Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Hrvati ponovo organizuju Doru. Poznati prvi detalji Sanrema 2020

Novi „evrovizijski potpuri“ je pred nama. Donosimo informacije o tome na koji način će Hrvati birati svog predstavnika za Holandiju, šta planiraju Islanđani i kako će se odvijati organizacija jubilarnog, 70. Sanrema u Italiji.

🇭🇷 Hrvati ponovo biraju preko Dore

Hrvatska radio-televizija je 9. septembra u svom studiju pred okupljenim predstavnicima medija iznela planove za novu programsku šemu. Tim povodom se prisutnima obratio i direktor programa Hrvatske televizije Bruno Kovačević koji je otkrio da će akcenat u novoj programskoj šemi staviti na zabavu i muziku, te je izdvojio tri najveća projekta koje će HRT emitovati u jesenje-zimskoj programskoj šemi: povratničke sezone muzičkog rijalitija The Voice, verzija nekada popularnog kviza „Želite li da postanete milioner?“, kao i novo izdanje festivala Dora putem koje će pobednik ponovo ići na Pesmu Evrovizije. Time je hrvatski javni servis stavio do znanja da je i zvanično potvrdio učešće na Evroviziji u Roterdamu.

U zabavnom delu promocije je publiku, između ostalih, uveseljavala i Severina, hrvatska evrovizijska predstavnica iz 2006. godine, koja je tim povodom izvela dve pesme.

🇮🇸 Islanđani istom trasom do predstavnika za Roterdam

Na Islandu je zabeležena prilično turbulentna evrovizijska sezona koja je, nesumnjivo, donela veliki publicitet. Svakako da su momci iz sastava „Hatari“ tome najviše i doprineli, ali uprkos skandalima, nacionalni emiter RÚV ni u narednoj sezoni neće ništa menjati.

Naime, i u narednoj sezoni koristiće se festival Söngvakeppnin za izbor evrovizijskog predstavnika, koji će se sastojati od dve polufinalne emisije 8. i 15. februara, i jednog finala, zakazanog za 29. februar.

Ukupno će učestvovati 10 izvođača, po pet u svakom polufinalu, a samo dvoje plasiraće se u finale glasovima publike i žirija. Ipak, produkcija zadržava pravo da jednog od šestoro eliminisanih izvođača vrati u takmičenje za samo finale.

Pobednička pesma će najverovatnije ponovo biti izabrana kroz dva kruga glasanja: međunarodni žiri i publika najpre delegiraju dvoje superfinalista, a onda samo publika daje završnu reč.

Konkurs za zainteresovane autore i izvođače traje do 17. oktobra, a kao i do sada, pesme za polufinala moraju biti otpevane na islandskom jeziku.

Islandski kandidati za Roterdam biće poznati javnosti u januaru.

🇮🇹 Povratak na staro za Sanremo 2020

Iako se još uvek zvanično čeka potvrda učešća Italije na Evroviziji u Holandiji, novi umetnički direktor Sanrema, poznati di-džej, radijsko i TV lice Amadeus, otkrio je detalje organizacije jubilarnog, 70. izdanja ovog najstarijeg italijanskog muzičkog festivala.

Naime, prošlogodišnji eksperiment njegovog prethodnika Klaudija Baljonija oko spajanja starih i mladih izvođača u jednu kategoriju je naišao na ravnodušnost prema jednom delu publike i medija u Italiji zbog toga što je prošlogodišnji pobednik centralnog izdanja Sanrema Mahmud prethodno pobedio na novoustanovljenom omladinskom televizijskom formatu Sanremo Giovanni. Zbog toga je Amadeus odlučio da vrati stari način organizacije koji je važio do 2018. godine, a to je podela izvođača u kategorije Campioni Nuove proposte.

To ne znači da će omladinski kvalifikacioni festival Sanremo Giovanni biti ukinut, ali najbolje plasirani učesnici tog TV formata neće ići u prvospomenutu kategoriju Campioni, već će se nadmetati u kategoriji Nuove proposte.

Novo izdanje omladinskih kvalifikacija će biti emitovano u periodu između 23. novembra i 17. decembra, a odatle će biti odabrano pet najboljih koji će se naći među osmoro učesnika u kategoriji Nuove proposte. Preostalu kvotu od tri učesnika će popuniti dvoje najbolje plasiranih na internetskom nadmetanju Area Sanremo, kao i Tekla Insolija, pobednica prošlogodišnjeg izdanja muzičkog rijalitija Sanremo Young.

S druge strane, u kategoriji Campioni će se ponovo nadmetati 20 afirmisanih izvođača, i može se očekivati da pobednik iz te kategorije ponovo bude mogući predstavnik Italije na Evrosongu, ako to bude želeo, baš kao što je to bio slučaj u periodu između 2015. i 2018. godine.

Podsetimo, glavni festival će biti održan između 4. i 8. februara u dobro poznatom Teatru Ariston i poznat je i raspored organizacije tokom svih pet večeri. Zanimljivo je da u kategoriji Campioni tokom svih pet večeri neće biti ispadanja.

Raspored svih pet večeri Sanrema 2020 će biti sledeći:

  • Prvo veče, 4. februar | Prvih desetoro učesnika iz kategorije Campioni će izvesti svoje takmičarske numere. Publici će se predstaviti i prvih četvoro izvođača iz kategorije Nuove proposte, odakle će dvoje najlošije plasiranih napustiti takmičenje.
  • Drugo veče, 5. februar | Drugih desetoro učesnika iz kategorije Campioni će izvesti svoje takmičarske numere. Nastupiće i drugih četvoro učesnika iz kategorije Nouve proposte, odakle će još dvoje najlošije plasiranih automatski napustiti takmičenje.
  • Treće veče, 6. februar | Svi učesnici iz kategorije Campioni će se predstaviti s numerama koje su obeležile 70 godina održavanja Sanrema. Na programu je i polufinale u kategoriji Nuove proposte sa četvoro učesnika, odakle će još dvoje najlošije plasiranih automatski napustiti takmičenje.
  • Četvrto veče, 7. februar | Publici će se sa svojim takmičarskim numerama ponovo predstaviti svo 20 izvođača iz kategorije Campioni, te će biti proglašen i pobednik finalnog dvoboja u kategoriji Nuove proposte.
  • Peto veče, 8. februar | Ponovo će svoje pesme izvesti učesnici iz kategorije Campioni, kao i pobednik kategorije Nuove proposte. Negde iza ponoći će biti poznato troje tzv. superfinalista iz kategorije Campioni i na kraju će biti proglašen pobednik festivala i mogući predstavnik Italije na Pesmi Evrovizije. U slučaju da pobednik iz te kategorije odbije učešće na Evrosongu, baš kao što se to dogodilo 2016. godine, kada je umesto grupe „Stadio“ u Stokholm išla Frančeska Mikjelin, onda će selekciona komisija nekom drugom izvođaču dodeliti poziv za učešće.