Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Hrvati iduće sedmice otvaraju konkurs za „Doru“. Bugari predstavnika objavljuju 25. novembra

Sve je više aktuelnosti u vezi sa Evrovizijom u Holandiji, pa kako pripreme odmiču, tako se i države oglašavaju sa svojim planovima za odabir novog evrovizijskog predstavnika. Šta se to događa u Hrvatskoj, Švedskoj, Finskoj, Bugarskoj i Irskoj, i kakve je odluke delegacija donela po pitanju sistema glasanja, saznajte u narednim redovima.

🇭🇷 Hrvati otvaraju konkurs za Doru

Hrvatska radio-televizija je objavila da će konkurs za festival Dora biti otvoren 5. novembra, kada će biti poznato više detalja o organizaciji predstojećih Muzičkih dana HRT-a, u sklopu koje će biti održan i ovaj domaći evrovizijski selekcioni format. Prijave će biti otvorene do 15. decembra tekuće godine, a nakon toga će selekciona komisija sastavljena od predstavnika HRT-a, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije izabrati 16 kompozicija koje će se nadmetati na Dori 2020. Jasno je da će i naredno izdanje Dore biti u formi jednovečernjeg festivala.

🇧🇬 Bugari predstavnika objavljuju 25. novembra

Dan nakon što je Bugarska nacionalna televizija objavila povratak na takmičenje za Pesmu Evrovizije posle jedne godine odsustva, stigli su i novi detalji o najavljenoj konferenciji za štampu na kojoj će biti saopšteni svi detalji o načinu odabira njihovog evrovizijskog izaslanika. Kao i u periodu 2016—2018. godine, pesma i predstavnik će biti izabrani internim putem; za početak će 25. novembra biti saopšteno koja eksterna producentska kuća će u saradnji s jednom britanskom muzičkom kompanijom, poznatom po saradnji sa svetski poznatom Bijonse, stajati u potpunosti iza realizacije celokupnog projekta, kao i koji izvođač će biti njihov izbor za predstojeće takmičenje u Holandiji.

Bugarski javni emiter BNT je povodom ovakve odluke dao saopštenje u kojoj su iznete tri stavke koje se žele postići novom evrovizijskom avanturom: komercijalni uspeh izvođača na duže staze, razvoj tamošnje kreativne industrije kroz međunarodna partnerstva koja će biti ostvarena putem projekta, kao i iskorišćavanje Evrosonga kao platforme pomoću koje će biti prikazan pozitivan imidž Bugarske i njenog naroda u svetu.

🇫🇮 Finci predstavnika biraju 7. marta

Kao što je ranije najavljeno, finski javni emiter YLE je 1. novembra otvorio osmodnevni konkurs za deveto izdanje televizijskog formata Uuden Musikiin Kilpailu, preko kojeg će prvi put od 2017. godine biti izabrani i pesma i izvođač koji će putovati na Evroviziju.

Izvođač najviše tri pesme može da pošalje na konkurs, ali od te tri će biti izabrana samo jedna sa kojom će se nadmetati na finalnoj večeri. S druge strane, kompozitori, tekstopisci i producenti mogu da pošalju neograničen broj pesama. Barem jedan od autora pesama, kao i njen izvođač, mora da ima finsko državljanstvo ili prebivalište u toj državi.

Lista finalista će biti otkrivena 21. januara, a kao što je ranije najavljeno, na finalnoj večeri će se nadmetati između četiri i 10 izvođača.

Ono što je zanimljivo jeste da će Finci svog predstavnika izabrati iste večeri kad i Danci i Šveđani — 7. marta. Jasno je da će i četvrti put zaredom Uuden Musikiin Kilpailu biti u formi jednovečernjeg festivala, a domaćin predstojeće finalne večeri će biti Tampere.

Prijave se odvijaju klikom na ats.talentadore.com.

🇮🇪 Nećaci nekadašnje irske evrovizijske pobednice putuju u Holandiju?

Konkurs koji je irski javni emiter RTÉ otvorio za odabir evrovizijskog aduta za Holandiju je završen 25. oktobra i sada delegacija ima rok od deset dana da odluči ko će biti novi irski evrovizijski adut. Kako je javio portal The Daily Sun, pik Iraca je već odavno poznat, a to je bratsko-sestrinski trio „The Rua“ čiji su članovi nećaci nekadašnje irske evrovizijske pobednice iz 1970. godine Dane.

U konkursu je bilo jasno navedeno da tražen mlad i talentovan umetnik treba da ima iskustvo sa javnim nastupima, a upravo bend „The Rua“, u čije se slavne fanove ubrajaju i Džim Kar i Lui Volš, ispunjava sve tražene zahteve zato što su ovog leta nastupali kao predgrupa kutlnom momačkom vokalnom sastavu „Westlife“ (podsetimo, jedan od njihovih članova je i irski evrovizijski predstavnik iz 2016. godine Niki Bern), a nakon toga su u septembru nastupali na području Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, mogu da se ponose time što im je nekoliko singlova dospevalo među prvih 50 na Bilbordovoj Hot 100 listi.

Da li će se ovako nešto obistiniti, saznaćemo u danima koji su pred nama.

🗳️ Bez promene u dosadašnjem sistemu glasanja

Grčki ogranak ruske medijske agencije „Sputnjik“ je od grčkog javnog emitera ERT preneo informaciju o tome da se 80% delegacija složilo sa tim da na snazi ostane trenutni sistem glasanja po kom i žiri i gledaoci imaju po 50% udela u glasovima. Ovakva odluka je bila rezultat serije sastanaka koje je u septembru organizovala Evropska radiodifuzna unija, u kojima su njihovi predstavnici govorili o tome koliko su zadovoljni trenutnim sistemom glasanja, a delegacije podeljene u grupe, kako bi zajedničkim razmišljanjima došle do novih ideja i prezentovale ih na sastanku.

Marija Kofopulu, šefica međunarodnih odnosa u grčkom javnom emiteru ERT, tim povodom je izjavila da su predstavnici malih država jedino zamerali sadašnji kriterijum odabira članova žirija po kom se navodi da svi oni moraju biti muzički profesionalci i da ne smeju biti povezani sa bilo kojom evrovizijskom selekcijom; njihova boljka leži u činjenici da je tim delegacijama teško da pronađu ljude koji nisu imali nikakve veze sa izborom za evrovizijskog izaslanika u toj sezoni. Očekuje se da bi taj problem uskoro mogao da bude rešen.

Podsetimo, žiri je u sistem glasanja u sadašnjem obliku vraćen 2009. godine, kada je uvedena procentualna podela 50/50; ovakav sistem glasanja je za takmičenje u Moskvi važio samo za finalno veče, da bi se 2010. godine proširio i na polufinalna nadmetanja. Od 2010. do 2015. godine su glasovi žirija i publike na finalnoj večeri bili saopštavani zbirno, a od 2016. godine se saopštavaju odvojeno. Pre toga je žiri imao zadatak da na Evrovizijama u Beogradu i Moskvi 2008. i 2009. godine odabere desetog finalistu pored preostalih devet koje su odabrali gledaoci.

🇸🇪 Ulaznice za Melodifestivalen u prodaji

Poslednjeg dana oktobra je švedski javni emiter SVT pustio u prodaju ulaznice za Melodifestivalen 2020. Pored ulaznica za regularna nadmetanja, u prodaju su puštene i ulaznice za jutarnje probe za svaku od šest subotnjih večeri. Mogu se kupiti preko sajta ticketmaster.se.

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @Beobožavatelj
    Razumem da te ne zanima DE,ali ja bih,čak i da me ne zanima poslušao i prokomentarisao našu predstavnicu koja je ove god jedna od favorita za pobedu.Dečija Beovizija se nije održala jer vrv nije bilo dovoljno prijava da bi se napravila full selekcija.

  • NekiTamo,
    Ne zanima me Dečija Evrovizija i zato je ne komentiram. Moj stav je odavno poznat: Za Dečju Evroviziju, potrebna je Dečja Beovizija. Što se RTS je raspisao konkurs gde je naveo festival bez imena. Ako se vidi pravilnik RTS-a, Beovizija zavisi od volje direktora i glavnog odbora RTS-a. Za razliku od RTS-a, HRT je najavio konkurs i festival. Kod RTS-a, kompozicije će birati muzički urednici RTS-a za festival, dok kod HRT-a, kompozicije za festival će birati komsija sastavljena od članova iz više muzičkih institucija. Kod RTS-a nema transparentnosti oko proces izbora, a to izaziva sumnju o korupciji i sukob interesa.

  • @Beobožavatelj
    Da li će ikada da ti dosadi negativizam oko Beovizije….stvarno više smaraš..što se ne raspišeš ovako kad je trebalo za Dariju da se nešto kaže nego je tvoj glavni cilj da pljuneš o Beoviziju gde god stigneš..

  • Normalno da se neće menjati sistem glasanja jer politika želi da kontrolira proces. Srbija i Rusija da se ne nadaju na svoju drugu pobedu i jedino gde mogu da pobede je telefonsko glasanje. Jedini način da se smeni sistem glasanja je da pobeda Rusije i Srbije na telefonskom glasanju da bude konstanta i tada bi se pojavili argumenti za potrebu o ukidanju žirija. U Irskoj očigledno vlada nepotizam oko Evrovizije. Rođaci, nećaci, sinovi, ćerke i posle Irska je katastrofa. Bugari idu opet na provereni recept i opet će ista produkcija napraviti kompoziciju, a za pobedu mogu samo da se nadaju. Naše komšije očigledno kasne, ali sve izgleda da će opet biti pre RTS-a. Još se ne zna da li će biti Beovizije ili nešto sasvim drugo, komšije ponovo ponosno najavljaju festival.