Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Trip-hop bend „Hooverphonic“ predstavlja Belgiju

Popularni sastav „Hooverphonic“ izbor je Belgijanaca za Pesmu Evrovizije 2020. godine, koja će se održati u Roterdamu.

Članovi ovog neobičnog benda su Aleks Kalije (Alex Callier), Rejmond Gerts (Raymond Geerts) i Luka Krojsberks (Luka Cruysberghs), i trenutno rade na svojoj evrovizijskog pesmi. Ona se sada nalazi u demo-verziji, a konačan uradak trebalo bi da bude predstavljen javnosti u februaru.

„Hooverphonic“ je osnovan 1995. godine, i od tada neprestano radi i stvara, uz nekoliko promena članova benda. Njihova muzika se u početku opisivala kao trip-hop, pod snažnim uticajem tzv. „Bristol saunda“ koji je bio aktuelan sredinom 90-ih, da bi kasnije počeli da kombinuju razne žanrove, pa se danas svrstavaju u ambijentalni elektro-pop, drim-pop ili alternativni rok. Do sada su izdali 10 studijskih albuma.

Međunarodnu afirmaciju stekli su s numerom Mad about you, da bi kasnije pesmu Gravity modna etiketa „Cacharel“ koristila u jednoj od svojih reklama za parfeme. Zanimljivo je da je koautor te pesme bila Laura Gruseneken aka „Sennek“, koja je predstavljala Belgiju u Lisabonu 2018. s pesmom A matter of time, čiji je jedan od autora bio Aleks Kalije, član „Hooverphonica“.

Otuda ta veza s flamanskim javnim servisom VRT i televizijom Eén koji su ove sezone želeli da angažuju afirmisano i muzički iskusno ime za Evroviziju.

Kao i pre dve sezone, i ove je Belgija prva zemlja koja je imenovala svog kandidata za planetarno popularno takmičenje. Ove godine pravo na selekciju imao je javni medijski servis VRT koji svoj program emituje na holandskom, odn. flamanskom jeziku. Oni drugi put zaredom sprovode kompletan interni metod odabira izvođača i pesme. Gledajući period od 2004. godine, prethodno su na isti način birali u sezonama 2009/2010. i 2017/2018. godine. Godine 2012. je bio isproban metod nacionalnog finala „jedan izvođač — dve pesme“, dok je 2004, 2006, 2008, 2014. i 2016. godine predstavnik bio biran putem televizijskog takmičenja Eurosong.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Zvezda
  Jeste i ja sam od nekog našeg na netu pročitao da su bili u Beogradu,a ni ja nisam znao.
  Mora da su jako dobri ako su uspeli da dobiju mesto u Areni.
  Preslušao sam njihove skorije pesme,baš su po mom ukusu.

 • @Slobodan Todorovic, hmm nisam znao, verujem ti ako ti tako kazes. Ja na YT ukucao ime njihovog benda a ono izbacio klip objavljen pre godinu dana i ostale isto, nista sveze nisam nasao. Mada po ovom reprezentativnom klipu sto je okacen ovde, zanr i stil muzike mi deluje obecavajuce kao sto sam i napisao… Videcemo, ipak Belgija je flopnula dve godine za redom a do tada redjali neverovatno jake rezultate

 • @Zvezda,
  Pa ovo baš i nije tačno. Poslednji spot objavili su pre mesec dana za pesmu Horrible person s najnovijeg albuma.
  Imaju stalno koncerte. Ovog marta su bili u Beogradu i pevali u KOMBANK dvorani.

 • Ali nemoj da bude kao sa Darude-om, odnosno da ne bude ovo neki zaboravljeni bend pa da preko Evrovizije pokušaju da se vrate stazama stare slave… Znamo kako se to završilo sa pomenutim Fincima ove godine…

  Pišem sve ovo jer na youtube-u u poslednjih par godina nemaju ništa tako da….

 • Meni se iskredo dopada bend!
  Belgijanci se ponovo odlučuju za nešto alternativniji pristup i drago mi je zbog toga.Ne bih previše da se uzdam dok ne dobijemo pesmu,ali ako pesma(a i nastup)budu bili na nivou,Belgija može da se vrati u top 10