Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija: Viktorija Gabor adut ovgoodišnjih domaćina

Viktorija Gabor će braniti čast domaćina dečjeg Evrosonga te pokušati da odbrani trofej osvojen prošle godine u Minsku.

Dvanaestogodišnja Viktorija je pobedila svoje dve rivalke u finalnoj emisiji šoua Szansa na sukces (srp. Šansa za uspeh), a pesmu Superhero će otpevati 24. novembra u Gljivicama.

Ovogodišnji domaćini su odlučili da predstavnika ne biraju interno kao prošle godine, već putem pomenutog televizijskog šoua, koji se ove godine na program nacionalne televizije TVP vratio posle sedam godina odsustva. Taj šou je prvobitno bio emitovan između 1993. i 2012. godine i u tom periodu je realizovano 19 sezona, dok je povratnička, 20. sezona, bila emitovana ovog proleća. Prvih 20 sezona su bili namenjeni starijim neafirmisanim i poluafirmisanim pevačima, gde je pobednik i još jedan najbolje primećen takmičar dobio pravo da učestvuje na kultnom muzičkom festivalu u gradu Opolu.

Minula 21. sezona, bila je namenjena isključivo deci između 9 i 14 godina koja su se takmičila za odbranu domaćeg terena na ovogodišnjem dečjem Evrosongu.

Audicije su tokom jula održane u Varšavi. Kroz tri unapred snimljene polufinalne emisije je prošao ukupno 21 kandidat, od kojih se u svakoj predstavilo po sedam kandidata. Žiri je potom selektovao tri najjače karike među njima, i od toga izabrao po jednu za finalnu emisiju.

Svaka od tri polufinalne grupe se publici predstavila sa po jednom pesmom odabranog poljskog izvođača, čijem je stvaralaštvu bila posvećena svaka epizoda. Evrovizijskim ljubiteljima je svakako najzanimljivija bila druga polufinalna grupa; učesnici su izvodili najveće hitove džez sastava „Blue Café“, koja je čast Poljske na seniorskom Evrosongu branila na finalnoj večeri u Istanbulu 2004. godine.

Za odlazak na završno takmičenje u Gljivice na kraju su se našle Nikola Fjedor, Viktorija Gabor i Gabrijela Kacer. One su se publici predstavile sa po dve pesme: jednom pesmom od zadatog lokalnog izvođača čijem je stvaralaštvu bio posvećen prvi deo emisije, i jednom namenski napisanom pesmom s kojom će pobednica ići na juniorsku Evroviziju.

  • Nikola Fjedor | Bubbles in my head
  • Viktorija Gabor | Superhero
  • Gabrijela Kacer | On my way

Iako je bilo planirano da pobednika izaberu samo gledaoci kraj malih ekrana, ipak se u proces glasanja uključio i tročlani žiri sačinjen od tri iskusna poljska izvođača; obe strane su imale po 50% udela u raspodeli glasova.

Novoizabrana predstavnica Poljske je rođena u Nemačkoj, školovanje je započela u Velikoj Britaniji, a trenutno živi u Poljskoj. Ovog februara bila je finalista druge edicije emisije za mlade talente The Voice Kids. Njen prvi singl Time dostigao je dva i po miliona pregleda na Jutjubu, a remiksovali su ga i neki poznati inostrani izvođači poput Shanguy i Melo Kids.

Viktorijini muzički uzori su Arijana Grande, Džesi Džej, Šon Mendes, Vitni Hjuston i Bijonse.

Oznake