Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija: Vels šalje Erin Mej

Vels je konačno izabrao svog predstavnika. Drugi adut u istoriji njihovih pojavljivanja na dečjem Evrosongu će biti Erin Mej koja će se u Gljivicama 24. novembra publici predstaviti s ranije interno izabranom pesmom Calon un cyro (srp. Kucanje srca).

Veliko finale velškog televizijskog muzičkog rijalitija Chwilio am seren (srp. Potraga za zvezdom) održano je 24. septembra i kroz finalnu emisiju je prošlo sledećih šestoro kandidata:

  • Sofija
  • Cerys
  • Erin
  • grupa „Y Minis”
  • Carys
  • duo „Mackenzie & Rhiannon”

Svi oni su se publici u prvom krugu predstavili obradama poznatih svetskih hitova prevedenih na velški jezik, nakon čega je žiri odabrao troje kandidata za drugi krug glasanja: Erin, Cerys i duo „Mackenzie & Rhiannon“. Svih troje su se u drugom krugu predstavili s ranije interno izabranom kompozicijom Calon un Cyro, koju autorski potpisuju Džon Gregori i Silvija Strand, članovi internacionalne grupe „The Islanders“, koji je 2010. godine na seniorskom Evrosongu u Oslu zastupao Kipar, uz pomoć repera i kompozitora Eda Holdena.

U drugom krugu glasanja je pravo odluke o pobedniku imala isključivo publika koja je selektovala najboljeg izvođača pesme Calon un Cyro između troje navedenih superfinalista, a to je Erin Mej.

Pobednica Erin Mej ima 13 godina i rođena je u gradu Lanrust u severnom delu Velsa. Oduvek je volela da nastupa. Prvo je počela da izvodi tradicionalne velške pesme, a onda se, zahvaljujući svojoj mentorki iz šoua Tari Betan, prebacila na pop muziku. Pored toga što se bavi pevanjem, bavi se i baletom, a kada ne pohađa časove, svoje vreme provodi tako što se bavi plivanjem, brdskim biciklizmom ili glumom.

Kako i zašto Vels na Dečjoj Evroviziji?

Oznake