Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Vinsent Bueno brani čast Austrije s pesmom „Alive”

Titulu 53. austrijskog evrovizijskog predstavnika je poneo 34-godišnji R’n’B pevač Vinsent Bueno koji će se publici predstaviti s pesmom bržeg ritma Alive. Time su Austrijanci postali peta nacija koja je odabrala svog izvođača posle Belgije, Španije, Bugarske i Kipra, i ujedno prva država koja je objavila i naziv takmičarske pesme u paketu sa izvođačem.

Vinsent Bueno, rođeni Bečlija sa filipinskim korenima, prvo pojavljivanje pred austrijskom publikom imao je u specijalnom šou-programu Musical! The Show 2008. godine, a godinu dana kasnije se okušao i u plesu učešćem u šouu Dancing Stars. Nakon završetka muzičkog obrazovanja na Bečkom konzervatorijumu, Bueno je nastupao u brojnim pozorišnim i muzičkim produkcijama. Izdao je i tri albuma u R’n’B maniru.

Tim povodom Bueno je izjavio da ga sama pomisao na Evroviziju asocira na uzrujane udarce:

Evrovizija je poput Evropskog fudbalskog prvenstva za muzičare i pevače. Velika pozornica, svi ti pevači koji daju sve od sebe, svi evropski muzički producenti koji se okupljaju na jednom mestu radi predstavljanja svog rada u isto vreme ulaze u ring sa izvođačima. To je zadivljujuć i strašan osećaj. Idemo Austrija!

Programski direktor javnog emitera ÖRF Katrin Cehner, izjavila je:

Vinsent Bueno nije samo pevač i tekstopisac već je i temeljni izvođač koji svaku scenu osvaja svojom strašću. Ispušta neverovatnu energiju koja će Evropu progutati u maju i stoga je idealan umetnik za Roterdam.

Iza sebe već ima evrovizijsko iskustvo, i to tako što je 2017. godine u Kijevu pevao prateće vokale Nejtanu Trentu, a i sam je kao solista pokušao da ode na Evroviziju učešćem na poslednjem austrijskom televizijskom nacionalnom finalu 2016. godine s pesmom All we need is that love. O njegovom imenu se spekulisalo prethodnih dana na društvenim mrežama, kada je ušao u uži izbor sa Teom Devi i još jednim neimenovanim izvođačem.

Krajnji produkt u vidu izabrane pesme Alive će biti prezentovan početkom marta, a svoju pesmu je Vinsent Bueno u razgovoru za zvaničan sajt Eurovision.tv predstavio u formi sledećih pet heštagova:

#vincentbueno — Volim da se smejem. Motivisan sam čovek. Moj lični moto je: „Rešavanje problema“. Pre svega volim porodicu, duboko sam religiozan i obe stvari mi daju snage u mom životu. Volim muziku, volim ljude, Jako sam osećajan, što ponekad može biti moja mana — iskrenost.

#alive — Od trenutka kada sam se oslobodio brzopoteznih potvrda društvenih mreža i njihovog pritiska da budem specifičan, ponovo sam se spojio sa svojim identitetom. To me čini srećnim.

#fireshots — Moja sreća dolazi duboko iznutra. To je nešto što mi ni slava ni sav novac na ovom svetu ne mogu dati. Hteo bih da ovu energiju namerno iskoristim.

#behindthewall — Svi se borimo protiv vlastitog ega. Ego je poput visokog zida. Ako ga razbijete shvatićete koliko je život lakši i slobodniji.

#hiddenheroes — Svako od nas ima u sebi DNK svog junaka ili junakinje.

Oznake