Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Albanski „Festival pesama“ se ipak ne odlaže. Ulaznice za Evrosong u prodaji od 12. decembra

U novom „evrovizijskom potpuriju“ vam donosimo vesti o voditeljima norveškog Melodi Grand Prixa, nove informacijame iz Albanije, o novim australijskim finalistima, spekulacijama u vezi sa učesnicima litvanskog izbora, kao i brojne novosti koje se tiču organizacije predstojećeg takmičenja u Holandiji.

🇳🇱 Ulaznice za Evrosong u Roterdamu u prodaji od 12. novembra

Organizatori Pesme Evrovizije 2020. su objavili da će ulaznice za takmičenje u Roterdamu biti puštene u prodaju 12. decembra sa početkom od 12.00 časova. Za posetioce iz Holandije će kupovina karata biti realizovana preko sajta tickets.songfestival.nl, a za posetioce iz ostatka sveta preko sajta eurovision.tv. Krajem januara i sredinom marta će u prodaju biti pušteno još dva paketa ulaznica.

🇳🇱 Holandska vlada finansira organizaciju za 12,4 miliona evra

Holandsko Ministarstvo za javno informisanje je od svih sredstava predviđenih za finansiranje javnih emitera NPO, NOS i AVROTROS odlučilo da nameni 12,4 miliona evra koje će javni emiteri iskoristiti za organizaciju Pesme Evrovizije u Roterdamu. Time se očekuje da će Holanđani u organizaciju Evrovizije utrošiti 26,5 miliona evra, od čega su ostala sredstva pokrili javni emiteri NPO (4,5 miliona evra) i AVROTROS (9,6 miliona evra).

🇱🇹 Ko se neće takmičiti na litvanskom izboru?

Litvanski portal 15min.lt otkrio je listu izvođača koji su ove sezone odlučili da se ne takmiče na izboru za litvanskog predstavnika. Među njima se nalazi i dvostruki litvanski evrovizijski predstavnik Doni Montel, a mogućnost učešća su isključili i: Erika Dženings (predstavljala Litvance 2001. godine sa grupom „Skamp“), Jurgis Didžijulis (predstavljao Litvance 2010. godine u Oslu kao član grupe „InCulto“), Saša Song (litvanski predstavnik iz Moskve 2009. godine), kao i nekadašnji učesnici litvanskih nacionalnih izbora: Ruta Ščiogolevaite, Jurgis Bruzga i Lolita Zero.

Podsetimo, litvanski javni emiter LRT ranije je objavio da će broj emisija ovosezonskog litvanskog nacionalnog izbora biti skraćen na šest, koje će biti emitovane od sredine januara do kraja februara. Takođe, uvedeno je i pravilo da se izvođači moraju takmičiti isključivo sa jednom pesmom.

🇦🇱 Bez promene datuma u Albaniji

Iako se spekulisalo da će zbog nesrećnog zemljotresa koji je zadesio Albance u novembru naši susedi odložiti svoj tradicionalni „Festival pesama“ za kraj januara, ipak do toga neće doći, te će 58. izdanje ovog kultnog albanskog muzičkog festivala biti održano u onim datumima u kojima je to i predviđeno — 19, 20. i 22. decembra, objavio je albanski javni emiter RTSH.

🇳🇴 Objavljeni voditelji norveškog MGP

Norveški javni emiter NRK objavio je listu od tri voditelja koji će publiku voditi kroz šest večeri jubilarnog, 60. izdanja evrovizijskog nacionalnog izbora Melodi Grand Prix koje će biti održano od 11. januara do 15. februara. I šesti put zaredom će svih šest večeri šoua voditi Kore Magnus Berg, a društvo će mu ovaj put praviti Ingrid Jesing Linhave, kao i radijski voditelj Rony Brede Ose.

🇦🇺 Australijanci objavili treću turu finalista

Posle Vanese Amorosi, Kejsi Donovan, Miča Tamba i Aj Ote, listi finalista australijskog nacionalnog izbora Eurovision: Australia Decides priključili su se indi-pop pevačica Montanj (Montaigne), kao i jedan od vodećih izvođača sa alternativne scene Australije Didiri (Didirri), objavio je javni emiter SBS.

Montanj je 24-godišnja pevačica koja je svoju karijeru započela 2016. godine objavom debitantskog albuma koji joj je doneo nagradu ARIA za najboljeg debitanta. I Didiri je isto jedan od pevača koji je tek krenuo da gradi svoju karijeru, i to tako što je u odlazećoj godini objavio uspešan EP koji mu je doneo priliku da održi turneju po Australiji i Americi sa nekim od najvećih imena australijske muzičke scene.

Do januara će biti poznato i preostalih četvoro učesnika velikog finala koje je zakazano za 8. februar.