ESC-potpourri

Poznati prvi detalji za UMK 2020. Izraelski javni servis uputio tužbu protiv Madone

Kako će izgledati novo izdanje finskog nacionalnog izbora Uuden Musiikin Kilpailu? Kakve je mere preduzeo izraelski javni emiter KAN protiv produkcije koja je realizovala Madonin nastup u revijalnom delu finalne večeri? Saznajte u narednim redovima.

🇫🇮 UMK 2020 sa četiri do 10 izvođača u finalu

Još u junu je finski javni emiter YLE objavio da će deveto izdanje televizijskog formata Uuden Musiikin Kilpailu po prvi put posle 2017. godine biti organizovan u formi takmičenja sa više izvođača, te da će 1. novembra biti otvoren osmodnevni konkurs za sve zainteresovane izvođače i autore, kao i da će funkciju umetničkog direktora festivala preuzeti donedavno supervizor takmičenja Tapio Hakanen. Takođe, vredi podsetiti i na podatak da će u proces organizacije biti uključena i omladinska radio-stanica YLEX.

Donedavno je to bilo sve što smo čuli od finske državne radio-televizije. Sada je Tapio Hakanen u intervjuu za portal organizacije za zaštitu prava autora i izvođača „Teosto“ dao više detalja o organizaciji izbora. Baš kao i te 2017, UMK će imati samo jedno veče na kojem će se 2020. nadmetati minimum četiri, a najviše 10 izvođača. Od svih koji se budu prijavili će tražiti raznovrsnu ponudu pesama, a pred finalno veče će biti emitovano i nekoliko specijalnih emisija na kojem će biti predstavljane takmičarske kompozicije u formi video-spotova, baš kao što je to bio slučaj i prethodnih godina.

Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Takmičenje nove muzike) televizijski je format koji je finski javni servis YLE uveo 2012. Do 2016. godine je bio u formi višenedeljnog takmičarskog nadmetanja, da bi 2017. godine festival prešao na sadašnju jednovečernju formu organizacije.

🇮🇱 Izraelski javni servis uputio tužbu protiv Madone

Strasti oko skandaloznog revijalnog Madoninog nastupa na poslednjoj Evroviziji u Tel Avivu se još nisu u potpunosti stišale, te je javni emiter KAN odlučio da preduzme mere protiv producentske kuće Live Nation, koja je zastupala Madonu, upućivanjem tužbe u iznosu od 1,375 miliona šekela, odn. 350.000 evra.

Naime, u podnesenoj tužbi se navodi da su njeni zastupnici prekršili dogovor obuhvaćen sporazumom između te dve organizacije zato što je deo troškova za njen nastup morao da snosi izraelski javni emiter KAN zbog pružanja tehničke i logističke pomoći koji je prevazilazio okvire evrovizijske produkcije, kako je navedeno u saopštenju prenesenom od portala Variety.

Prema prvobitnom dogovoru, troškove za realizaciju njenog revijalnog nastupa trebalo je zajednički da snose i KAN i Live Nation, a sada, kada je tužba podnesena, predstavnici ove druge strane su se složili da otplate troškove izraelskog nacionalnog emitera, a sada nacionalni emiter treba da otplati troškove ove druge strane.

Podsetimo, Madonin nastup u revijalnom delu finalne večeri je izazvao kontroverzu zbog katastrofalnog pevanja uživo, kao i zbog činjenice da su dva plesača na leđima svojih kostima imali prišivene zastave Izraela i Palestine. Dan nakon finalne večeri se EBU oglasio saopštenjem u kojem je navedeno da takav nastup nije bio u skladu s probama koje je imala pred finalno veče, dodavši da je Evrovizija takmičenje u kojem nema mesta isticanju političkih stavova.

Oznake