Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija: Mila Moskov predstavila pesmu „Fire”

Poslednja prezentovana takmičarska numera sa ovogodišnjeg dečjeg Evrosonga dolazi iz Severne Makedonije, nosi naziv Fire, a izvodi je ranije odabrana devojčica Mila Moskov.

Numera Fire je zvanično predstavljena 15. oktobra zajedno sa pratećim spotom. Autori njene takmičarske kompozicije su Lazar Cvetkoski i Magdalena Cvetkoska — Ena, a stilski je okarakterisana kao nešto između balade i brže pesme.

Severna Makedonija je izabrala svog jubilarnog juniorskog evrovizijskog aduta preko audicije zatvorenog tipa koja je bila održana 6. jula, i na kojoj je svoje umeće pred selekcionom komisijom predstavilo 18 talentovanih mališana uzrasta između 9 i 14 godina. Nakon preslušavanja njihovih vokalnih umeća, žiri je jednoglasno odlučio da na završno takmičenje u Poljsku putuje četrnaestogodišnja Mila Moskov iz Prilepa.

Mila Moskov je interesovanje za muziku pokazivala još od malih nogu, te su je roditelji, kada je imala šest godina, upisali u muzičku školu u Prilepu na klavirski odsek. Međutim, posle dve godine, prebacila se na smer solo pevanja. Kada je imala 11 godina, prijavila se za televizijski šou-program „Mali talenti“ gde je stigla do finala, što je povećalo i njen interes za pevanjem.

Godine 2017. je počela da usavršava solo pevanje u Centru za edukaciju „Matriks“ u Prilepu, u klasi Denisa Dimoskog, koji je i sam nekada bio deo dečjeg Evrosonga, i to 2005. godine u belgijskom gradu Haseltu; našoj javnosti je poznat i po učešćima u muzičkim rijalitijima „Pinkove zvezde“ i „Zvezde Granda“, a iste godine je Mila učestvovala i na poznatom muzičkom festivalu „Melfest“, gde je kao debitant pobrala dobre simpatije publike.

Još jedan podatak vredan spomena je i taj što je redovan učesnik humanitarnih akcija, i zajedno s dečjim horom „Mali anđeli“ nastupa na brojnim koncertima za pomoć deci sa posebnim potrebama.

https://youtu.be/1nzx1qeI-5I