Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Sandro Nikolas je ozvaničen kao predstavnik Kipra

Posle Belgije, Španije i Bugarske, i Kipar je odabrao izvođača koji će putovati na Pesmu Evrovizije u Roterdam naredne godine. U pitanju je nemačko-američki pevač grčkog porekla Sandro Nikolas.

Da vas naslov ne bi zavarao, o ovom 23-godišnjaku kao potencijalnom kiparskom predstavniku se govorilo prethodnih dana u tamošnjim tabloidnim medijima, nakon što su insajderi preneli da su kiparska predstavnica iz Bakua 2012. Ivi Adamu i popularni muški izvođač Jan Stratis odbili pozive kiparskog javnog emitera CyBC — prvospomenuta iz porodičnih razloga, a drugospomenuti zbog nezadovoljstva ponuđenim pesmama od strane delegacije. Da nisu nimalo pogrešili, govori i činjenica da je prezentaciju Sandra Nikolasa kiparski javni servis prvo najavio slikom na kom je prikazana publika u masi na koncertu sa natpisom „Loading…“, da bi večernji sati ostali upamćeni po objavi slike na kom se novoizabrani kiparski evrovizijski adut nalazi za klavirom.

#esc2020 #teamCY #announcementloading

Posted by CYBC: Eurovision Cyprus on Петак, 29. новембар 2019.

Ko je ovaj mladić?

Sandro Nikolas je rođen kao Alesandro Riten u Nemačkoj 1996. godine u mešovitom braku oca Amerikanca i majke Grkinje. Govori engleski, nemački i grčki jezik. Muzika je deo njegovog života od detinjstva, i tako što je počeo u četvrtoj godini da svira bubnjeve, da bi u 15. godini prešao na gitaru i počeo da piše svoje pesme.

Godine 2015. se takmičio u nemačkoj verziji šoua „Ja imam talenat“, ali nije daleko dogurao. No, nije se predavao i već 2018. godine se pojavio na sceni nemačke verzije muzičkog šoua The Voice gde je žiri i publiku impresionirao izvođenjem hita In my blood kanadskog pevača Šona Mendeza. Učešće u tom šouu je završio u fazi pred emitovanje finalnih emisija, ali je ostao i te kako jedan od zapaženih takmičara.

Godinu 2019. će pamtiti po učešću na ruskom festivalu za mlade neafirmisane i poluafirmisane pevače New Wave, gde je nastupao kao predstavnik Sjedinjenih Američkih Država. Tada se Alesandro Riten prvi put publici predstavio pod sadašnjim scenskim imenom Sandro Nikolas i učešće na tom festivalu je završio na 6. mestu.

Više detalja o njegovom učešću biće poznato u narednim sedmicama, ali se spekuliše da će pesma biti radikalno drugačija od onoga što su Kiprani nudili na prethodne dve Evrovizije. Mada nije nimalo tajna da su takve pesme bile nuđene i Sandru Nikolasu (radi se o numerama Mucho calor i Can’t look away), dok je treća potencijalna numera Never let you down okarakterisana kao moderan pop. Od te tri ponuđene numere, prve dve navedene je odbio i zamenio ih s drugim dvema potencijalnim numerama — My getaway i Falling to pieces. Pre svega, spekuliše se da su i ostale dve numere u pop-rok fazonu, stilski najviše približne onima što je snimao spomenuti Šon Mendez.

Oznake