ESC-potpourri

Britanci ne isključuju odabir afirmisanog izvođača za Roterdam. Ali Rajan poslala pesmu na švajcarski izbor

Kakve su želje Bi-Bi-Sija i Bi-Em-Džija za odabir britanskog evrovizijskog predstavnika za Roterdam? Da li je Ali Rajan rekla zbogom nemačkom izboru, i ako jeste, za koji nacionalni izbor je u predstojećoj sezoni konkurisala? Šta krčkaju Gruzini, Irci i Litvanci? O svemu tome u našem novom „evrovizijskom potpuriju“.

🇬🇧 Britanci ne isključuju mogućnost slanja afirmisanog izvođača u Roterdam

Britanski javni emiter BBC je nedavno objavio da će svog evrovizijskog predstavnika za Roterdam izabrati internim putem u saradnji sa diskografskom kompanijom BMG, a sada je direktor britanskog ogranka ove diskografske kompanije Alister Norberi za portal Music Week izneo detalje o tome kako teku pripreme za unutrašnji odabir idealnog izvođača i pesme.

Na početku je naveo da je ponosan na to što su BMG i BBC uspeli da ostvare saradnju na ovom najintrigantnijem evrovizijskom projektu do sada, te da nije bitno da li će predstavnik biti neki debitant, zaboravljeni as ili popularan pevač mlađe generacije, već je bitno da izaberu dobru pesmu, dodavši da će biti delimično napisana od strane autora koji su svoja prava zaštitili u Bi-Em-Džiju, kao i da se veliki broj britanskih autora već javio za učešće u ovom projektu.

🇩🇪 Ali Rajan rekla „ne“ nemačkom i „da“ švajcarskom izboru

Mnogi evrovizjski fanovi u Nemačkoj su prošle sezone negodovali zbog odluke da umesto Ali Rajan na Evrosong ode duo „S!sters“ pa su Rajanovoj poželeli da se ponovo prijavi za nemački izbor. Međutim, ona je svim tim željama stala na put nizom objava na Tviteru na kojima je navela da je celokupno prošlogodišnje nemačko nacionalno finale bilo namešteno, te da više ne želi da učestvuje u ovoj bruci i sramoti od nacionalnog finala, kako je navela u jednom od svojih objava.

Zašto ovo prenosimo? Zato što je ona sa svojim fanovima podelila informaciju da je poslala svoju pesmu na izbor za ovogodišnjeg švajcarskog predstavnika, što su sa oduševljenjem pozdravili. Da li će ona biti ta koja će nastaviti put koji je utabao Luka Heni? Saznaćemo početkom marta.

🇱🇹 Brojne promene u litvanskom izboru

Litvanci će i ovaj put svog evrovizijskog predstavnika izabrati preko selekcionog televizijskog šou-programa koji će ove sezone ponovo biti skraćen, i to na šest emisija koje će biti emitovane od sredine januara do kraja februara. Ali, to nije jedina promena koju je javni emiter LRT uveo u organizaciju svog izbora.

Naime, na konkursu koji će biti otvoren 30. septembra, a završiti 8. decembra tekuće godine, izvođači će ovaj put morati da konkurišu isključivo s jednom pesmom. Što se tiče žirija, njegov sastav će i dalje biti rotirajući, ali, članovi će se nalaziti u zasebnoj prostoriji i više neće komentarisati takmičarske kompozicije. Rezultati glasanja žirija i publike više neće biti objavljivani u toku svake od šest epizoda, već na kraju. Takođe, javni emiter LRT se obavezao da će utrošiti i deo sredstava u osmišljavanje evrovizijskog nastupa za pobednika, i to tako što će obezbediti scenske efekte, reditelja nastupa, vokalne pripreme sa pobednikom, kostime za sve učesnike na sceni i druge stvari.

🇮🇪 Irska otvorila konkurs za izbor nove evrovizijske nade

Irski javni emiter RTÉ će i peti put zaredom svoju 54. evrovizijsku nadu izabrati internim putem, i to ponovo preko javnog konkursa. Strateški partner u ovom projektu će im biti radio-stanica 2fm, koja posluje u sastavu irske radio-televizije, i čije je programsko usmerenje orijentisano ka mlađoj publici.

Kako su naveli u odredbama konkursa, pesme treba da šalju savremeni i talentovani irski autori i izvođači koji žele da pokažu svoje talente globalnoj publici. Međutim, iako su naveli da žele da vide neku novu nadu, u odredbama konkursa je navedeno da idealan izvođač treba da ima iskustvo sa javnim nastupima.

RTÉ je poseban poziv otvorio i uspešnim autorima sa dokazanim uspehom u muzičkoj industriji, čije će prijave takođe biti uzete u obzir. Pravilnik konkursa, koji je otvoren 26. septembra i trajaće do 25. oktobra tekuće godine, u skladu je sa evrovizijskim pravilima, uz dodatu odredbu da svaki kompozitor ili tekstopisac ima pravo da pošalje samo jednu pesmu.

🇳🇱 Objavljeni novi članovi holandskog delegacionog tima

Domaćini narednog Evrosonga Holanđani su objavili izmene u selekcionom timu koji će biti zadužen za odabir pesme i izvođača koji će braniti čast domaćeg terena. Pored već oprobanih članova Erika van Stadea, Kornalda Masa, Jana Smita i Džojsa Holdemansa, delegaciji će se pridružiti i di-džej Koen Svajnenberg i Sander Landinga.

🇬🇪 Gruzini interno biraju pesmu za pobednika Idola 2020

Gruzijski javni emiter GPB objavio je nove detalje u vezi sa organizacijom njihove verzije šoua Idol koji će ponovo poslužiti za odabir seniorske evrovizijske nade. Za razliku od prethodne godine, kada su na finalnoj večeri učesnici te faze takmičenja otpevali namenski skrojene pesme, ovaj put će preko tog šoua biti odabran samo izvođač, a pesma će za pobednika naknadno biti izabrana. Jasno je, pesma će za pobednika gruzijskog Idola biti izabrana internim putem nakon završetka takmičenja.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nemoj Adel molim te, svaki dan većina radio stanica puštaju 3 iste njene pesme već 7 godina i ponavljaju ih više puta dnevno, dosadiše sa Adel i Bogu i narodu. Ko da je Adel najbolja pevačica svih vremena

  • Smanjenje domaćih izbora će oslabiti kvalitet Evrovizije. Srbija može i da se odluči da ne bude Beovizije, dok bogatije države više i ne mare za Evroviziju. Ovogodišnji nemački izbor je bio katastrofalan, ali daleko od toga da je bio namešten i Ali Rajan sa takvim uobraženim i arogantnim stavom teško da će biti predstavnik Švajcarske. Britanci mogu da pošalju Adel ako žele, ni to ne bi pomoglo da pobede na Evroviziji zbog svog arogantnog stava prema festivalu.