Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Holandija traži naslednika Dankana Lorensa. Finale u Albaniji 22. decembra

Pred vama je pregled evrovizijskih vesti koje su obeležile dan za nama. Nove informacije šalju Albanci, iz Holandije stižu novosti o selekciji evrovizijskog predstavnika te o voditeljima Evrosonga u Roterdamu, dok se na festivalu Sanremo događa zanimljiva promena…

🇦🇱 Festivali i Këngës 58 održaće se 19, 20. i 22. decembra

Samo nekoliko dana nakon objave učesnika, Radio-televizija Albanije RTSH je obelodanila i datume održavanja festivala. I ove godine centralni muzički događaj u Albaniji odvijaće se kroz tri večeri, ali nešto ranije u odnosu na prethodne sezone. Naime, Festivali i Këngës uvek „kači“ Božić po Gregorijanskom kalendaru, ali će se ovaj put održati 19, 20. i 22. decembra.

Format takmičenja još uvek nije poznat, a nezvanično, očekuje se da sve pesme budu objavljene mesec dana pre održavanja.

Podsetimo, na „Festivalu pesama“ naći će se 20 učesnika, a evrovizijskoj javnosti svakako skreće pažnju povratak Olte Boke koja je 2007. godine pobedila na ovom takmičenju i kasnije predstavljala Albaniju u Beogradu na Evroviziji 2008. godine.

🇳🇱 Kreće potraga za naslednikom Dankana Lorensa

I predstojeći domaćin Pesme Evrovizije, Holandija, pokrenula je proces selekcije svog predstavnika i branioca trona. Šestočlana komisija televizije AVROTROS sastala se prvi put, u cilju analize i preslušavanja potencijalnih ponuda.

Jan Smit, član pomenute komisije, objavio je fotografiju na svom Tviter nalogu, ali više detalja za sada nije poznato.

🇮🇹 Učesnici Sanrema da se izjasne pre festivala o Evrosongu

Festival Sanremo će iduće godine obeležiti veliki jubilej — svoje 70. izdanje, a RAI je nedavno potvrdio da će i ovaj put evrovizijski predstavnik biti izabran upravo među nekim od njegovih takmičara.

Od 4. do 8. februara 2020. ponovo ćemo imati podelu na dve kategorije takmičara: Campioni (20 učesnika) i Nuove proposte (8 učesnika). Pobednik će biti izabran komplikovanom kombinacijom glasanja četiri grupe žirija: telefonsko glasanja gledalaca, akreditovani novinari, muzičari u orkestru i prateći vokali na festivalu, te demoscopico grupa (300 delegiranih muzičkih poznavaoca i fanova).

Kada je reč o izboru evrovizijskog predstavnika, pobedniku festivala iz kategorije Campioni će biti ponuđeno da predstavlja Italiju u Roterdamu. Međutim, za razliku od prethodnih godina, svi učesnici će morati u pisanoj formi pre festivala da se izjasne o svom eventualnom evrovizijskom učešću.

RAI ovo čini kako bi se izbegla eventualna iznenađenja, budući da je 2017. godine pobednik Sanrema, grupa „Stadio“, najpre pristao, a onda odustao od evrovizijskog angažovanja.

🇳🇱 Najverovatnije tri voditelja u Roterdamu

„Nećemo jednog, već tri“, izjavio je Sice Baker, izvršni producent predstojećeg Evrosonga, i tako zagolicao maštu javnosti o broju voditelja na evrovizijskoj sceni u Areni „Ahoy“ u Roterdamu.

Baker to rekao u jednoj zabavnoj emisiji na televiziji RTL, što je dalje pokrenulo spekulacije o potencijalnim imenima. Mediji tako navode da su među kandidatima novinarka i TV voditelj Eva Jinek, zatim Mihil Hojsman, holandski glumac i muzičar, te Jan Smit, pevač, glumac i TV lice, koji je i deo šestočlane komisije za izbor evrovizijskog predstavnika.

🇷🇺 Preminula Natalija Pugačeva

Natalija Pugačeva, članica sastava „Buranovske babuške“, koji je uspešno predstavio Rusiju na Evroviziji u Bakuu 2012. godine, preminula je u 83. godini. Ova simpatična bakica osvojila je srca evrovizijske publike svojim toplom i iskrenim osmehom.