Dečja Evrovizija 2019

Poznat naziv pesme španske predstavnice. Poljaci kompletirali listu finalista

Novo izdanje „evrovizijskog potpurija“ posvećeno aktuelnostima u vezi sa pripremama za dečji Evrosong u Gljivicama posvećeno je isečku takmičarske numere ovogodišnje španske predstavnice Melani Garsije, kao i kompletiranoj listi finalista poljske izborne selekcije Szansa na sukces, rezultatima onlajn-glasanja za rusko finale i spekulacijama iz Portugalije. O svemu tome u redovima koji slede.

Pre svega vredi napomenuti da su Irci 22. septembra kompletirali listu od osam polufinalista svoje izborne selekcije, te da će finalu njihovog izbora zakazanog za 6. oktobar prethoditi još jedan eliminacioni polufinalni krug zakazan za 29. septembar.

Takođe, treba napomenuti da su svog aduta odabrali i Belorusi, o čemu možete više čitati u našem izdvojenom tekstu.

Dečja Evrovizija: Jelisaveta Misnikova 17. predstavnica Belorusije

🇪🇸 Melani Garsija peva Marte u Gljivicama

Ovogodišnja španska predstavnica na dečjem Evrosongu Melani Garsija će na finalnom takmičenju u Gljivicama 24. novembra izvoditi pesmu Marte (srp. Mars). Tim povodom je javni emiter RTVE objavio isečak pesme u trajanju od minut, kako bi fanovi Evrosonga znali šta ih čeka. U dogledno vreme će njena takmičarska kompozicija biti prezentovana i u celosti.

Jednominutni isečak pesme je oduševio sve koji su je čuli, uz komentare poput onih da su se Španci na velika vrata vratili na ovo takmičenje, da su uspešno nastavili tamo gde su stali sa prvim ciklusom učešća na Evroviziji za decu, a tu je i komentar da Španija ovaj put ne želi samo da se domogne vrha tabele, već i da pobedi.

Autoski ovu numeru potpisuju Pablo Mora, Manu Čaud i sama Melani.

Ona je tom prilikom postala prva interno izabrana predstavnica koja je pored naziva takmičarske kompozicije predstavila i njen deo, a ujedno i druga interno izabrana predstavnica pored naše Darije Vračević koja je objavila i naziv takmičarske kompozicije.

🇵🇱 Poljaci kompletirali listu finalista „Šanse za uspeh”

Televizija Poljska je u periodu od 8. do 22. septembra na svom drugom kanalu emitovala tri polufinalne epizode šoua Szansa na sukces (srp. Šansa za uspeh) putem koje se bira njihov predstavnik za odbranu trona na domaćem terenu na finalnom takmičenju 24. novembra. Kroz tri unapred snimljene polufinalne emisije je prošao ukupno 21 kandidat, od kojih se u svakoj predstavilo po sedam kandidata. Nakon što se svih sedmoro kandidata iz sve tri eliminacione epizode predstavilo publici, žiri je potom selektovao tri najjače karike među njima, i od toga izabrao po jednu za finalnu emisiju, koja je na programu 29. septembra.

Svaka od tri polufinalne grupe se publici predstavila sa po jednom pesmom odabranog poljskog izvođača, čijem je stvaralaštvu bila posvećena svaka od tri polufinalne epizode. Evrovizijskim ljubiteljima je svakako najzanimljivija bila druga polufinalna grupa, koja se publici predstavila 15. septembra; učesnici druge polufinalne emisije su izvodili najveće hitove džez sastava „Blue Café“, koja je čast Poljske na seniorskom Evrosongu branila na finalnoj večeri u Istanbulu 2004. godine.

Za odlazak na završno takmičenje u Gljvice će se u finalu boriti tri kandidata:

  • Nikola Fjedor
  • Viktorija Gabor
  • Gabrijela Kacer

U finalnoj emisiji će se svako od troje finalista predstaviti sa po dve numere: jednom numerom od bilo kog lokalnog umetnika po svom izboru i jednom namenski napisanom pesmom sa kojom će pobednik ići na dečju Evroviziju. Odluku o pobedniku će donositi isključivo gledaoci kraj malih ekrana. Finalna emisija će imati dva dela: deo u kom će kandidati izvoditi takmičarske kompozicije će biti snimljen unapred, dok će drugi deo, u kom će biti saopšteni rezutlati glasova publike, biti snimljen uživo.

🇷🇺 Poznati pobednici onlajn-glasanja u Rusiji

U trajanju od 17. do 22. septembra su posetioci sajta jesc-russia.com mogli da preslušaju pesme svih 11 kandidata koji će se naći u konkurenciji za 15. ruskog juniorskog evrovizijskog predstavnika. Ti rezultati će na nacionalnom finalu, koje će biti održano 24. septembra u koncertnoj dvorani „Vegas City Hall“ u Moskvi, biti pridodati glasovima stručnog žirija, nakon čega će biti poznat konačan pobednik.

Kako je prenela stranica ESC World, najviše simpatija internet-glasača su pokupili Tatjana Meženceva i Oržak Denberel, osvojivši maksimalnih 12 poena sa njihove strane; drugo mesto je zauzeo Danil Hačaturov (10 poena), a treća je bila Nikita Moroz s osvojenih 8 poena.

Preostalih sedam najbolje rangiranih takmičara s njihove strane su:

7 poena — Marjana Titova
6 poena — Margarita Strjukova
5 poena — Mihail Noginski
4 poena — Alisa Pritočkina
3 poena — Ksenija Kušner
2 poena — Julija Solnjiškova
1 poen — Marija Mirova

Dakle, članice sastava „Like Teens“ nisu dobile ni bod od publike.

🇵🇹 Žoana de Almeida će biti predstavnica Portugalije?

Kako javlja specijalizovani lokalni sajt ESC Portugal, čini se da je da je ova pirinejska država već izabrala svog aduta za dečji Evrosong u Gljivicama. Naime, novinar tog portala Žorže Vemans je preneo informaciju koja se za sada čuva u hodnicima javnog servisa RTP da će desetogodišnja Žoana de Almeida, pobednica 31. izdanja tamošnjeg dečjeg festivala Gala dos Pequenos Cantores da Figueira da Foz, zastupati Portugaliju na finalnoj večeri 24. novembra.

Na tom festivalu, održanom 14. jula, Žoana de Almeida je pobedila s potencijalnom evrovizijskom pesmom Não deixes, i pritom osvojila nagrade za najbolji tekst i najbolju kompoziciju. Zvanična potvrda ove informacije se tek očekuje.

🇧🇾 Beloruskinja otvorena za doradu pesme i promenu kostima

Ovogodišnja beloruska predstavnica Jelisaveta Misnikova je odmah nakon što je proglašena za pobednicu tamošnjeg nacionalnog finala dala intervju za lokalni portal Belta, za koji je podelila prve impresije nakon pobede. Takođe, napomenula je da će svoju numeru Pepeo dorađivati, i to tako što će jedan deo numere prevesti na engleski, i to u dozvoljenim granicama od 25%. Takođe, planira da promeni i kostim za pojavljivanje u Gljivicama.

🇳🇱 Holandski finalisti su izveli svoje numere uživo po prvi put

Da Holanđani dosta ulažu u dečju Evroviziju i promovišu svoje kandidate za nacionalni izbor na najbolji način, govori i činjenica da su organizatori TV formata Junior Songfestival odlučili da ovogodišnje finaliste promovišu na jednom lokalnom festivalu posvećenom dečjoj kulturi, gde su prvi put javno izveli svoje takmičarske kompozicije. Finalno veče će biti održano 28. septembra.