i sastavima „Clean Bandit” i „Cheat Codes“, zabeležilo platinast tiraž, kao i višemilionske preglede na Jutjubu.

Den Stivens je publici postao poznat zahvaljujući zapaženim ulogama u serijama „Dauntonska opatija“ i „Legija“, kao i po ulozi Zveri u igranoj adaptaciji Diznijevog filmskog klasika „Lepotica i zver“.

🇺🇸 Desetoro emitera izrazilo želju za učešćem u američkoj verziji Pesme Evrovizije

Polako se privode kraju i pripreme za američku verziju Pesme Evrovizije, nazvanu American Song Contest, čije će prvo izdanje biti održano 2021. godine. Detalji o tom takmičenju su objavljeni još tokom održavanja poslednjeg Evrosonga u Tel Avivu, te je od tada poznato da će nosilac realizacije američke verzije takmičenja biti svetski poznata producentska kuća iz Švedske Brain Academy, te da će supervizor takmičenja biti iskusni evrovizijski lisac Krister Bjerkman, koji će se posle završetka sezone 2020/2021. povući sa pozicije šefa švedske delegacije i prvog čoveka Melodifestvalena, kako bi se posvetio radu na američkoj verziji takmičenja.

Isplivali su i novi detalji u vezi priprema za ovo takmičenje. Naime, za sada je poznato da je deset televizijskih kanala izrazilo želju za učešćem, ali je njihova lista za sada nepoznata.