ESC-potpourri

Šestoro izvođača na finskom izboru. Španci prezentuju pesmu u januaru

Ostavljajući na stranu priču o prezentaciji logotipa takmičenja za Pesmu Evrovizije 2020, o čemu možete čitati više u našem izdvojenom tekstu priloženom ispod ovog pasusa, u ovom „evrovizijskom potpuriju“ vam donosimo vesti iz Finske, Mađarske, Španije i Austrije.

Roterdam 2020: Logotip kao posveta prošlosti

🇫🇮 Šestoro izvođača na finskom izboru

Finski javni emiter YLE objavio je da je tokom osmodnevnog trajanja konkursa za deveto izdanje izbornog televizijskog festivala Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Takmičenje nove muzike), odn. u periodu od 1. do 8. novembra tekuće godine, stiglo 426 prijava. Ovih dana je selekciona komisija sačinjena od muzičkih profesionalaca koji i rade i ne rade na finskom javnom servisu preslušavala prijave i u tajnosti odabrala šest najboljih pesama koje će biti izvedene na finalnom takmičenju 7. marta u televizijskom studiju „Mediapolis“ u Tampereu.

Lista od šestoro finalista, kao i njihove pesme, biće prezentovane 21. januara. Nije zgoreg podsetiti da će ovo biti po prvi put od 2017. godine da Finci organizuju nacionalno finale u formi takmičenja sa više izvođača i pesama. Odluku o pobedniku će zajedničkim snagama donositi i žiri i publika.

🇵🇹 Portugalci objavili raspored kompozitora po polufinalima

Portugalski javni emiter RTP objavio je raspored kompozitora po polufinalnim večerima nacionalnog izbora Festival da Canção, koji će biti održani 22. i 29. februara. Žreb je određen u prostorijama portugalske radio-televizije, međutim, iz njega je pošteđen portugalsko-francuski reper Džimi P, čija je pesma automatski smeštena u drugo polufinale zbog toga što na dan prvog ima unapred zakazan i neodložan koncert.

Da napomemo da priložen redosled nema veze sa redosledom nastupanja; redosled nastupanja će naknadno utvrditi produkcija, a iz svakog polufinala će se za veliko finale zakazano za 7. mart kvalifikovati po četvoro izvođača.

🇭🇺 Mađari se nisu povukli zbog dominacije LGBT pripadnika, već zbog lokalnih potreba

Dosta se pričalo o tome zbog čega se Mađarska povukla sa takmičenja za Pesmu Evrovizije. Da stvari odu korak dalje, dogodilo se i to da su tradicionalni televizijski festival A Dal ove sezone razdvojili od Evrovizije, sve u cilju stvaranja nove lokalne muzičke zvezde. Uprava javnog emitera MTVA se konačno oglasila na tu temu, rekavši da se nisu povukli zbog dominacije izvođača koji podržavaju LGBT populaciju, kako su tabloidni mediji ranije komentarisali, već su ponovili stavku da im je cilj da više ne stvaraju međunarodnu muzičku zvezdu, već da stvore jednog umetnika za lokalne okvire koji će imati čast da nastupa po brojnim tamošnjim letnjim muzičkim manifestacijama.

🇪🇸 Pesma za Blasa Kanta će biti odabrana u januaru

Španski javni emiter RTVE ovih dana predano radi na odabiru pesme sa kojom će njihov ranije odabran evrovizijski adut Blas Kanto nastupati na finalnoj večeri Evrovizije u Roterdamu. Na pitanje kada će pesma biti odabrana i usput prezentovana, šefica delegacije Ana Marija Bordas je za portal Formula TV izjavila da će pesma za novoizabranog španskog evrovizijskog izaslanika biti izabrana do početka januara. Na sve to je dodala da je stil izabrane pesme potpuno nebitan, već je bitno Blasu Kantu da se poistoveti sa njom na najbolji način.

🇦🇹 Tea Devi peva za Austriju u Roterdamu?

Kako javlja specijalizovani portal ESC Kompakt, misteriozna predstavnica Austrije u Roterdamu će najverovatnije biti mlada i neafirmisana pevačica Tea Devi (Thea Devy) koja je izjavila da je od strane austrijskog javnog emitera ÖRF bila uvrštena u uži spisak od tri izvođača koji će zastupati Austrijance u Roterdamu. To se sve nadovezuje na njihovu priču od 20. novembra, kada je isti gorenavedeni portal preneo insajdersku vest da je austrijska delegacija već izabrala svoju pesmu i predstavnika.

I sama pevačica je više puta nagoveštavala evrovizijsko pojavljivanje, stavljajući heštagove #esc i #eurovision. Zvanična potvrda informacije se očekuje u danima pred nama.