Evrovizija 2020 voditelji
Edsilija Rombli, Šantal Janzen i Jan Smit (Foto: NPO/AVROTROS/NOS)
Aktuelno Evrovizija 2020

Roterdam 2020: Upoznajte voditelje 65. Pesme Evrovizije

Holanđani ne prestaju sa iznenađenjima! Posle objave slogana, logotipa i scenografije, objavljena su i imena tri prezentera koji će publiku voditi kroz sve tri večeri 12. 14. i 16. maja. Organizatori su se ovaj put opredelili za dva poznata lica evrovizijskoj publici i jedno popularno TV lice, a o kome se radi, saznajte u narednim redovima.

Javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS su odlučili da Evroviziju u Roterdamu rade tri voditelja. U pitanju su nekadašnja dvostruka holandska evrovizijska predstavnica Edislija Rombli, evrovizijski komentator sa skoro decenijskim stažom, voditelj i pevač Jan Smit, kao i popularno TV lice srednje generacije Šantal Janzen.

Supervizor takmičenja Sice Baker tim povodom je izjavio:

Prilikom donošenja odluke o domaćinima takmičenja, rukovodili smo se kriterijumom da to budu lica koja imaju iskustvo sa vođenjem javnih događaja. Takođe, dogodilo se i to da su svo troje izabranih prezentera karijeru započeli kao pevači.

U narednim redovima vam predstavljamo svako od troje izabranih voditelja pojedinačno:

Šantal Janzen — rođena je 1979. godine u Tegelenu i studirala je na Umetničkom univerzitetu u Amsterdamu. Karijeru je započela kao glumica, igrajući u mjuziklima „Tarzan“, „Petticoat“ i „Hij geloft in mij“. Takođe je glumila i u nekolicini dobro poznatih holandskih filmova. Šantal je sa karijerom TV lica započela 2008. godine, radom na javnom servisu AVRO, gde je do 2010. godine vodila dodelu nagrada „Goulden Televizier — Ring Gala“. Godine 2011. je prešla u redove komercijalnog emitera RTL, gde je vodila šou-programe kao što su „Glas Holandije“ i „Holandija ima talenat“. Kao TV lice može da se pohvali činjenicom da je pet puta osvajala nagradu „Televizier-Star“ u kategoriji najboljeg TV prezentera.

O njoj je Sice Baker rekao:

Šantal Janzen je jedan od najtalentovanijih prezentera u zabavnom programu. Iako je takmičenje za Pesmu Evrovizije izrazito u vlasništvu javnih emitera, odlučili smo da se otvorimo i ka voditeljima koji rade u redovima privatnih televizija, kako bi se fokusirali ka onom najboljem što Holandija može da ponudi Evropi.

Edsilija Rombli — Edsilija je rođena u Amsterdamu 1978. godine. Muzičku karijeru je započela 1996. godine, učešćem u muzičkom šou-programu „Soundmixshow“, da bi godinu dana kasnije ponovo pobedila u tom šouu u internacionalnoj konkurenciji. Vrhunac njene karijere svakako je bilo prvo evrovizijsko pojavljivanje, ostvareno u Birmingemu 1998. godine, kada je s numerom Hemel in aarde zauzela visoko 4. mesto u konkurenciji od 25 učesnika. Drugo evrovizijsko pojavljivanje je ostvarila 2007. godine u Helsinkiju, i tada se s numerom On top of the world i nije baš nešto proslavila — učešće u polufinalu je završila kao 21. u konkurenciji od 28 učesnika. Takođe, dva puta je saopštavala holandske glasove na Evroviziji: 1999. i 2015. godine, a vodila je prvu sezonu šoua „Beste Zangers“ 2009. godine.

Od 2005. do 2014. godine je održala sedam turneja po pozorištima, da bi 2014. godine počela da nastupa u okviru supergrupe „Ladies of Soul“. Bila je i voditeljka promotivnog evrovizijskog koncerta Eurovision in Concert u Amsterdamu 2018. godine, a ista čast će joj biti ukazana i 4. aprila 2020. godine.

Baker je o Romblijevoj izjavio:

Ona je dvostruka učesnica takmičenja za Pesmu Evrovizije, dva puta je saopštavala holandske glasove, drugi put će biti domaćin promotivnog koncerta u Amsterdamu… Edislija je jedan od najautentičnijih voditelja koje smo imali. I evrovizijska zajednica fanova ju je prihvatila. Sve zajedno gledano, nije potrebno nikakvo dalje objašnjenje o njenom učešću na Pesmi Evrovizije 2020. u smislu prezentera.

Jan Smit — rođen je 1985. godine u Volendamu i prvu pesmu je snimio kao desetogodišnjak. Godine 2005, njegov televizijski rijaliti-šou „Gewoon Jan Smit“ je dobio priznanje na dodeli TV nagrada „Televizier-Ring“. Takođe, on je član grupa „De Toppers“ i KLUBBB3. Od 2012. godine vodi spomenuti TV šou „Beste Zangers“, koji je bio nominovan za nagradu „Televizier-Ring“ 2017. i 2019. godine. Kao pevač, Jan nije poznat samo u Holandiji, već i u Belgiji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Najuspešniji je holandski izvođač u Nemačkoj, budući da je njegove nastupe po specijalizovanim festivalima na tom području pratilo 12 miliona gledalaca.

Supervizor takmičenja je i o njemu imao samo reči hvale:

Sa Janom Smitom smo odabrali međunarodno iskusnog umetnika i voditelja koji se pokazao kao sjajan ambasador na Pesmi Evrovizije u poslednjih devet godina, komentarišući takmičenje pored Kornalda Masa. Takođe, bio je i odgovoran član selekcione komisije koja je odabrala najboljeg holandskog predstavnika. Jan je sjajan momak, autentičan je i drži hladno glavu tokom živih programa; to su upravo karakteristike potrebne za postizanje lične interakcije sa izvođačima na svakoj Pesmi Evrovizije.

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.