ESC-potpourri

Rusi, Kiprani i Francuzi započeli pripreme za Roterdam

U novom „evrovizijskom potpuriju“, posvećenom novim aktuelnostima u vezi s pripremama za predstojeće seniorsko takmičenje u Roterdamu, donosimo vam vesti iz Gruzije, Rusije, Francuske, Kipra, Estonije i Holandije.

🇬🇪 Poznat sastav žirija gruzijskog Idola 2020

Gruzijski javni emiter GPB je objavio sastav žirija za novu sezonu gruzijskog Idola, preko kojeg će ovog puta biti izabran isključivo izvođač koji će putovati na Evroviziju u Roterdam. Iz prošlosezonskog žirija će u postavi ostati Nađa Todua, učesnica nemačkog nacionalnog finala iz 2017, kao i Tinatin Berdzenišvili, a novi članovi će biti David Evgenidze i David Aladašvili. David Evgenidze je već imao iskustva sa žiriranjem u sličnim muzičkim projektima, i to u šouu Ranina putem kojeg se u poslednje dve sezone birao juniorski evrovizijski izaslanik ove kavkavske države.

Start nove sezone je zakazan za 26. oktobar u 19.00 časova po našem vremenu (23.00 po lokalnom vremenu).

🇪🇪 Određene lokacije održavanja za Eesti Laul 2020

Estonski javni emiter ERR je objavio lokacije na kojima će biti održana dva polufinalna i jedno finalno nadmetanje nacionalnog izbora Eesti Laul. Polufinala zakazana za 13. i 15. februar će ponovo biti održana u sportskoj hali Univerziteta u Tartuu, dok lokacija finala zakazanog za 29. februar ostaje nepromenjena — dvorana „Saku“ u Talinu.

U isto vreme su objavljeni i voditelji sve tri epizode 12. izdanja ovog TV formata — u pitanju su iskusna TV lica Karl-Erik Taukar i Tonis Ninemets.

🇫🇷 Francuzi ponovo primenuju televizijski metod selekcije

Urednica zabavnog programa televizije France 2, u razgovoru za portal PureMédias, najavila je da će Francuzi ponovo svog seniorskog evrovizijskog predstavnika izabrati putem televizijskog takmičenja. Međutim, primećuje se da su oni sa pripremama za svoju nacionalnu selekciju krenuli nešto kasnije u odnosu na prethodne dve sezone, tako da ona sa sigurnošću još uvek ne može da potvrdi da li će treća uzastopna televizijska selekcija zadržati postojeće ime Destination Eurovision, ali, ono što je izvesno, jeste činjenica da će najverovatnije doći do skraćenja procesa celokupne televizijske selekcije, uzimajući u obzir gorenavedenu činjenicu da se s pripremama započelo kasno.

Na sve to je ona dodala da je trenutni fokus Francuza usmeren na pripreme za dečju Evroviziju, tako da će se više o tome razmišljati kada prođe juniorsko takmičenje u Poljskoj.

🇷🇺 Rusi će uskoro započeti s pripremama

Ruski „Prvi kanal“, koji će ove sezone preuzeti štafetu za organizaciju nacionalnog izbora za seniorsku Evroviziju od drugog državnog emitera RTR, uskoro će započeti pripreme za Roterdam.

Šef delegacije Jurij Aksjuta je u razgovoru za portal EG napomenuo da već ima nekoliko svojih želja za predstojeću Evroviziju u glavi, kao i alternativna rešenja u slučaju da neko od navedenih željenih izvođača odustane. Ali, kako je naveo, sa procesom pregovora će biti započeto u relativno skorije vreme.

Očekuje se da će i ove godine ruski predstavnik biti izabran internim putem.

🇨🇾 Kiprani razmatraju između tri izvođača

Kako javlja portal Eurovision Fun, kiparski javni emiter CyBC se nalazi pred donošenjem odluke o tome koji će izvođač putovati u Holandiju. U uži izbor, navodno, ušla su tri izvođača, od toga dva muška i jedan ženski. Ta dva navedena muška izvođača koja su ušla u uži izbor su Vangelis Kakuritis i Jan Stratis.

Ime Vangelisa Kakuritisa se već drugu godinu zaredom spominje u kontekstu željenog kiparskog predstavnika. Naime, prošle sezone se spominjao kao mogući izvođač numere Replay s kojom je kasnije u Tel Aviv otišla iskusna Tamta. Da li će mu se ovaj put ispuniti ta želja, ostaje da se vidi u narednom periodu.

🇳🇱 Proglašeni pobednici konkursa za inovativne ideje u Holandiji

Holandski javni emiteri NOS i AVROTROS su zaista ozbiljno pristupili organizaciji predstojećeg Evrosonga. Uzimajući u obzir da im je namera da ponude neka inovativna rešenja za organizaciju takmičenja u narednoj i idućim godinama, ova dva javna emitera su sa krovnom organizacijom NPO raspisala konkurs za inovacije koje će unaprediti realizaciju prenosa takmičenja.

Za najbolje inovativne ideje za realizaciju prenosa su odabrane one koje su dostavile kompanije Kiswe Mobile iz susedne Belgije, Sceenic iz Ujedinjenog Kraljvestva i kompanija TNO iz države domaćina.

Prva navedena kompanija je ponudila opciju da korisnici mogu da biraju između više prenosa uživo, od kojih bi svaki nudio različite komentatore, među kojima bi se nalazili i poznati influenseri, čime na taj način žele da približe Evroviziju mlađim gledaocima.

Kompanija Sceenic je na konkursu za inovacije pobedila sa mogućnošću uvođenja video-četa koji će omogućiti korisnicima da u isto vreme gledaju Evroviziju i komuniciraju sa ostalima koji posmatraju ovaj šou u živom prenosu.

Holandska kompanija TNO je na konkursu za inovacije pobedila sa mogućnošću korišćenja kamera koje pružaju visoko kvalitetan pogled na celu pozornicu. Njihova ideja je da se postave kamere s pogledom na celu binu, koje će biti projektovane i za javno praćanje takmičenja u, npr. bioskopima ili ispred „Ahoy“ arene, kako bi se svi osećali da su u Holandiji.