Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Blas Kanto je jubilarni 60. španski predstavnik!

Blas Kanto Moreno, popularni španski pevač mlađe generacije, izabran je za novog predstavnika Španije na Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

Sasvim iznenadno, španski javni emiter RTVE je 5. oktobra objavio svog jubilarnog, 60. seniorskog evrovizijskog aduta. Izbor je pao na, ni manje ni više, popularnog, mladog i isto tako atraktivnog pevača Blasa Kanta. Isto tako je on postao i drugi poznati izvođač koji će putovati u Holandiju naredne godine.

Blas Kanto je rođen 1991. godine, i kao što smo već napomenuli, važi za jednog od najpopularnijih pevača mlađe generacije. Njemu Evrovizija nije strana, budući da je i ranije pokušavao da se domogne evrovizijske scene. Prvo pojavljivanje na nekom evrovizijskom nacionalnom izboru je imao 2004. godine, kada je učestvovao na izboru za španskog predstavnika u juniorskoj kategoriji, a drugi pokušaj da se domogne Evrovizije je imao 2011. godine u seniorskoj kategoriji kao član boj-benda „Auryn“, u kome se, pored njega, među ostalim članovima nalazio i Dani Fernandez, španski juniorski evrovizijski adut iz 2006. godine; tada je ovaj sastav učešće na izbornom festivalu završio na 2. mestu s numerom Volver.

U kratkom intervjuu povodom imenovanja za novog španskog seniorskog evrovizijskog predstavnika, Blas Kanto je ponosno izjavio da mu se konačno ispunio dugogodišnji san da ode na Evroviziju, koji je imao još od detinjstva. I španski evrovizijski fanovi su u isto vreme favorizovali njega za idealnog evrovizijskog predstavnika dugi niz godina; čak je i u 2018. godini, prema mišljenju čitalaca specijalizovanog sajta Eurovision-Spain.com, zvanično proglašen za četvrtog po rangu želja — ispred njega su se našle Rut Lorenzo (deseta sa finalne večeri u Kopenhagenu 2014), Rozalija i Lola Indigo.

Blas Kanto iza sebe ima brojna iskustva sa organizacijom koncerata i nastupima na televiziji. Kao član spomenutog boj-benda „Auryn“ izdao je četiri albuma i sa tom grupom je dobio MTV nagradu za najboljeg španskog izvođača na dodeli MTV evropskih muzičkih nagrada. Godine 2018. je izdao prvi solo-album „Complicado“ sa kojeg se kao veliki hit izdvojila pesma Él no soy yo.

Kako je napomenuo javni emiter RTVE u saopštenju, trenutno delegacijski tim ima sastanke s pevačem, producentima, kompozitorima i tekstopiscima na nalaženju idealne numere kojom će se predstaviti evrovizijskoj publici na finalnoj večeri u Roterdamu 16. maja 2020. godine. Jasno je, i pesma za Blasa Kanta će biti izabrana interno.

Poučeni lošim iskustvom iz minule dve sezone, kada je španski javni emiter idealnog seniorskog evrovizijskog izaslanika tražio među učesnicima popularnog muzičkog televizijskog kampa „Operacija Trijumf“, u isto vreme osetivši kod učesnika prethodne dve sezone tog šoua manjak zainteresovanosti i samopouzdanja za Evrosong, za sezonu 2019/2020. je odlučio da promeni izbornu strategiju i izvrši kompletan interni metod odabira izvođača i pesme. Kao kriterijum za odabir izvođača je uzeta stavka da to bude poznato ime široj javnosti.

Posmatrajući period od 2005. godine, španska delegacija je aktuelni metod izbora za ovu sezonu već upražnjavala u sezonama 2005/2006. i 2014/2015, i tada je prednost pri odabiru izvođača isto bila data iskusnim umetnicima. Međutim, ni članice devojačke vokalne grupe „Las Ketchup“ u Atini 2006, kao ni Edurne u Beču 2015. godine, nisu se baš nešto najbolje proslavile — obe su učešće završile na 21. mestu na finalnoj večeri.

Da li će Blas Kanto doživeti sudbinu svojih koleginica, ili će proći bolje od njih, saznaćemo 16. maja naredne godine na finalnoj večeri u Roterdamu.

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Generalno, Španci su u poslednjih nekoliko godina za redom baš baš loši, nikako da iskoče preko 20.og mesta, što i malo čudi s obzirom da im je muzički repertoar na stranim radio stanicama jako dobar i još popularniji…

    Ne mogu da sudim o ovom izvođaču jer ga ne znam niti njegov opus pesama ali ne deluje nešto obećavajuće… Videćemo

  • Kao što Srbija ili tačnije RTS je unazadio domaći izbor godinama, a to radi i Španija sa ovim. Napravljen je diskontinuitet i teško da se napravi dobar rezultat, a još teže održiti ga . Objectivo Eurovision je domaći izbor za Špance koji je mnogo obećavao, ali RTVE je sve upropastio. Izabrani izvođač nije ništa posebno i ne gledam kako će ovo pomoći Španiji da pobedi ili da napravi bolji rezultat.