ESC-potpourri

Šveđani otkrivaju listu učesnika Melodifestivalena 26. novembra

Iako su ovih dana pripreme za seniorski Evrosong u Roterdamu bačene u zapećak zbog dečje Evrovizije u Gljivicama, ipak ima i novih aktuelnosti u vezi za pripremama za Roterdam 2020. Šta se to novo odigrava na Kipru i u Australiji, Austriji, Nemačkoj i Švedskoj, saznajte u narednim redovima.

🇸🇪 Šveđani listu učesnika Melodifestivalena 2020 otkrivaju 26. novembra

Prethodnih nedelja se švedski tabloidni dnevni list Aftonbladet bavio nagađanjem na temu koja zvučna imena će biti pridodata ranije odabranoj Amandi Asi za Melodifestivalen 2020. Pored toga što se spominjao povratak brojnih nekadašnjih zapaženih učesnika ovog najvećeg nacionalnog evrovizijskog izbora do sada, pisalo se i povratku troje nekadašnjih zapaženih švedskih evrovizijskih izaslanika iz decenije koja prolazi: Ane Bergendal, Erika Sadea i Robina Bengtsona.

Svim tim nagađanjima će švedski javni emiter SVT stati na put već 26. novembra u 12 časova, kada će na konferenciji za novinare biti objavljena kompletna lista od 28 učesnika ovog uglednog evrovizijskog karavanskog nacionalnog festivala. Među učesnicima ove konferencije će biti i voditeljski trio predstojećeg 60. „Melodija“: David Sundin, Lina Hedlund i Linea Henrikson.

🇦🇺 Australijanci objavili trećeg i četvrtog finalistu

Australijski emiter SBS je nastavio sa etapnim otkrivanjem liste od 10 finalista nacionalnog evrovizijskog izbora Eurovision: Australia Decides, koje će biti održano 7. i 8. februara u Gold Koustu. Ranije odabranim damama Vanesi Amorosi i Kejsi Donovan priključila su se ovaj put dvojica muškaraca, a to su Mič Tambo i višenagrađivani pevač i glumac Aj Ota (iOTA).

Mič Tambo je postao poznat ove godine zahvaljujući učešću u šouu „Australija ima talenat“. Pripadnik je australijskih starosedeoca, a u spomenutom šouu je publiku osvojio odličnim izvođenjem i vrhunskom produkcijom koja se sastojala od spoja tradicionalnih instrumenata i modernih muzičkih trendova. Svi ovi sastojci su bili dovoljni da već pri prvom pojavljivanju dobije „zlatni taster“ za direktan prolazak u finale.

Aj Ota je svetsku slavu stekao zahvaljujući ulogama u brojnim mjuziklima, za čije je angažovanje bio višestruko nagrađen, a oprobao se i na filmu, ostvarivši zapažene uloge u rimejku „Velikog Getsbija“ i poslednjem nastavku filmske franšize „Pobesneli Maks“.

🇨🇾 Kiprani raspolažu sa 120 prijava

Grčki ogranak međunarodnog fan-kluba OGAE je prvi došao do informacije u vezi sa pripremama svojih suseda Kiprana za Evrosong u Roterdamu. Ranije je kiparski javni emiter CyBC najavio da će pesma i izvođač i peti put zaredom biti izabrani interno, a ovaj put se nisu ciljano usmeravali na jednog kompozitora ili izvođača, kao što su to radili u prethodne četiri sezone, već su otvorili tajni poziv za sve diskografske kuće i eksterne produkcije da pošalju svoje predloge. I — pristiglo je tačno 120 predloga koji će u narednom periodu biti razmatrani.

Još u oktobru se spominjalo da je CyBC većao između Jana Stratisa i Vangelisa Kakuritisa, ali, sve je to ostalo na nivou glasina. Međutim, pojavilo se i novo ime u toj konkurenciji, a to je nemački pevač grčkog porekla Sandro Nikolas, koji se proslavio zahvaljujući učešću u nemačkoj verziji šoua The Voice 2018. godine. Potonji važi za trenutno najozbiljnijeg konkurenta za učešće na Evroviziji

🇩🇪 Prvo pesma, pa izvođač

Nemački javni emiter NDR je odlučio da promeni izbornu strategiju za svoju nacionalnu selekciju. Kako je javio specijalizovani sajt ESC Kompakt, fokus ka odabiru idealne pesme i izvođača će najpre biti na pesmi, da bi se potom prešlo na njeno uparivanje sa adekvatnim izvođačem.

Trenutno su evrovizijski i nacionalni žiri imali zadatak da preslušaju između 20 i 50 pesama kako bi mogli da ih upare sa odgovarajućim izvođačima. Još uvek nije poznato hoće li i ovaj put veliko finale biti u formi televizijskog nadmetanja selektovanih izvođača, ili će po prvi put od 2009. godine pesma i predstavnik biti izabrani interno, no, uskoro će sve to biti poznato.

🇦🇹 Austrijanci navodno u tajnosti izabrali pesmu i predstavnika

Kako je javio navedeni sajt ESC Kompakt, pozivajući se na izvor kolega sa takođe specijalizovanog sajta Austrovision, austrijski javni emiter ÖRF je u tajnosti već izabrao pesmu i izvođača koji će putovati u Roterdam. Očekuje se i zvanična potvrda informacije u skorije vreme.

🇦🇩 Andora planira povratak u dogledno vreme

Portal El Nacional objavio je da će se Andora u dogledno vreme vratiti na Pesmu Evrovizije, možda već za takmičenje u Roterdamu, čime bi na taj način Andora postala naknadno pridružena 42. država učesnica. Isti izvor navodi da će finansijsku podršku celom ovom projektu dati tamošnje Ministarstvo turizma, koje u Evroviziji vidi priliku za turističku afirmaciju Andore.

Takođe, u vesti se navodi da je proces povratka ove pirinejske države pri kraju njegove realizacije zato što je ostalo još da se svedu troškovi koje će andoranski javni emiter RTVA i tamošnje Ministarstvo turizma zajednički uložiti u ceo taj projekat.