ESC-potpourri

Španci interno biraju predstavnika za Roterdam. Holanđani ostali bez bitnog člana delegacije

Na koji način će Španci izabrati svog predstavnika za Roterdam i koje dve poznate dame su ušle u uži izbor delegacije? Ko je napustio holandsku delegaciju? Koliko je teška novčana kazna za islandski javni servis zbog incidenta sa finalne večeri u Tel Avivu? Koja poznata imena će se naći među učesnicima gruzijskog Idola? Koja nekadašnja irska predstavnica je napustila ovaj svet?

O svemu tome čitajte u novom izdanju „evrovizijskog potpurija“.

🇪🇸 Španci razdvajaju „Operaciju trijumf“ i Evroviziju zbog internog načina selekcije

Ono o čemu se spekulisalo već duže vreme konačno se obistinilo — španski javni servis RTVE je odlučio da razdvoji muzički rijaliti „Operacija trijumf“ od Evrovizije. Prve naznake ove situacije su se javile još u julu, kada su organizatori OT-a održavanje kastinga za nove učesnike ovog muzičkog kampa najavili za oktobar i novembar, da bi već u septembru najavili da će nova sezona startovati početkom januara i trajati do sredine aprila.

Sada kada je i ta informacija zvanično potvrđena, španska delegacija je odlučila da se okrene novoj metodi izborne selekcije, poučeni lošim iskustvom spajanja sa OT-om u prethodne dve sezone, kada se kod učesnika osećao manjak zainteresovanosti za Evrosong i u isto vreme su mediji zamerali delegaciji to što su na prethodnim dvema selekcijama, na kojima su učestvovali odabrani učesnici ovog šoua, davali loše takmičarske pesme za njih.

Novi španski evrovizijski adut će biti izabran internim putem, a kako je navedeno na oficijelnoj Tviter stranici Pesme Evrovizije za Španiju, predstavnik će biti zvučno ime. Portal Formula TV je došao do insajderske informacije o tome ko će biti novi pik Španaca — prema njihovim saznanjima, u uži izbor su ušle dve atraktivne dame: Dijana Navaro i Rut Lorenzo. Prvospomenuta je bila želja delegacije još za Evroviziju u Lisabonu 2018, međutim, nakon uspeha koji je doživela povratnička sezona spomenute „Operacije trijumf“, Španci su odlučili da promene izbornu strategiju. Rut Lorenzo, pak, ima jedno evrovizijsko iskustvo iza sebe, i to tako što je na finalnoj večeri u Kopenghagenu 2014. godine s numerom Dancing in the rain zauzela 10. mesto u finalu, te stoga postoji pitanje da li bi ona bila spremna za još jedno evrovizijsko pojavljivanje.

Nekoliko dana nakon toga, grčka televizija Star Channel je u svojoj centralnoj informativno-zabavnoj tabloidnoj emisiji prenela informaciju da su Španci navodno uključili i treće ime u tu trku, a to je dobropoznata vicešampionka sa pretprošlog takmičenja u Lisabonu Eleni Fureira, uzimajući u obzir činjenicu da je njena numera Fuego bila veoma popularna i u Španiji. Međutim, ista ta TV kuća je u produžetku ove informacije koja deluje daleko od istine navela da je Eleni navodno odbila taj predlog zbog selidbe u Los Anđeles početkom naredne godine, gde želi da poradi na svetskoj karijeri. Naravno, izneta konstatacija je bila na nivou naučne fantastike zato što se u isto vreme postavlja i pitanje da li je RTVE zapravo pregovarao sa ovom atraktivnom Grkinjom ili ne.

Pre Španije su i Belgija, Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo ranije potvrdili svoje unutrašnje selekcije za 2020. Posmatrajući period španskih izbora od 2005. godine pa naovamo, RTVE je interni način odabira pesme i izvođača koristio od tada svega dva puta — 2006. i 2015. godine, i tada je prednost u odabiru izvođača takođe bila data iskusnim umetnicima. Međutim, ni članice devojačkog sastava „Las Ketchup“ u Atini 2006, kao ni Edurne u Beču 2015. godine, nisu se baš nešto najbolje proslavile — obe su učešće završile na 21. mestu u finalu.

🇳🇱 Danijel Deker napustio holandsku delegaciju

U jeku priprema za predstojeći Evrosong Holanđani su ostali bez bitnog člana delegacije. Naime, di-džej Danijel Deker, koji je bio deo delegacionog odbora od Moskve 2009. do Tel Aviva 2019, odlučio je da napusti selekcioni tim za odabir pesme i izvođača, zahvalivši se na svom Fejsbuk profilu svim ljudima kojima je za to vreme bio okružen.

Prvo iskustvo sa Evrovizijom je Danijel Deker imao početkom devedesetih godina, kada je bio glavni komentator za radijski prenos tog najdugovečnijeg TV formata. U periodu od 2010. do 2013. godine je kao komentator pomagao u realizaciji televizijskog prenosa takmičenja zajedno sa Kornaldom Masom i Janom Smitom.

🇮🇸 Islandski javni servis saznao iznos novčane kazne

Ranije je šef islandske evrovizijske delegacije najavio da će EBU novčano kazniti javni servis RÚV zbog incidenta na finalnoj večeri ovogodišnjeg Evrosonga, kada su njihovi predstavnici, članovi sastava „Hatari“, pokazali palestinsku zastavu tokom glasanja na finalnoj večeri. Sada je i poznato da će čelnici islandske državne radio-televizije biti kažnjeni sa 5000 evra, ond. 700.000 islandskih kruna, što je minimalan iznos novčane kazne za sve članove EBU koji krše pravila takmičenja.

🇬🇪 Poznata imena u novoj sezoni gruzijskog Idola

Gruzijska verzija šoua Idol, preko koje će javni servis GBP ponovo birati svog seniorskog evrovizijskog aduta, vraća se u program tokom oktobra, a tamošnji ogranak međunarodnog evrovizijskog fan-kluba INFE je došao do informacije koja poznata imena će se naći među učesnicima ovogodišnjeg izdanja ovog muzičkog rijalitija.

Naime, među učesnicima navedenog šoua, pre svega, naći će se Tornike Kiprijani, koji je pod mentorstvom ovogodišnje kiparske evrovizijske predstavnice Tamte pobedio u tamošnjem X Factoru 2014. godine. Takođe, učestvovao je i na izboru za gruzijskog predstavnika 2017. godine s numerom You are my sunshine, gde je zauzeo 23. mesto u konkurenciji od 25 učesnika.

Drugo ime koje je delegacija gruzijskog INFE-a zatekla na unutrašnjem kastingu je 16-godišnja Barbara Samkaradze, koja je 2016. godine kao 14-godišnjakinja pobedila u gruzijskoj verziji šoua „Ja imam talenat“ sa 48,6% glasova publike.

🇮🇪 Preminula Sendi Džouns

Irska predstavnica iz 1972. godine Sendi Džouns preminula je 19. septembra u 68. godini života u Sjedinjenim Američkim Državama nakon duge i teške bolesti.

Sendi je rođena u Kramlinu kod Dablina i karijeru je započela nastupajući u grupama „The Royal Earls“, „The Dixies“ i „The Sandie Jones Band“. Evrovizijskim ljubiteljima će ostati upamćena po tome što se te davne 1972. godine jedina u istoriji irskih učešća na seniorskom Evrosongu predstavila s pesmom kompletno otpevanom na irskom/keltskom jeziku, nazvanom Ceol an Ghrá i tada je učešće na finalnoj večeri završila na 15. mestu u konkurenciji od 18 učesnika.

Osamdesetih godina je napustila Irsku kako bi započela inostranu karijeru, te se na kraju nastanila u SAD. Bila je tokom prethodnih godina poprilično zastupljena u programima irskog nacionalnog emitera RTÉ, a 2016. godine je bila jedan od gostujućih članova žirija u irskom selekcionom formatu za Evroviziju za decu Junior Eurovision Éire.

Njen brat Toni Džouns je nakon njene smrti pokrenuo dobrotovrnu kampanju kako bi njeni fanovi obezbedili sredstva za njenu sahranu u Irskoj, gde su sahranjeni i njeni roditelji. Fanovi mogu da doniraju određen iznos sredstava preko sajta gofundme.com.