Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Počela prva faza letonske Supernove. Izrael naredne sezone menja izbornu strategiju

Neke zemlje su već objavile svoje predstavnike na Evroviziji 2020, ali prvu evrovizijsku pesmu u ovoj sezoni još uvek sa nestrpljenjem očekujemo. Međutim, dok čekamo te velike evrovizijske vesti, evo nekoliko zanimljivosti koje nam stižu iz Izraela, Letonije, Ukrajine, Hrvatske i Češke.

🇮🇱 Rastanak „Sledeće zvezde“ i Evrovizije od 2021

Nacionalni izraelski emiter KAN je objavio da će upravo uredništvo te televizije samostalno odlučivati i o izboru izvođača i o izboru pesme za Evroviziju od 2021. Izraelska nacionalna televizija će novo nacionalno takmičenje prenositi na svom glavnom kanalu KAN 11, a nekoliko produkcijskih kompanija je ponudilo ideju za novi format nacionalnog takmičenja. Ono što je poznato jeste da će ovo takmičenje voditi Lusi Ajub, koja je vodila Evroviziju ove godine u Tel Avivu.

Sadašnje takmičenje preko koga se bira izraelski evrovizijski predstavnik jeste talent-šou „Sledeća zvezda“ koji prenosi privatna televizija Kešet, koje je na programu od 2015. godine, a od tada je Izrael uvek učestvovao u finalu. Ovogodišnje izdanje takmičenja „Sledeća zvezda“ je počelo prošlog meseca i preko njega će biti izabran samo izvođač. Pesma će biti izabrana u posebnom šou-programu na javnom emiteru KAN, prvi put od 2016. godine, posle javnih kritika zbog internog odabira pesme.

🇱🇻 Letonci u uži izbor za Supernovu uvrstili 28 pesama

LTV, nacionalna televizija Letonije, objavila je da je jedan stepenik bliže u odabiru svog narednog predstavnika. Od 126 pesama koje su se prijavile na letonski konkurs, 28 je prošlo u prvu fazu Supernove. Njih je izabrao 18-člani žiri sastavljen od profesionalaca iz sveta muzike.

Naredno, šesto izdanje Supernove je na programu 8. februara. Samo finale će imati televizijski prenos, dok detalji o prvoj fazi takmičenja nisu još sasvim poznati.

🇺🇦 Andrij Danilko ostaje u žiriju ukrajinskog Vidbira

Petu godinu zaredom Andrij Danilko biće deo stručnog žirija i u narednom izdanju ukrajinskog nacionalnog takmičenja Vidbir. Naravno, obožavaoci Evrovizije znaju da je Danilko zapravo čuvena Verka Serdjučka koja je 2007. godine osvojila 2. mesto u Helsinkiju s pesmom Dancing Lasha Tumbai; takođe, čitala je ukrajinske bodove 2016. godine, a ove 2019. godine je nastupila u revijalnom delu.

Vidbir je na programu u februaru (polufinala su 8. i 15, a finale 22. februara), a voditelj će biti Serhij Pritula. Zbog prošlogodišnjih kontroverzi oko pobede pevačice Maruv, koja na kraju nije nastupila u Tel Avivu, doneto je pravilo da na ukrajinskom nacionalnom takmičenju mogu nastupiti svi izvođači koji u Rusiji nisu nastupili od 2014, kao i da to ne planiraju barem do evrovizijskog finala, niti da su nastupali na području Krima.

🇭🇷 Indira Levak i Neno Belan mogući učesnici Dore 2020?

Kako prenosi hrvatski „Jutarnji list“, u Hrvatskoj je već počelo sa licitiranjem imena koji će se pojaviti na Dori, s obzirom na to da se konkurs završava upravo na dan zaključenja ovog potpurija (15. decembar). Prema navodima ovog lista, među izvođačima bi trebalo da se pojave dva regionalno poznata imena: Neno Belan i Indira Levak, bivša pevačica grupe „Kolonija“.

Među kompozitorima koji će se takmičiti na hrvatskom nacionalnom takmičenju nalaze se imena Branimira Mihaljevića, koji je potvrdio svoje učešće i za koga se spekuliše da je napisao pesmu za navedenu Indiru Levak, kao i Makedonca Grigora Koprova, koji je godinama komponovao za pokojnog Tošeta Proeskog, a od nedavno sarađuje sa mladim istarskim pevačem Tedijem Grubicom, za koga se sumnja da bi baš on mogao da se predstavi Koprovljevom pesmom.

Neno Belan je više puta od osamostaljenja Hrvatske pokušao da se domogne Evrovizije upravo učešćem na Dori tokom prvog ciklusa njenog održavanja, a u pauzi između dva ciklusa je jednom čak učestvovao i na izboru za slovenačkog predstavnika, i to 2015. godine u duetu sa tamošnjom pevačicom Aljom. S druge strane, Indira Levak, iako je u eri nastupanja u „Koloniji“ bila više puta fazorizovana za hrvatskog predstavnika, samo jednom je učestvovala na Dori, i to davne 1998. godine upravo kao članica „Kolonije“, kada je s pesmom U ritmu ljubavi bila četvrta u konkurenciji od 20 učesnika.

Branimir Mihaljević i Grigor Koprov su autori koji imaju iskustva sa plasiranjem pesama na evrovizijsku scenu. Tako je Mihaljević komponovao hrvatske pesme Lako je sve iz 2010. i Crazy iz 2018. godine, a Koprov je komponovao makedonske pesme Ne zori, zoro iz 1998. i Mojot svet iz 2007. godine, kao i crnogorsku pesmu Zauvijek volim te iz 2008. godine.

🇨🇿 Objavljeni žanrovi potencijalnih čeških pesama za Roterdam

Ovogodišnji predstavnik Češke će biti izabran preko već dobro oprobanog onlajn-takmičenja Eurovision Song CZ, iako je ranije bilo najavljivano spektakularno televizijsko nacionalno finale. Takođe je ostala i misterija zašto se umesto prvobitnih osam finalista sada takmiči samo sedmoro izvođača. Verovatno je ovo uzrokovano i nedavnom promenom šefa delegacije, ali nam to ostaje da nagađamo.

Važni datumi, kada je češko takmičenje Eurovision Song CZ u pitanju su: 6. januar (objava imena takmičara i konferencija za novinare), 13. januar (objava pesama i početak glasanja), i 26. januar (kraj glasanja). Pobednik bi trebalo da bude objavljen najkasnije nedelju dana po završetku glasanja.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim takmičenjem jeste slika tzv. periodnog sistema muzičkih žanrova na društvenim mrežama koja je objavljena na oficijelnim stranicama Pesme Evrovizije za Češku, a u kojoj je otkriveno kojim žanrovima pripadaju takmičarske pesme. Evo i spiska žanrova koji će se naći na češkom takmičenju: „organski pop“, drim-pop, indi-pop, emo-pop, afro-pop, regeton i pank-pop.

Letí to jako blázen a 7. finalistů se dozvíte už za měsíc a dva dny, ale předtím vás čeká ještě posledních pár nápověd…

Posted by Eurovision Song Contest Czech Republic on Среда, 11. децембар 2019.