Evrovizija 2020 voditelji
Edsilija Rombli, Šantal Janzen i Jan Smit (PHOTO: NPO/AVROTROS/NOS)
Evrovizija 2020

Roterdam 2020: Upoznajte voditelje 65. Pesme Evrovizije

Holanđani ne prestaju sa iznenađenjima! Posle objave slogana, logotipa i scenografije, objavljena su i imena tri prezentera koji će publiku voditi kroz sve tri večeri 12. 14. i 16. maja. Organizatori su se ovaj put opredelili za dva poznata lica evrovizijskoj publici i jedno popularno TV lice, a o kome se radi, saznajte u narednim redovima.

Javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS su odlučili da Evroviziju u Roterdamu rade tri voditelja. U pitanju su nekadašnja dvostruka holandska evrovizijska predstavnica Edislija Rombli, evrovizijski komentator sa skoro decenijskim stažom, voditelj i pevač Jan Smit, kao i popularno TV lice srednje generacije Šantal Janzen.

Supervizor takmičenja Sice Baker tim povodom je izjavio:

Prilikom donošenja odluke o domaćinima takmičenja, rukovodili smo se kriterijumom da to budu lica koja imaju iskustvo sa vođenjem javnih događaja. Takođe, dogodilo se i to da su svo troje izabranih prezentera karijeru započeli kao pevači.

U narednim redovima vam predstavljamo svako od troje izabranih voditelja pojedinačno:

Šantal Janzen — rođena je 1979. godine u Tegelenu i studirala je na Umetničkom univerzitetu u Amsterdamu. Karijeru je započela kao glumica, igrajući u mjuziklima „Tarzan“, „Petticoat“ i „Hij geloft in mij“. Takođe je glumila i u nekolicini dobro poznatih holandskih filmova. Šantal je sa karijerom TV lica započela 2008. godine, radom na javnom servisu AVRO, gde je do 2010. godine vodila dodelu nagrada „Goulden Televizier — Ring Gala“. Godine 2011. je prešla u redove komercijalnog emitera RTL, gde je vodila šou-programe kao što su „Glas Holandije“ i „Holandija ima talenat“. Kao TV lice može da se pohvali činjenicom da je pet puta osvajala nagradu „Televizier-Star“ u kategoriji najboljeg TV prezentera.

O njoj je Sice Baker rekao:

Šantal Janzen je jedan od najtalentovanijih prezentera u zabavnom programu. Iako je takmičenje za Pesmu Evrovizije izrazito u vlasništvu javnih emitera, odlučili smo da se otvorimo i ka voditeljima koji rade u redovima privatnih televizija, kako bi se fokusirali ka onom najboljem što Holandija može da ponudi Evropi.

Edsilija Rombli — Edsilija je rođena u Amsterdamu 1978. godine. Muzičku karijeru je započela 1996. godine, učešćem u muzičkom šou-programu „Soundmixshow“, da bi godinu dana kasnije ponovo pobedila u tom šouu u internacionalnoj konkurenciji. Vrhunac njene karijere svakako je bilo prvo evrovizijsko pojavljivanje, ostvareno u Birmingemu 1998. godine, kada je s numerom Hemel in aarde zauzela visoko 4. mesto u konkurenciji od 25 učesnika. Drugo evrovizijsko pojavljivanje je ostvarila 2007. godine u Helsinkiju, i tada se s numerom On top of the world i nije baš nešto proslavila — učešće u polufinalu je završila kao 21. u konkurenciji od 28 učesnika. Takođe, dva puta je saopštavala holandske glasove na Evroviziji: 1999. i 2015. godine, a vodila je prvu sezonu šoua „Beste Zangers“ 2009. godine.

Od 2005. do 2014. godine je održala sedam turneja po pozorištima, da bi 2014. godine počela da nastupa u okviru supergrupe „Ladies of Soul“. Bila je i voditeljka promotivnog evrovizijskog koncerta Eurovision in Concert u Amsterdamu 2018. godine, a ista čast će joj biti ukazana i 4. aprila 2020. godine.

Baker je o Romblijevoj izjavio:

Ona je dvostruka učesnica takmičenja za Pesmu Evrovizije, dva puta je saopštavala holandske glasove, drugi put će biti domaćin promotivnog koncerta u Amsterdamu… Edislija je jedan od najautentičnijih voditelja koje smo imali. I evrovizijska zajednica fanova ju je prihvatila. Sve zajedno gledano, nije potrebno nikakvo dalje objašnjenje o njenom učešću na Pesmi Evrovizije 2020. u smislu prezentera.

Jan Smit — rođen je 1985. godine u Volendamu i prvu pesmu je snimio kao desetogodišnjak. Godine 2005, njegov televizijski rijaliti-šou „Gewoon Jan Smit“ je dobio priznanje na dodeli TV nagrada „Televizier-Ring“. Takođe, on je član grupa „De Toppers“ i KLUBBB3. Od 2012. godine vodi spomenuti TV šou „Beste Zangers“, koji je bio nominovan za nagradu „Televizier-Ring“ 2017. i 2019. godine. Kao pevač, Jan nije poznat samo u Holandiji, već i u Belgiji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Najuspešniji je holandski izvođač u Nemačkoj, budući da je njegove nastupe po specijalizovanim festivalima na tom području pratilo 12 miliona gledalaca.

Supervizor takmičenja je i o njemu imao samo reči hvale:

Sa Janom Smitom smo odabrali međunarodno iskusnog umetnika i voditelja koji se pokazao kao sjajan ambasador na Pesmi Evrovizije u poslednjih devet godina, komentarišući takmičenje pored Kornalda Masa. Takođe, bio je i odgovoran član selekcione komisije koja je odabrala najboljeg holandskog predstavnika. Jan je sjajan momak, autentičan je i drži hladno glavu tokom živih programa; to su upravo karakteristike potrebne za postizanje lične interakcije sa izvođačima na svakoj Pesmi Evrovizije.

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Slažem se sa @Komentatorom
  Ovo je sajt posvećen Evroviziji i nije za nevezane teme…aj tu i tamo neki komentar,ali nek postoji granica.
  Na drugim portalima se aktivno komentariše na teme članaka,a ovde i kad ima komentara,ispadne nekad ovakav slučaj

 • @Zvezda:Naravno, ali ovaj sajt nije privatna grupa na Vajberu nekoliko nas koji cesce komentarisemo, ovo je nas zvanicni evrovizijski sajt za sve one koji prate ESC i koji zele da se informisu.Jako je bespotrebno da se formira neka privatna atmosfera jer je zbog toga nekim ljudima koji prvi put udju ovde ili koji striktno komentarisu ESC neprijatno, misle da treba neko da ih prihivati ili im je glupo da se tako s neba pa u rebra mesaju i stoga i nisu za saljenje, mislim da kapiras.

 • Ok slažem se a i složićeš se da nismo u vrtiću a i da ne treba iznositi neistine ‘da ja njega odavno maltretiram’?!? Dečka ni ne poznajem, našalio sam se sa ovim VAS (specijalni SMS servis) brojem a da ne volim Parking Servis ne volim, poslali mi sudskog izvršitelja na vrata, zamislite za 4 parking kazne 4×1800= za 7.600 din??? Vidiš kako se Beovizijaš i ja lepo družimo, on mene zove Zvečka (možda je mislio na selo kod Obrenovca) pa ne kukam za zvečkom, nego na neki način se družimo i složićeš se da je zanimljivo

 • @Zvezda:Isto tako, slozices se da ovo nije mesto za kladionicarsko prepucavanje, interne sale koje niko ne razume pa ni taj kome su upucene i bavljenje osobama koje komentarisu, bez ljutnje… 😉

 • @NekiTamo,

  I ja sam shokiran jos vise i tek sad vidim da se ovaj Parking Servis zalio na moj komentar, jos kaze to traje mnogo duze i da je nepodnosljivo???

  Strasno… ovde smo valjda da diskutujemo, razmenjujemo misljenja, druzimo pa i salimo…

 • Tek sad vidim komentare ovde,o čemu se radi ne mogu da pohvatam.

 • EscSerbia, molim vas da reagujete na ponasanje Zvezde, jer vec duze vreme ovo postaje nepodnosljivo. Hvala.

 • @9119, voliš da plaćaš celodnevni parking SMS-om na Novom Beogradu