Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Odlaže li se Festivali i Këngës? Manji broj učesnika na češkom izboru

I ovoga puta ćemo se prošetati muzičkim delom Evrope i videti novosti u vezi sa najpopularnijim evropskim muzičkim takmičenjem. Ovoga puta vesti stižu iz Albanije, Francuske, Češke i Austrije.

🇦🇱 Odlaže se Festivali i Këngës 58?

Kako prenosi albanski portal Lajme.net, albanski izborni festival Festivali i Këngës možda će biti odložen za kraj januara. Ovaj tradicionalni albanski festival trebalo je prvobitno da bude održan 19, 20. i 22. decembra, a kao novi termini festivala se pominju 22, 23. i 25. januar. Razlog izmene termina muzičkog festivala na kome bi trebalo da bude izabran evrovizijski predstavnik Albanije su nedevni zemljotresi u ovoj zemlji u kojima je poginulo preko 50 ljudi, a povređeno preko 3000. Svakako, čeka se potvrda nacionalnog servisa Albanije RTSH.

🇫🇷 Ipak ne odustaju od Destination Eurovision

Urednik zabavnog programa francuskog nacionalnog servisa je izjavio da nacionalni izbor Destination Eurovision nije odbačen kao ideja za izbor francuskog evrovizijskog predstavnika. Kako tamošnji mediji prenose, došlo je do nesporazuma između urednika zabavnog programa nacionalne televizije i novina La Parisien. Aleksandra Rede-Amijel je za ovaj ugledni list izjavila da nacionalni servis želi veću kontrolu nad izborom predstavnika, dok su joj novine pripisale pominjanje internog izbora predstavnika, što nije tačno. Francuska televizija još uvek razmišlja o održavanju izbora u vidu jednog šoua sa tri ili četiri učesnika, ili će se fokusirati na interni izbor.

Destination Eurovision je Francuskoj do sada donosio osrednje rezultate, čime Francuzi očito nisu zadovoljni.

🇨🇿 Manje pesama u konkurenciji

Češka nacionalna televizija je potvrdila informaciju da je prvobitni broj pesama na nacionalnom izboru smanjen sa osam na sedam. Razlog ovog događaja nije naveden. Pre ovoga je takođe promenjen i način odabira češkog predstavnika — umesto festivala, predstavnik se ponovo bira putem onlajn-izbora. Učesnici ovog takmičenja biće objavljeni 13. januara, kada počinje i glasanje, i trajaće do 26. januara.

🇦🇹 Spekulacije se nastavljaju

OE24 je objavio da je novi predstavnik Austrije na Evroviziji Vinsent Bueno. Vinsent je već pokušao da predstavlja Austriju na Evroviziji 2016, kada je učestvovao na nacionalnom takmičenju, a 2017. je bio prateći vokal Nejtanu Trentu. ÖRF, nacionalna televizija Austrije, nije potvrdila ove informacije.

Podsetimo, specijalizovani portal ESC Kompakt, ranije je objavio da će misteriozna predstavnica Austrije u Roterdamu najverovatnije biti mlada i neafirmisana pevačica Tea Devi (Thea Devy) koja je izjavila da je od strane austrijskog javnog emitera ÖRF bila uvrštena u uži spisak od tri izvođača koji će zastupati Austrijance u Roterdamu.