Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Hrvati predstavnika biraju 29. februara. Česi otkazali takmičarski festival

Evrovizijske aktuelnosti se nižu jedna za drugom, posmatrajući pripreme za predstojeće takmičenje u Roterdamu. Šta se to kuva u Hrvatskoj, Australiji, Estoniji, Švedskoj, Češkoj, Portugaliji, Norveškoj, Izraelu i domaćinu Holandiji, saznajte u novom izdanju „evrovizijskog potpurija“.

🇭🇷 Dora 2020 je na programu 29. februara. U Opatiji ostaje bar do naredne godine

Uzbuđenja oko Dore 2020 se ne stišavaju, a o toj temi je imao povoda da govori i Igor Štok, direktor preduzeća „Opatija 21“, koja upravlja sportskom halom „Marino Cvetković“. Gostujući na jednoj lokalnoj televiziji, otkrio je da je kao datum održavanja finalne večeri, očekivano, predviđen 29. februar, kao i da će sa HRT-om uskoro ovo preduzeće produžiti ugovor o zajedničkoj realizaciji ovog projekta do 2021. godine, što znači da će u istoj sportskoj hali Dora biti održana i naredne dve godine. Na sve to je dodao i da će način organizacije biti drugačiji u odnosu na prethodnu godinu u audio-vizuelnom smislu. Svi navedeni detalji će uskoro biti potvrđeni na predstojećoj konferenciji za štampu.

🇨🇿 Ništa od TV festivala

Češka je planirala da održi televizijsko finale 2020. godine, tačnije 25. januara u praškoj dvorani „Forum Karlin“, ali se sada odlučila za svoj dosadašnji format selekcije.

— Nacionalno finale ipak neće biti emitovano na televiziji. Nakon nekoliko nedelja dugog i veoma teškog razmatranja, odlučili smo, zbog mnogih okolnosti, da odložimo televizijsku nacionalnu selekciju za godinu dana (možda za sledeću godinu!). Želeli smo da uradimo nešto zaista drugačije, i ove godine smo osećali da to jednostavno neće uspeti, pa smo odlučili da to ne učinimo. Vraćamo se na izbor onlajn formata koji je korišćen poslednje dve godine. Ali ne brinite, radimo maksimalno na tome da predstojeći onlajn nacionalni izbor bude još zanimljiviji, pa pratite naše kanale na društvenim mrežama za više informacija.

Termini češkog onlajn izbora za ESC 2020:

6. januar 2020 — konferencija za štampu radi otkrivanja imena takmičara
13. januar 2020 — objavljivanje takmičarskih pesama, početak glasanja
26. januar 2020 — kraj glasanja putem interneta

🇵🇹 Festival da Canção 22, 29. februara i 7. marta

Portugalski nacionalni emiter RTP radi punom parom kako bi predstojeći evrovizijski nacionalni izbor Festival da Canção bio što uspešniji. I naredne godine festival će imati tri večeri: polufinala su rezervisana za 22. i 29. februar, a finale 7. marta. Polufinala će se održati u studiju RTP u Lisabonu, dok mesto i grad domaćin za veliko finale tek treba da budu definisani.

Ujedno, RTP je objavio imena svih 16 kompozitora koji će se svojim pesmama takmičiti; 14 pesama će uraditi pozvani autori, jedna numera će biti izabrana od strane kompozitora koji promovišu svoje radove u radijskoj emisiji Masterclass, dok je poslednja, 16. kompozicija, izabrana preko javnog konkursa namenjenog za kompozitore koji su stanovnici ove mediteranske države, a koji nemaju nijedan komercijalno objavljen rad. Autori su takođe odgovorni za izbor izvođača svojih pesama.

🇳🇴 Ukida se žiri na Melodi Grand Prixu 2020

Šef delegacije Stig Karlsen objavio je nekoliko detalja u vezi sa izborom norveškog predstavnika kroz takmičenje Melodi Grand Prix 2020.

  • specijalni žiri će pre samog takmičenja odrediti pet direktnih finalista, a publika će te pesme premijerno moći čuti dan pre svakog polufinala po jednu numeru. Takođe, te pesme će biti izvedene i u revijelnom delu polufinala. Imena petoro direktnih finalista biće otkriveni 3. januara;
  • u svakom polufinalu će učestvovati četiri takmičara, iz pet različitih regiona države, i to u međusobnim duelima. Samo pobednici polufinalnih takmičenja će se naći u finalu 15. februara. Pesme će biti predstavljane ponedeljkom u sedmicama u kojim će se polufinala održati;
  • u finalu će se pobednik birati isključivo televotingom; dakle biće 100% televoting jer, po rečima gospodina Karlsena, narod treba da izabere predstavnika, budući da žiri već bira pet direktnih finalista;
  • ukupno, biće pet polufinala, pet njihovih pobednika, plus pet direktnih finalista, pa će u finalu publika birati između 10 pesama.

🇦🇺 Australijanci objavili prve finaliste

Australijski javni emiter SBS je objavio prvih dvoje od desetoro učesnika evrovizijskog nacionalnog finalnog takmičenja Eurovision: Australia Decides, koje će biti održano u Gold Koustu 7. i 8. februara. Kao i prethodne godine, i ove će biti dosta aktuelnih imena sa tamošnje muzičke scene, sudeći po činjenici da su prve dve poznate učesnice ovog šoua Vanesa Amorosi i Kejsi Donovan.

Vanesa Amorosi je rođena 1981. godine i na tamošnjoj muzičkoj sceni se pojavila 1999, da bi već naredne 2000. godine zabeležila male, ali zapažene nastupe na otvaranju i zatvaranju Letnjih olimpijskih igara u Sidneju. Do danas je izdala četiri albuma, a peti je dostupan publici od 8. novembra, te se može očekivati da će se sa nekom od pesama sa predstojećeg albuma predstaviti publici na nacionalnom finalu. Tokom 20-godišnje karijere je objavila više od 20 singlova, od kojih je pet ponelo platinasti tiraž u Australiji.

Kejsi Donovan je rođena 1988. godine. Prvi put se na muzičkoj sceni pojavila 2004. godine, kada je kao 16-godišnjakinja ponela titulu najmlađe pobednice australijskog Idola. Odmah nakon pobede je objavila komercijalno uspešan debitanstki album, a potom i niz singlova, da bi se poslednjih godina najviše posvetila glumačkoj karijeri tako što je učestvovala u brojnim internacionalnim pozorišnim mjuziklima. Takođe, 2017. godine je pobedila i u australijskoj verziji popularnog rijalitija „Ja sam zvezda, izbavite me odavde!“.

U videu priloženom ispod i jedna i druga su priznale da ne kriju ambicije da se pojave na evrovizijskoj sceni, koja bi im došla kao kruna dosadašnje karijere. Tokom naredna dva meseca će biti objavljeno i preostalih osmoro finalista ovog TV šoua.

🇪🇪 Estonci raspolažu sa 178 prijava

Estonski javni emiter ERR objavio je da je na konkurs za 12. izdanje televizijskog formata Eesti Laul stiglo 178 pesama, što se može okarakterisati kao najslabiji odaziv autora i izvođača u poslednjih nekoliko godina. Međutim, umetnički direktor festivala i šef delegacije Tomi Rahula se ne brine zbog toga, već govori o tome da je kvalitet pesama na visokom nivou, te da se može očekivati raznovrsno i uzbudljivo takmičenje.

Od tih 178 prijavljenih pesama, 76 je na maternjem, a preostale 102 numere su na stranim jezicima. Narednih nedelju dana će 14-člana selekciona komisija preslušavati sve pristigle radove, a lista od 24-oro polufinalista će biti objavljena 13. i 14. novembra.

Polufinala će biti održana 13. i 15. februara u Tartuu, a veliko finale je zakazano za 29. februar u Talinu.

🇮🇱 Izrael startuje 23. novembra

Izraelsko nacionalno takmičenje HaKokhav HaBa L’Eurovizion (Sledeća zvezda za Evroviziju) počinje da se emituje 23. novembra na kanalu „Kešet 12“. Asi Azar, voditelj ovogodišnje Evrovizije, i Rotem Sela ponovo će se naći u ulozi voditelja ovog takmičenja.

Kad je reč o žiriju, on će biti u sledećem sastavu: Asaf Amdurski, Keren Peles, Širi Majmon (Evrovizija 2005) i grupa „Static and Ben-El Tavori“. Svi pomenuti članovi žirija su već bili u ovoj ulozi u prethodnim izdanjima ovog takmičenja, sa tim da će se umesto Harela Skata (Evrovizija 2010) u ovoj ulozi naći Itaj Levi.

KAN, nacionalni emiter Izraela, takođe je najavio mogućnost organizovanja još jednog takmičenja na kojem bi bila izabrana predstavnička pesma, budući da je javnost kritikovala dosadašnji interni izbor pesama.

Inače, takmičenje HaKokhav HaBa L’Eurovizion je izraelsko takmičenje za evrovizijskog predstavnika u formi TV šoua za mlade talente od 2015. godine.

🇸🇪 Ko su potencijalni novi učesnici švedskog Melodifestivalena?

Švedski tabloidni list Alfonbladet nastavlja da se bavi nagađanjem o tome ko će se takmičiti na jubilarnom 60. Melodifestivalenu. Među mogućim učesnicima se nalazi i Erik Sade, trećeplasirani iz Diseldorfa 2011. Nije tajna da je on želja čelnika javnog emitera SVT, a ukoliko prihvati ponudu, najverovatnije će se nadmetati s pesmom na švedskom jeziku pošto se poslednjih nekoliko godina okrenuo ka izvođenju pesama na tom jeziku.

Kako navodi isti izvor, među učesnicima će se naći i diva švedskog šlagera Linda Bengtzing, reperi Suzi P i Albin Jonsen, kao i Frida Orn i Pol Rej.

🇳🇱 Objavljeni datumi aktivnosti u Holandiji

Holanđani i dalje nastavljaju da spremaju teren za organizaciju Evrovizije 2020. u Roterdamu, te su objavljeni datumi predstojećih aktivnosti za delegacije i učesnike ovog takmičenja:

  • sastanci članova referentne grupe — 11. i 12. novembar, 28. januar i 8. mart
  • svečana ceremonija predaje ključeva gradu domaćinu i preelimarni žreb za polufinala — 28. januar
  • sastanci šefova delegacija — 9. ili 10. mart
  • svečana ceremonija otvaranja — 10. maj
  • zakup Arene „Ahoy“ — od 1. aprila do 23. maja
  • probe — od 27. aprila do 16. maja

Zanimljivo je da će sastanak šefova delegacija biti održan 9. ili 10. marta, što znači da je jedan od ta dva datuma definisan kao krajnji rok za podnošenje svih takmičarskih kompozicija.