Evrovizija 2020 Roterdam
Photo: Paul Barendregt
Evrovizija 2020

Pesma Evrovizije 2020. u Roterdamu!

Pesma Evrovizije 2020. održaće se u Roterdamu 12, 14. i 16. maja.

Takmičenje će se održati u višenamenskom zdanju, kongresnom centru „Rotterdam Ahoy“, u čijem se sklopu nalazi i arena kapaciteta oko 16.000 mesta. Sajamski i kongresni kompleks otvoren je davne 1950. godine, a arena je izgrađana 1971. godine. Od tada, ceo kompleks je više puta renoviran — poslednji put 2011. godine.

Ovo nije prvi put da Roterdam dobija organizaciju jednog evrovizijskog događaja. U istom kompleksu održana je Dečja pesma Evrovizije 2007. godine.

Odluka o gradu domaćinu 65. Evrosonga doneta je nakon tromeseče procedure izbora adekvatne lokacije za najveći muzički šou-program na svetu. Zvanično se za domaćinstvo kandidovalo pet gradova: Roterdam, koji je od samog starta slovio za favorita, zatim Utreht, Mastriht, Arnem i Hertogenbos, kolokvijalno poznat kao Den Bos. Producentski tim je ubrzo eliminisao kandidature Utrehta, Arnema i Den Bosa, da bi u finišu ostali Mastriht i Roterdam koji su odgovorili na tražene zahteve i kriterijume, ne samo kada je reč o dvorani nego i o ostalim pratećim objektima i lokacijama za Eurovision Village, EuroClub i ceremoniju otvaranja. Osim toga, ponudili su i odgovarajući broj hotelskih soba i smeštaja različite kategorizacije i cena, a uprave ova dva grada istakle su volju i da finansijski pomognu organizaciju velikog događaja.

Prema rečima Jona Ole Sanda, izvršnog supervizora Pesme Evrovizije, Roterdam je u proteklom periodu iskazao neverovatan entuzijazam i posvećenost da organizuje Evrosong u Holandiji posle 40 godina. Podsetimo, poslednji put Hag je bio domaćin takmičenja 1980. godine.

Pesmu Evrovizije u Holandiji zajednički organizuju tri javna medijska servisa: NPO, NOS i AVROTROS. Generalna direktorka NPO Shula Rajksman kazala je da producenti imaju želju da organizuju takmičenje za Pesmu Evrovizije širom Holandije, koje takođe deluje kao „izlog“ te zemlje u Evropi.

— Srećni smo što kao javni RTV servis sada zaista možemo da sarađujemo sa Roterdamom i arenom „Ahoy“, kako bismo organizovali jedinstveni događaj koji povezuje i inspiriše sve stanovnike Holandije i Evrope — izjavila je Rajksmanova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rotterdam (@gemeenterotterdam) on

Privredni i kulturno-istorijski centar Holandije

Roterdam, grad na zapadu Holandije, nalazi se na ušću reka Meze i Rajna u Severno more i leži u proseku 2 m ispod nivoa mora. Sa oko 630.000 stanovnika drugi je grad po veličini u Holandiji i predstavlja, pre svega, industrijski, preduzetnički, kulturni i istorijski centar Holandije.

Roterdamska luka je najveća u Evropi; tokom 2018. godine kroz nju je prošlo 469 miliona tona raznih dobara.

Grad-domaćin 65. Pesme Evrovizije ujedno je i administrativni centar pokrajine Južna Holandija koja je najistaknutija po svojoj multikulturalnosti. U samom gradu registrovano je 174 različitih nacionalnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rotterdam Ahoy (@rotterdam.ahoy) on

Roterdam je stari istorijski grad, a taj status nosi od davne 1328. godine. Ujedno, to je grad moderne, eksperimentalne arhitekture, sa velikim brojem solitera, mostova i tunela. Beli viseći most — Erazmov most, koji povezuje razdovejene delove grada, posebna je turistička atrakcija, a zbog grandioznog izgleda nosi i naziv „Labud“. Toranj „Euromast“ dostiže visinu od 185 metara, i najviši je u Holandiji. Predstavlja naročitu atrakciju zbog prelepog pogleda koji se sa njega pruža.

Grad ima više univerziteta, viših škola, kao i muzičku i akademiju umetnosti, brojne muzeje, kulturno-istorijske znamenitosti, a ističe ga i bogat ugostiteljski asortiman i uzbudljiv noćni život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rotterdam (@gemeenterotterdam) on

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Dobro je….
    Ne mogu da kažem da se nisam pribojavao eventualnog odabira Maastrichta ali sam čvrsto verovao da Rotterdam ima najbolju ponudu.
    Sad treba ispuniti visoka očekivanja koja su fanovi zacrtali.

  • Dobar izbor Holanđana, Roterdam treba da organizuje Evroviziju. Izbor Mastrihta bi bio politički i nelogičan. Ne bi bilo kao Milstrit 1993-te, ali Evrovizija je već odavno festival velikih razmera što traži da se ispunjavaju se veći zahtevi. Očekujem dobru žurku i nadam se bez političkih provokacija prema Srbiji.