ESC-potpourri

Letonci raspolažu sa 126 prijava. Šta se to sprema za budućeg kiparskog predstavnika?

Ponovo dolaze na red vesti o pripremama za Pesmu Evrovizije u Roterdamu. Ovaj put su glavni akteri cele priče Letonija i Kipar, a šta se to novo odigrava u ovim dvema državama, saznajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇱🇻 Za letonsku Supernovu stiglo rekodrnih 126 prijava

Letonska nacionalna televizija LTV je objavila da je za šesto izdanje nacionalnog izbora Supernova stiglo (za njihove standarde) rekordnih 126 prijava. Izvršni producent TV formata Supernova Ilze Jansone je u zvaničnom saopštenju na sve ovo dodala sledeće stavke:

  • nekoliko izvođača je podnelo dve pesme;
  • pesme koje su ušle u konkurenciju za šesto izdanje ovog TV formata su žanrovski raznovrsne;
  • ima dosta debitanata među prijavljenim ženskim učesnicima;
  • najviše pesama je podneto na maternjem jeziku.

Veliko finale Supernove 2020 će biti održano 8. februara i, kako stvari za sada stoje, pretkvalifikacionih nadmetanja u ovoj sezoni neće biti. Novi detalji će biti utvrđeni u danima koji slede.

🇨🇾 Koje su pesme projektovane za budućeg kiparskog predstavnika?

Tokom prethodnog dana pojavila se glasina da će mladi nemački pevač grčkog porekla Sandro Nikolas zastupati Kipar na Evroviziji u Roterdamu. Da je delegacija javnog emitera CyBC sve bliža njegovom imenovanju, govori i činjenica da su pre njega pozive odbili kiparska predstavnica iz Bakua 2012. godine Ivi Adamu, kao i jedan od popularnih muških umetnika Jan Stratis. Prvospomenuta sa liste je odbila poziv iz porodičnih i materijalnih razloga, uzimajući u obzir da je prošle godine postala majka devojčice, a drugospomenuti je odbio poziv zbog nezadovoljstva pesmama koje mu je ponudila delegacija, a koje su potom prosleđene željenom Sandru Nikolasu.

Sve ove informacije je izneo portal Eurovision Fun pozivajući se na ono što je izneto u centralnoj tabloidno-zabavnoj emisiji na kiparskoj televiziji „Omega“. Naime, voditelj te emisije je objavio da će Sandro Nikolas sasvim sigurno biti kiparski predstavnik u Roterdamu, a da će zvanična objava te informacije usledeti kada bude izabrao jednu od tri pesme koju je delegacija uvrstila u uži izbor; dodao je i da je od te tri numere njegov lični favorit pesma u dens fazonu Mucho calor, a da preostale dve numere koje su ušle u uži izbor nose sledeće nazive uz koji je dat i stilski opis:

  • Can’t look away (umeren tempo);
  • Never let you down (moderna pop numera).

Dve od te tri numere su napisali inostrani autori, dok je treća kompletno delo grčkih autora. Nagađa se da je favorizovana pesma Mucho calor delo evrovizijskog drim-tima u sastavu Filip Kirkorov — Dimitris Kontopulos — Ilijas Kokotos, tako da se može pretpostaviti da će ovaj uspešan hitmejkerski evrovizijski tim u proteklih 15 godina i ove godine osmisliti nešto što će ostati u pamćenju gledalaca i slušalaca.

Jedan od preduslova za pojavljivanje Sandra Nikolasa na Evroviziji će biti i potpisivanje ugovora za jednu od dve najmoćnije diskografske korporacije na području Grčke i Kipra — Panik Records, za koju snima Eleni Fureira, i Minos EMI, za koju snima Tamta; u slučaju da odbije poziv čelnika ovih dveju diskografskih kuća, Sandro Nikolas će u ovom slučaju morati da se oprosti od evrovizijskog pojavljivanja.

🇧🇬 Bugari podižu uzbuđenje pred 25. novembar

Bugarski javni emiter BNT je ovih dana intenzivno aktivan na oficijelnoj Tviter stranici Pesme Evrovizije za Bugarsku, kako bi fanovima skratili čekanje pred 25. novembar, kada će biti objavljen adut koji će vratiti naše susede na Pesmu Evrovizije nakon godinu dana odustva. Objavili su zanimljiv reklamni baner sa sloganom koji će pratiti novu evrovizijsku avanturu — on glasi „Povratak. Angažovanje. Inspiracija.“ (Return. Engage. Inspire.), dodavši na sve to da je vreme za otvaranje novog poglavlja i usmeravanje fokusa na onome što je najvažnije.

Podsetimo, troškove novog bugarskog evrovizijskog pojavljivanja će u potpunosti snositi bugarsko-britanski tim sponzora koji će biti otkriven zajedno sa novim bugarskim evrovizijskim adutom tog 25. novembra.