Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Holanđani ostaju verni internoj selekciji. Bez Kazahstana i 2020

Novim izdanjem „evrovizijskog potpurija“ smo u centar pažnje stavili domaćine narednog Evrosonga, Holanđane, zbog informacije da će svog evrovizijskog aduta izabrati i osmi put zaredom metodom interne selekcije. Takođe, promocija narednih evrovizijskih pesama neće proći ni bez tradicionalnog promotivnog koncerta u Amsterdamu.

Iako Maltežani još uvek nisu potvrdili mehanizam odabira svog izaslanika za Roterdam, donosimo vam i vest o početku druge sezone šoua X Factor Malta. EBU ne razmišlja da dodeli specijalnu pozivnicu Kazahstanu za učešće ni naredne godine, a među vestima koje se nalaze u narednim redovima vam donosimo i informacije o zvaničnoj potvrdi učešća Severne Makedonije i Grčke.

🇳🇱 Interni izbor za Holanđane i 2020. Poznat je i datum održavanja narednog promotivnog koncerta u Amsterdamu

Kao što se i očekivalo, domaćini narednog Evrosonga, Holanđani, i osmi put zaredom će svog predstavnika izabrati kompletnom metodom interne selekcije, što je i potvrdila savetnica za komunikacije u javnom servisu AVROTROS za specijalizovani portal escXtra.

Ovo će biti prvi put u 21. veku i prvi put posle 21 godine da neka država domaćin Evrosonga svog evrovizijskog predstavnika izabere internim putem. Poslednja država koja je organizovala Evrosong tokom poslednje 21 godine, i svog aduta na domaćem terenu izabrala kompletnom metodom interne selekcije, što označava unutrašnji izbor i pesme i izvođača, bio je Izrael, koji je prilikom organizacije Evrosonga u Jerusalimu 1999. godine na ovakav način izabrao svoje adute — grupu „Eden“ i numeru Happy birthday.

Sve ostale države koje su organizovale Evrosong od 2000. do 2018. godine su u godini kada su organizovale takmičenje koristile ili televizijsku selekciju za odabir pesme i izvođača ili poluinterni metod izbora pod kojim se podrazumevao interni odabir izvođača ili pesme, kao u slučaju Turske 2004, Grčke 2006, Nemačke 2011, Azerbejdžana 2012. i Izraela 2018. godine.

Takođe, promotivne evrovizijske aktivnosti u narednoj sezoni neće proći ni bez tradicionalnog promotivnog koncerta Eurovision in Concert u Amsterdamu. Naredno izdanje će biti održano 4. aprila na dobro poznatoj lokaciji — u dvorani AFAS Live u kojoj je bila održana i Dečja pesma Evrovizije 2012. godine.

🇰🇿 Bez debija za Kazahstan i 2020

Uzimajući u obzir da se Kazahstanci i drugu godinu zaredom takmiče na dečjoj Evroviziji, postavlja se pitanje kada će Kazahstan ostvariti debi i u seniorskoj konkurenciji. Čelnici EBU su stali na put glasinama o mogućoj dodeli specijalne pozivnice za kazahstansko pojavljivanje u Roterdamu, izjavivši za portal escXtra da u skorije vreme specijalna pozivnica za učešće ovoj srednjoazijskoj državi neće biti dodeljena, što znači da Kazahstan ne može da se nada debiju u Roterdamu.

Podsetimo, kazahstanska medijska agencija Khabar Agency nosi epitet pridruženog člana Evropske radiodifuzne unije, isto kao i australijski emiteri SBS i ABC. Po pravilima seniorskog Evrosonga, samo punopravni članovi EBU mogu da ostvare pravo učešća svake godine, dok pridruženi članovi moraju čekati poziv ove ugledne organizacije evropskih javnih servisa za učešće. Nakon pobede Kejt-Miler Hajtki na prethodnom izdanju australijskog izbornog festivala, ova okeanijska država je produžila rok za učešće na Pesmi Evrovizije do 2023. godine.

🇲🇹 Malteški X Factor počinje 6. oktobra

Malteški javni emiter PBS je potvrdio da će druga sezona X Factora početi da se emituje 6. oktobra. Međutim, ono što se sa sigurnošću još uvek ne zna jeste da li će se preko tog šoua ponovo izabrati malteški evrovizijski predstavnik ili će biti isproban potpuno novi metod selekcije.

🇬🇷 🇲🇰 Grčka i Severna Makedonija potvrdile pojavljivanje u Holandiji

Naravno, Pesma Evrovizije u Holandiji neće proći bez Grčke. U izjavi za sajt grčkog ogranka fan kluba OGAE, urednica međunarodnih odnosa pri grčkom javnom emiteru ERT i šef delegacije Marija Kofopulu potrvrdila je da će Grčka biti deo Pesme Evrovizije i u Roterdamu.

Pre izvesnog vremena su postojale glasine da će Grci organizovati nacionalno finale po kom će interno izabran izvođač otpevati određen broj pripremljenih pesama na nacionalnom finalu, od kojih bi gledaoci izabrali jednu numeru za Evroviziju, kao što je to bio slučaj 2005, 2006, 2009. i 2017. godine, ali, kako je ona izjavila, metod selekcije još uvek nije zvanično utvrđen.

A nakon istorijskog 7. mesta Tamare Todevske u Tel Avivu, Severna Makedonija je potvrdila pojavljivanje i u Holandiji. I oni još uvek većaju o načinu odabira predstavnika za 2020, ali može se očekivati da po osmi put od 2012. godine, a peti uzastopni od 2016, svog predstavnika i pesmu izaberu internim putem.

🇩🇪 Nemci u tajnosti odabrali međunarodni anketarski panel za nacionalno finale

Još u aprilu tekuće godine, nemačka kompanija Simon & Kutcher je raspisala poziv za sve zainteresovane fanove Evrovizije da budu deo međunarodnog anketarskog panela za naredno nacionalno finale. Predstavnici ove kompanije su 5. septembra poslali odgovor svima onima koji su se prijavili uz naznaku da su postali deo međunarodnog žirija ili nisu zadovoljili kriterijume za žiri.

Javni emiter NDR još uvek nije zvanično potvrdio detalje nacionalnog finala za 2020, ali, nakon neuspeha na finalnoj večeri prethodnog Evrosonga u Tel Avivu, delegacija je ranije najavila da će sigurno doći do promena u formatu postojeće televizijske selekcije, bez zalaska u detalje.

🇨🇾 Kipar, najverovatnije, ponovo bira interno svog predstavnika

Kiparski javni emiter CyBC je u razgovoru za portal escXtra naveo da će sredinom septembra početi da razgovaraju sa svim zainteresovanim diskografskim kućama i eksternim produkcijama oko najboljih predloga za narednog kiparskog evrovizijskog izaslanika. Time se dolazi do zaključka da će predstavnik i peti put zaredom biti izabran internim putem.