ESC-potpourri

Letonci biraju predstavnika 8. februara. Malta oprobanom trasom do predstavnika za Holandiju

Novi pregled evrovizijskih vesti, posvećen je aktuelnostima u vezi s predstojećim seniorskim Evrosongom u Roterdamu, a u fokusu se nalaze Malta i Letonija, koje će svoje izvođače izabrati 8. februara. U isto vreme su i Italijani potvrdili pojavljivanje u Holandiji. Takođe, otkrivamo vam i priču koja stoji iza odabira Blasa Kantoa za španskog predstavnika.

🇲🇹 Malta ponovo bira predstavnika preko X Factora

Druga sezona malteške verzije popularnog muzičkog šoua X Factor sa emitovanjem je startovala 6. oktobra, a javni emiter PBS je dva dana uoči druge epizode šoua objavio da će i ovaj put preko njega biti izabran samo izvođač koji će putovati u Holandiju. Jasno je, pesma sa kojom će izabrani izvođač zastupati ovu sredozemnu državu u Holandiji će ponovo biti izabrana interno nakon završetka takmičenja.

Finalne lajv-emisije će sa emitovanjem startovati tokom januara, a veliko finale šoua je zakazano za 8. februar.

🇱🇻 Finale letonske Supernove je na programu 8. februara

Letonska televizija LTV, nakon prilično turbulentnog perioda zbog raspodele finansija u budžetu, u kom se uprava borila između održavanja postojećeg TV šoua Supernova u skraćenom obliku i mogućeg internog odabira pesme i izvođača, odlučila se ipak za ovu prvu opciju.

Za sada je poznato da će finale šestog izdanja TV šoua Supernova biti održano 8. februara, te da, kako stvari za sada stoje, neće biti četvrtfinalnih i polufinalnih nadmetanja, kao što je to bio slučaj u prethodnih pet sezona. Detalji oko formata finalne večeri će tek biti utvrđeni.

Konkurs za takmičarske kompozicije je otvoren 10. oktobra i trajaće do 20. novembra tekuće godine. Dozvoljeno je i inostranim autorima da prijave svoje kompozicije, ali njihov autorski udeo ne sme prelaziti 30%; u slučaju da pesmu koju su napisali lokalni i inostrani autori izvodi solo izvođač, on mora biti državljanin Letonije.

I inostranim pevačima će biti dozvoljeno da se prijave, ali samo u slučaju ako su deo grupe od evrovizijski propisanih šest članova u kojoj se nalazi bar jedan letonski državljanin.

🇮🇹 Italiju ćemo gledati i u Holandiji

Italijanski javni emiter RAI i zvanično je potvrdio učešće na Pesmi Evrovizije u Roterdamu. Kako će biti izabran njihov predstavnik, biće poznato uskoro, ali, očekuje sa da će tradicionalni festival Sanremo ponovo poslužiti kao metod odabira pesme i izvođača za seniorski Evrosong.

Jubilarno 70. izdanje ovog TV formata će biti u znaku povratka podele izvođača na kategorije Campioni i Nuove proposte, a u slučaju da ovaj prestižni festival ponovo bude način odabira pesme i izvođača, pravilnikom će biti određeno kako.

Od 2011. godine su samo jednom pesma i predstavnik bili odabrani mimo Sanrema — i to 2014. godine, kada je delegacija odlučila da na Evrosong u Kopenhagen putuje Ema Marone; od 2011. do 2013. godine je jedan od učesnika Sanrema dobijao specijalnu nagradu za odlazak na Evrosong, a od 2015. do 2018. godine je pobednik kategorije Campioni putovao na ovo takmičenje, naravno, ako je to želeo.

Prethodno izdanje tog festivala nije imalo podelu izvođača na dve kategorije, te je pobednik jedinstvene eksperimentalne kategorije putovao na Evrosong.

🇷🇺 Dima Bilan želi ponovo da ide na Evroviziju u slučaju povratka nacionalnog finala

I dok ruski „Prvi kanal“ trenutno priprema teren za najverovatniji interni odabir pesme i izvođača za Evrosong u Roterdamu, u razgovoru za ruski portal Gazeta se ponovo oglasio pobednik iz 2008. godine Dima Bilan, koji je izjavio da bi voleo da i treći put učestvuje na Pesmi Evrovizije. Naravno, dao je i uslov za povratak, a to je da Rusi prvi put posle 2012. godine organizuju nacionalno finale na kojem bi se i on nadmetao.

Za sada snovi o povratku nacionalnog finala u Rusiji izgledaju kao pusta želja jer će oni ponovo sprovoditi interni metod pesme i izvođača, tako da za sada neće poći stopama Sergeja Lazareva.

🇬🇷 Grci razmišljaju o povratku nacionalnog finala

Marija Kofopulu, urednica međunarodnih odnosa u grčkom javnom servisu ERT, ponovo je izjavila za sajt grčkog sedišta međunarodnog fan kluba OGAE, povodom razmenjivanja utisaka sa Evrovizijske radionice u Rimu. Dodala je da oni još nisu odlučili na koji način će izabrati svog evrovizijskog predstavnika, ali da se razmišlja o promenama poput povratka nacionalnog finala koje bi bilo organizovano u dva dela.

🇪🇸 Šta se krije iza odabira Blasa Kanta za španskog predstavnika?

U jednom od nedavnih intervjua je Tonji Prijeto, urednik zabavnog programa španskog javnog emitera RTVE, objasnio zbog čega su se odlučili da interno odaberu Blasa Kanta za Holandiju. Pre svega, ponovio je činjenicu da je u ovom trenutku bilo nemoguće izabrati nekog od učesnika „Operacije Trijumf“ za evrovizijskog predstavnika jer je nova sezona tempirana za period između januara i aprila 2020, te da su se opredelili za interni izbor pesme i izvođača kao metodu koja je, navodno, ranije uspevala, zato što će, pored ostalog, na taj način uštedeti na pripremi pesme i nastupa.

Dodao je i da Blas Kanto nije bio njihov jedini pik, te da je u uži izbor ušlo još pet isto tako iskusnih izvođača čija imena nije otkrivao, a izbor je pao na Blasa zbog toga što je on mlad, svestran dečak dobrog glasa, i može dobro da iznese pesmu bilo kog žanra i stila.

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Beobozavatelj
  Ja ne znam sta si se uhvatio za Sava Centar? Uostalom, bolje po tebe da ne gledas, jer nijje za tebe.. Gledaj namestene programe tipa Zadruga, Parovi, jer je to vise transparentnije..

 • Nije me iznenadilo prozivanje zato što podržavam Beoviziju, već ćuđenje oko toga. Ja svoj stav o Beoviziji već odavno izneo. Da ne treba možda da podržim unutrašnji izbor RTS-a i da izvođać peva na stranjem umesto na srpskom jeziku ? Ili možda treba da podržim skraćeni izbor sa izbranim kompozitorom kao što je bilo sa Grajom, Bregom i porodicom Kovač ? Možda nisam trebao da podržavam Beosong koji je bio nešto fer u odnosu na Beoviziju gde nije bilo žirija i samo je narod odlučivao. To što je ovogodišnja Beovizija bila nameštena kao Zvezdin penal protiv Inđije, to ne znači da sam protiv Beovizije. Podržavam da sve države učesnice da imaju domaći izbor kakav i da je.
  Zvezda,
  Zahvaljujem se na ponudi, ali ja sam pošten čovek i svoju ulaznicu kupujem. Ja gledam Beoviziju kad je mesto održavanja je Sava Centar, a ne tamo neki studio Košutnjak.
  Potrudi se da nabaviš ulaznice za Komentatora i NekiTamo kad se već nudiš.
  A to što je namešteno, a što lažu, a što kradu i varaju ovaj napaćeni narod, e taj odgovor ćeš morati da potražiš kod RTS-a jer je organizator Beovizije.

 • Jooj da je i meni da odem na Beoviziju haha
  Ako vec skorije necemo ugostiti Evroviziju,daj barem Beoviziju da prisustvujem

 • @Komentator,

  Pazi, ja sam tamo ušao ove godine na foru: Bio sam član foruma evropesma.org i jedan lik pitao ko hoće da ide i da mu pošalje sliku lične karte. Ja se lepo prijavio i ladno me lik stavio na spisak da idem tamo za DŽ , iako su me nešto pre toga banovali sa foruma kao vređam gejeve a nijednog trenutka ih nisam uvredio, samo sam ih prozivao što imaju mnogo loše mišljenje o nama strejt likovima.

  A ja verujem da bi Beovizijaš skakao od sreće kad bio mogao da ide na tu Beoviziju, mislim da bi bio neopisivo radostan iako ih hejtuje non stop

 • Pa dobro je li moguće da pominje Beoviziju i ovde gde se priča o Supernovoj u Letoniji, o internom izboru u Španiji, o Dimi Bilanu…

  E jedva čekam Beoviziju, ima da mu sredim džabe ulaz za oba polufinala i finale tamo preko jednog OGAE lika pa da vidim da tamo pljuje

 • Podržavaš Beoviziju? Pa da li je moguče?

  A što je namešteno a što lažu a što kradu i varaju ovaj napaćeni narod?

 • Kao što podržavam Beoviziju za izbor predstavnika Srbije, tako podržavam da ima domači izbor u Rusiji i Grčkoj. Na Italjanima ne treba trošiti reči. Letoncima čestitam na upornosti. Maltežani prave veliku grešku da izaberu predstavnika preko muzičkih programa za nove talente. Ćudan izbor Španaca da poprave ugled na Evroviziji. Blas Kanto je samo učestvovao na izbore, ali nije nigde pobeđivao. Šta će on doneti Špancima, sigurno je da neče biti pobeda.