Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija 2019: Rezultati glasanja publike i žirija

Poljska je u svom šestom nastupu na Dečjoj pesmi Evrovizije ostvarila drugu pobedu, odbranivši pobednički naslov na svom terenu. Time je postala prva država kojoj je to pošlo za rukom, ali i prva koja je upisala dve pobede jednu za drugom.

Predstavnica Viktorija Gabor je osvojila 278 poena od publike i žirija. Za razliku od prošlogodišnje pobednice Roksane Vengjel, koja se do pobede „probila“ zahvaljujući glasovima publike koji su je smestili na suvereno 1. mesto, iako je kod žirija bila tek na sedmom, talentovana Viki je ipak uspela svojoj pesmom da „pomiri“ i jedne i druge, pa je njena pobeda, reklo bi se „pravednija“ — kod žirija je bila druga, a kod publike ubedljivo prva.

Osim toga, ono što razlikuje prošlogodišnju i ovogodišnju pobednicu iz Poljske jeste to što je kompletna produkcija Viktorijine pesme Superhero u rukama domaćih autora, dok su Roksaninu Anyone I want to be uradili stranci.

Ima li onlajn-glasanje smisla?

Treću godinu zaredom EBU je zadržao pravilo onlajn-glasanja publike u dve runde. Samo po sebi onlajn-glasanje nije problem, ali je i dalje najblaže rečeno upitno pravilo po kojem možete glasati za svog predstavnika. Naš sajt je već pisao o ovom skandaloznom pravilu koje krši osnovne postulate evrovizijskog takmičenja, utemeljene od samog osnivanja Pesme Evrovizije 1956. godine. Rečenica „You can not vote for you own country“ publici i gledaocima odzvanja već decenijama unazad i čini da se pre svega na pristojan i fer način obezbedi nepristrasno glasanje!

EBU ovaj potez opravdava time što navodno želi da uključi što širu javnost i tako takmičenje učini dostupnim svima. Na tu odluku, podsećamo, naterao ih je slučaj iz 2016. godine kada se takmičenje održalo na Malti. Taj dečji Evrosong zabeležio je krah u rejtinzima gledanosti zbog isključenja publike iz glasanja.

Isti taj EBU se prošle godine nakon takmičenja u Minsku pohvalio „rekordom“ da je tokom dve runde onlajn-glasanja stigao 1.283.921 glas, što je praktično četiri puta više u odnosu na 2017. godinu. Opet podsećamo da je te 2017. godine nastao veliki skandal, jer u drugoj rundi, uživo tokom šoua, mnogi nisu mogli da pristupe stranici za glasanje i tako učestvuju u njemu, a bezbednosni propusti u sistemu omogućili su da jedna osoba glasa više puta s jedne iste IP adrese. Osim izvinjenja i zahvalnosti, EBU ništa drugo nije dao.

Srećom, prošle godine je prošlo sve kako treba, a po svojoj prilici tako je bilo i ove. Prema zvaničnim podacima koje je EBU objavio, ove godine je pristiglo ponovo „rekordnih“ 3,77 miliona onlajn-glasova — što je tri puta više u odnosu na 2018. godinu.

Bravo! Ponovo šaljemo jedno ironično bravo! Brojevi i rejtinzi važniji su od nasleđa i morala, i to baš u vremenu u kojem se otvoreno kritikuje da su deca odavno zaboravila da budu deca, što je ovogodišnje takmičenje ponovo to i pokazalo.

Publika i žiri ovog puta dele isto mišljenje

OK, već smo spomenuli da su Roksanu prošle godine „pogurali“ upravo onlajn-glasovi, no ovog puta to nije bilo tako, jer su se glasovi žirija i publike manje-više usaglasali. No, nije poenta da se svi usaglase, već da se pronađe onaj ko se približno jednako dopada i tzv. stručnjacima i gledaocima.

Pogledajte uporednu tabelu odvojenih glasova publike i žirija:

Glasovi Srbije i glasovi za Srbiju

Naša predstavnička pesma Podigni glas, koju je izvodila Darija Vračević, a napisale Aleksandra Milutinović i Leontina Vukomanović, zauzela je 10. mesto. Istina, mnogi su, pa i mi, očekivali bolji plasman, sudeći prema prognozama i reakcijama fanova i javnosti. Darija je dobila ukupno 46 poena od stručnog žirija (10. mesto), a od publike 63 poena (približno 216.000 glasova, 7. mesto), što ju je sveukupno dovelo do 10. pozicije sa 109 poena.

Do objave ovog teksta nije poznato ko su članovi žirija koje je delegirao RTS. Ipak, poznato je da su, kao i ostali članovi nacionalnih žirija, rangirali sve pesme od prve do poslednje, odn. ona koja im se najviše dopala pozicionirana je na mesto broj 1, a ona najlošija na mesto broj 19. Prosečan rang svake numere pretvoren je u bodove, koji su konačno izgledalo ovako:

1 — Malta
2 — Severna Makedonija
3 — Ukrajina
4 — Gruzija
5 — Španija
6 — Italija
7 — Australija
8 — Francuska
10 — Poljska
12 — Kazahstan

Kada je reč o bodovima žirija koje je dobila naša pesma, oni izgledaju ovako:

1 — Ukrajina, Belorusija, Gruzija
3 — Irska, Holandija, Rusija
4 — Kazahstan, Albanija, Španija, Vels
6 — Francuska
12 — Severna Makedonija

Nema sumnje da bi bilo zanimljivo videti i pojedinačne onlajn-glasove, ali kao i prošle godine, oni neće biti objavljeni, zbog velikog obuhvata država koje su učestvovale u glasanju.

Glasovi žirija

Onlajn-glasovi publike

Detalje ovogodišnjeg glasanja i drugih zemalja možete analizirati na zvaničnom sajtu, na linku: JuniorEurovision.tv >>

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Online glasanje je u toj meri skandalozno da se ja pitam da li uopšte više postoji svrha učestvovati i gajiti lažnu nadu pored armija koje glasaju za svoju zemlju i taktično “vole” autsajdere.Nadam se da će doći do što većeg povlačenja zemalja,jer kad im se takmičenje svede na 12 ili 13 zemalja,onda će itekako razmisliti o vraćanju SMS glasanja.Srbija bi trebalo možda da pauzira koju godinu jer ne vidim način kako da se probijemo u top 5..
    I kao što je ovde rečeno “bravo” za to što im je rejting važniji od morala i što od dece prave ono što ne bi trebalo…drago mi je što su upravo deca ta koja im zadaju kontru time što iskreno uživaju,druže se i ne razmišljaju da li će udovoljiti ovom ili onom.
    Još jednom BRAVO za Dariju,sve nas je učinila ponosnim.