Dečja Evrovizija 2019

Poznati irski finalisti. Australija predstavlja pesmu 7. oktobra

Bliže se kraju i pripreme za dečju Evroviziju u Gljivicama, a ovom prilikom vam donosimo informacije o finalistima, za sada poslednje televizijske selekcije koje se trenutno održava u Irskoj, kao i datum prezentacije pesme australijskog predstavnika Džordana Entonija.

U međuvremenu su svoje predstavnike odabrali Albanija i Poljska, o čemu više možete čitati u našim izdvojenim tekstovima.

Dečja Evrovizija: Isea Čili brani čast Albanije u Poljskoj

Dečja Evrovizija: Viktorija Gabor adut ovgoodišnjih domaćina

 

🇮🇪 Poznati irski finalisti

Nakon četiri četvrtfinalna kruga i jednog polufinalnog, 29. septembra su odabrani finalisti irskog nacionalnog izbora Junior Eurovision Éire.

No, pre nego što vas budemo obavestili o listi finalista, najpre ćemo vam objasniti kako je tekla izborna selekcija. Prvo su bile emitovane četiri četvrtfinalne emisije od 8. do 22. septembra, kroz koje je prošlo 28 kandidata podeljenih u četiri grupe od po sedam. Koncepcija ovog TV formata je za ovu godinu izmenjena, te su se umesto sa originalnim pesmama, kanidati publici predstavljali s obradama poznatih engleskih hitova prevedenih na irski/keltski jezik za potrebe izbora. Nakon što se sedam kandidata iz svake od četiri četvrtfinalne emisije predstavilo publici, tri najbolje plasirana kandidata od strane žirija su ušla u uži izbor; od ta tri, jedan je prošao direktno u polufinale, a preostala dva su išla u baražni dvoboj gde su ponovo otpevali pesme koje su izveli u prvom delu, i nakon toga je selektovan drugi polufinalista iz svake od četiri grupe.

Sličan princip izbora je važio i za polufinalnu emisiju, koja je bila na programu 29. septembra. Nadmetalo se osmoro kandidata, nakon čega je žiri izabrao četvoro najboljih; od tih četvoro, dvoje kandidata je prošlo direktno u finale, a preostalih dvoje se u finalnom dvoboju nadmetalo za trećeg finalistu.

U finale, koje je na programu 6. oktobra, prošle su tri devojčice: Ana Kirni, Savana Finiks-Munro i Orla Makdermot. Njih tri će u prvom delu finalne emisije izvesti dve pesme, naravno, prevedene na irski jezik — jedan hit sa engleskog govornog podneblja po svom izboru i jednu od sedam irskih pobedničkih pesama sa velike Evrovizije. Potom će jedna od njih tri biti eliminisana i preostale dve će se u finalnom dvoboju boriti za mesto koje vodi u Gljivice 24. novembra.

Pesma će za pobednicu naknadno biti izabrana posle završetka takmičenja.

🇦🇺 Australija predstavlja pesmu 7. oktobra

Australijski komercijalni emiter ABC i producentska kuća Blink TV, koji su zajednički drugu godinu zaredom realizovali izbor za predstavnika na dečjoj Evroviziji, objavile su da će ranije izabran adut Džordan Entoni svoju takmičarsku kompoziciju predstaviti 7. oktobra zajedno sa spotom, koji je bio sniman ovih dana.