Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Albanci predstavili takmičarske pesme. Francuska i Hrvatska imaju nove šefove delegacija

U ovom pregledu najzanimljivijih evrovizijskih novosti donosimo neke informacije koje svedoče o tome kako se evrovizijska sezona polako zahuktava. Ovog puta novosti donosimo iz Francuske, Holandije, Slovenije, Albanije, Rumunije, Švajcarske i Hrvatske.

🇦🇱 Albanci predstavili program 58. „Festivala pesama“ i takmičarske pesme

RTSH, nacionalni albanski emiter, zvanično je objavio sve pesme koje će se nadmetati na predstojećem festivalu Festivali i Këngës na svom zvaničnom Jutjub kanalu. Festival će biti održan 19, 20. i 22. decembra u Tirani. Specijalni gosti, kako je ranije najavljeno, biće: Eleni Fureira (Kipar 2018), Mahmud (Italija 2019) i Đusi Fereri (drugoplasirana učesnica prvog italijanskog X Factora). Pobednika ovog festivala odlučiće samo glasovi žirija.

Ovome dodajemo i informaciju da će jedan od članova žirija biti Dimitris Kontopulos, grčki kompozitor tvorac mnogih evrovizijskih hitova, poput Shady lady (Ukrajina 2008), You are the only one (Rusija 2016) i Scream (Rusija 2019).

Pesme možete poslušati u priloženoj plejlisti.

🇨🇭 Švajcarci pesmu i izvođača objavljuju u martu

Šef švajcarske delegacije Reto Peric izjavio je da će švajcarski predstavnik, kao i pesma biti poznati tek u martu. Ove godine na konkurs je prijavljeno čak 515 pesama, a cilj je da se pronađu najkvalitetniji izvođač i pesma koji bi mogli da ponove uspeh poslednjeg švajcarskog predstavnika Luke Henija. Stočlani panel publike i dvadesetočlani internacionalni žiri izabraće švajcarskog predstavnika, kao i prethodne godine. Trenutno brojni prijavljeni izvođači snimaju svoje prve verzije prijavljenih numera.

🇪🇸 Španac već izabrao pesmu

Španac Blas Kanto dovršava rad na već u tajnosti izabranoj pesmi sa kojom će se predstaviti publici na finalnoj večeri u Roterdamu, izjavio je u gostovanju za špansku radio-stanicu Los 40.

Javni emiter RTVE je Blasu i njegovom timu dao potpunu slobodu da izaberu pesmu sa kojom će ići na Evroviziju. Otkrio je da se naslov pesme sastoji od jedne reči koju čovek može da ceni na svim svetskim jezicima, te da planira da organizuje i jednu igru na društvenim mrežama za sve svoje fanove kako bi oni sami mogli da pogode naziv pesme. Što se tiče stilskog opisa, dodao je da pesma nije ni sporijeg ni bržeg ritma, već nešto između, što je potpuno drugačije od njegovih ranijih pesama, da je veoma emotivna i da ima epski refren.

🇸🇮 Poznati finalisti EME FREŠ. Veliko televizijsko finale omladinskog nadmetanja zakazano za januar

Posle petonedeljnog nadmetanja u slovenačkom takmičenju EMA FREŠ izabrani su i finalisti od kojih će samo dvoje imati tu priliku da se takmiči na slovenačkom nacionalnom izboru EMA pored već renomiranih izvođača. Jednog finalistu će izabrati publika, a drugog stručni žiri. Finalisti takmičenja EMA FREŠ su:

  • Stella | Ne vem, če sem v redu
  • Younite | The Cure
  • Klarity | Diham
  • Parvani Violet | Cupid
  • Saška | Še kar lovim tvoj nasmeh
  • Marmoris | Moj pristan
  • Pia Nina | Tukaj in zdaj
  • Alfirev | Črno bela lika
  • Astrid in Avantgarden | Sing to Me
  • Lana Hrvatin | Dream

Veliko televizijsko finale takmičenja EMA FREŠ je zakazano za januar.

🇷🇴 Rumuni ne znaju šta će

TVR, rumunski nacionalni servis, objavio je da odluka o načinu izbora rumunskog predstavnika i dalje nije doneta. Prethodnih godina Rumuni su svog predstavnika birali putem nacionalnog festivala Selecția Națională, međutim poslednja dva predstavnika Rumunije nisu uspela da se plasiraju u finale, što je čelne ljude TVR-a nateralo da razmisle o načinu izbora sledećeg rumunskog predstavnika. I dalje ostaje pitanje da li će to biti izmenjeno nacionalno takmičenje ili interna selekcija izvođača.

🇭🇷 Predstavljen projekat Dora 2020, kao i novi šef hrvatske delegacije

U televizijskom studiju „Zvonimir Bajsić“ u Zagrebu 10. decembra je bila održana konferencija za medije povodom Muzičkih dana HRT-a u Opatiji, koji će biti održani 28. i 29. februara. Drugo veče je rezervisano za festival Dora koje će biti održano u sportskoj dvorani „Marino Cvetković“, upravo 29. februara. Tim povodom je potvrđena i informacija da će Dora u Opatiji ostati do 2021. godine.

Urednik projekta Dora 2020 će biti Tomislav Štengl koji je evrovizijskoj publici poznat po tome što je kao tadašnji šef delegacije interno odabrao Franku Batelić da ide u Lisabon 2018, a šef delegacije će biti jedno od zaštitnih lica HRT-a Uršula Tolj, koja je do sada bila producent i urednica festivala i u nekoliko navrata je bila prezenter hrvatskih glasova na finalnim večerima Evrosonga. Uršula se bavi medijima od 1993. godine, kada je počela da radi u HRT-ovom radijskom centru Rijeka, da bi 1996. počela da radi i na Hrvatskoj televiziji. Osim što radi na televiziji, Uršula piše i knjige o majčinstvu, kao i tekstove pesama za brojna poznata imena hrvatske estrade.

Konkurs za Doru 2020 se završava 15. decembra, a prema rečima Tomislava Štengla, urednika ovog projekta, do sada je stiglo svega 40-ak radova. Već 17. decembra će se predstavnici Hrvatske radio-televizije, Zaštite autorskih muzičkih prava i Hrvatske diskografske udruge sastati povodom preslušavanja numera. Kompletna lista od 16 finalista i četiri rezervna učesnika biće poznata već do 23. decembra.

🇫🇷 Francuzi dobili novog šefa delegacije

Stiven Klerima više nije šef francuske evrovizijske delegacije, što je potvrdio i na svom nalogu na društenoj mreži Tviter. Na ovoj poziciji je radio tokom seniorske Evrovizije u Tel Avivu i juniorskih Evrovizija u Minsku i Gljivicama, a pre toga je bio asistent tadašnjem šefu delegacije Edoardu Grasiju od Stokholma 2016. do Lisabona 2018. godine. Klerima je bio odgovoran za uspostavljanje nacionalnog finala Destination Eurovision, kao i za povratak Francuske na dečju Evroviziju. Na mestu šefa evrovizijske delegacije Stivena Klerimu će zameniti dosadašnji urednik zabavnog programa francuske nacionalne televizije Aleksandra Rede – Amijel.

Kao što je već poznato, i dalje nije odlučeno na koji način će biti izabran francuski predstavnik.

Klerima je treći čovek koji je napustio poziciju šefa svoje evrovizijske delegacije u toku ove sezone. Pre njega su to učinili Jan Bors iz Češke (bio je šef delegacije od Stokholma 2016. do Tel Aviva 2019), kao i Nikola Kaliđore iz Italije (bio je šef njihove delegacije od povratka ove apeninske države na takmičenje u Diseldorfu 2011. godine, pa sve do Tel Aviva 2019).

🇳🇱 Sice Baker se zalaže za skraćenje trajanja finalne večeri

U intervjuu za specijalizovani portal Songfestival.be izvršni producent Evrovizije 2020. Sice Baker je odgovorio na pitanje koliko dugo traju finalne večeri u smislu satnice, iznevši stav da je dužina trajanja polufinala sasvim u redu, ali da bi finale trebalo kraće da traje, te da se o tom pitanju razmatralo i među delegacijama kako se ne bi ponovio slučaj iz Tel Aviva 2019, kada je finale trajalo preko četiri sata zbog brojnih revijalnih tačaka, uključujući i Madonin nastup, čime je po dužini trajanja premašilo finalno veče iz Kijeva 2005.

Dozvoljena dužina trajanja finalne večeri, po pravilu EBU, iznosi tri sata i 30 minuta, dok je za revijalni deo predviđeno između 10 i 15 minuta. S druge strane, dozvoljeno trajanje polufinalnih večeri je dva sata i deset minuta uz revijalni deo u trajanju između 5 i 10 minuta.

🇳🇱 Besplatne ulaznice za stanovnike Roterdama. Objavljen je i koncept video-razglednica

Stanovnici Roterdama, grada domaćina naredne Evrovizije, imaće priliku da osvoje jednu od 8500 besplatnih ulaznica. Zahvaljujući ovim ulaznicama njima će biti omogućeno da gledaju koji god šou žele (probe, generalne probe ili same takmičarske večeri). Oko 60.000 ljudi će imati priliku da se za kartu prijavi preko specijalne aplikacije, a ove karte su namenjene prevashodno socijalno ugroženim stanovnicima Roterdama. Prijave su već počele, a dobitnici karata će biti poznati u martu. Po dve ulaznice za sebe i još jednu osobu po svom izboru će dobiti 4.250 osoba. Sistem će se pobrinuti da karte ne budu prodate, već će pri ulazu u Arenu „Ahoy“ dobitnici karata morati da se identifikovati. Ovim postupkom je omogućeno da i oni koji sebi ne bi mogli da priušte kartu za ovo muzičko takmičenje budu deo njega i bar na tren zaborave svoje nedaće.

Takođe, otkriveno je i koji će koncept stajati iza razglednica na narednoj Evroviziji u Roterdamu. U fokusu će biti ljudi, odnosno Holanđani i njihovi hobiji, pa će se tako tokom marta i aprila snimati razne organizacije, fudbalski klubovi i slično. Sve organizacije koje žele da učestvuju u snimanju razglednica, moći će da se prijave putem posebnog linka.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!