Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Počinje albanski „Festival pesama“. Slovenci objavljuju direktne finaliste 20. decembra

Došao je trenutak koji su svi evrovizijski fanovi iščekivali, a to je dan kada će biti održan prvi zvaničan televizijski nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije, i to, kao i obično, u Albaniji. Pored Albanije, mesto u potpuriju su našle i informacije iz Slovenije, Španije, Švajcarske, Holandije, i, nažalost, jedna tužna vest iz Danske.

🇦🇱 Počinje 58. albanski „Festival pesama“

U „Palati kongresa“ u Tirani će večeras biti održano prvo veče 58. albanskog „Festivala pesama“ preko kog se već 17. put zaredom bira albanski evrovizijski predstavnik. Publici će se predstaviti prvih desetoro takmičara koji će boriti za veliko finale koje je na programu 22. decembra po priloženom utvrđenom redosledu:

  1. Nadija i Genc Tukiči | Ju flet Tirana
  2. Sara Bajaktari | Ajër
  3. Devis Džerahu | Bisedoj me serenatën
  4. Kanita | Ankth
  5. Kamelja Isljamaj | Më ngjyros
  6. Bojken Ljako | Malaseen
  7. Eljvana Đata | Me tana
  8. Aljdo Bardi | Melodi
  9. Renisi Đoka | Loja
  10. Aljberije Haderđonaj | Ku ta gjej dike ta dua

Revijalni deo programa će upotpuniti Mahmud, italijanski evrovizijski predstavnik iz 2019. godine, dok će kroz dvoiposatni program publiku voditi Aljketa Vejsiju.

Odluku o finalistima će donositi žiri, a šou sa početkom od 20 časova i 30 minuta možete pratiti na: RTSH.al

Posted by RTSH Radio Televizioni Shqiptar on Петак, 13. децембар 2019.

🇸🇮 Slovenci listu direktnih finalista „Evrovizijske melodije“ otkrivaju 20. decembra

Radio-televizija Slovenije je objavila da će lista direktnih učesnika glavnog evrovizijskog kvalifikacionog nadmetanja EMA biti otkrivena 20. decembra. Očekuje se da tada bude poznat i konačan datum održavanja finalne večeri omladinskih kvalifikacija EMA FREŠ, kao i datum finalne večeri glavnog kvalifikacionog nadmetanja EMA. Takođe, biće poznati i detalji o tome kako će izgledati EMA za 2020, čije je održavanje najverovatnije pasti krajem februara.

Listi odabranih direktnih finalista će se pridružiti još dvoje učesnika EME FREŠ, čije će omladinsko finale biti održano tokom januara, od čega će jednog izabrati tročlani stručni žiri, a drugog publika.

🇨🇭 Objavljen sastav međunarodnog žirija za odabir švajcarske evrovizijske pesme

Švajcarski javni emiter SRF objavio je listu od 21 člana međunarodnog žirija sačinjenog od ljudi koji imaju veze sa Pesmom Evrovizije, bilo kao učesnici nacionalnih finala, ili kao evrovizijski učesnici ili autori. Njihov zadatak će biti da pomognu tzv. anketarskom panelu u odabiru najbolje švajcarske evrovizijske pesme i izvođača.

Od evrovizijski iskusnih imena se među članicama nalaze: Helga Miler (islandska evrovizijska predstavnica iz 1986), Ovidiju Jakopsen (predstavljao je Rumuniju u duetu sa Polom Seling na Evrovizijama 2010. u Oslu i 2014. godine u Kopenhagenu), kao i konkurentkinje sa navedene Evrovizije iz 2014. godine: Tinkara Kovač iz Slovenije i Rut Lorenzo iz Španije.

🇳🇱 Drugi kontingent ulaznica u prodaji od 30. januara

Na oficijelnom evrovizijskom sajtu Eurovision.tv je objavljeno da će druga tura ulaznica za takmičenje u Roterdamu biti puštena 30. januara. Druga tura ulaznica će obuhvatiti ulaznice za sve planirane programe Pesme Evrovizije u Roterdamu, uključujući i probe i sama nadmetanja uživo. Prvi kontigent ulaznica je bio u prodaju pušten 12. decembra i vrlo brzo je bio rasprodat, a određen broj ulaznica je bio podeljen i građanima Roterdama, od toga 500 za finalno i 1000 karata za polufinalne večeri.

🇪🇸 U prodaji su ulaznice za promotivni evrovizijski koncert u Madridu

Organizatori promotivnog evrovizijskog koncerta u Madridu Eurovision PreParty Spain su ulaznice za ovaj spektakl u prodaju pustili 18. decembra u podne. Događaj će trajati dva dana, 10. i 11. aprila. Prvo veče će biti rezervisano za tzv. žurku dobrodošlice sa nekim od nekadašnjih evrovizijskih učesnika u vidu specijalnih gostiju, a glavni događaj će biti održan 11. aprila u dvorani „La Riviera“ u Madridu. Ovogodišnji promotivni koncert biće organizovan pod sloganom „Kao prvi put“ (Like a first time), čime na taj način odaju počast 65. rođendanu Pesme Evrovizije.

🇩🇰 Braća Olsen završavaju karijeru zbog teške bolesti jednog od članova

Braća Jergen i Nils Olsen iz Danske, evrovizijski pobednici iz Stokholma 2000, odlučili su da prekinu svoju delatnost zbog bolesti Nilsa Olsena, kome je dijagnostifikovan rak mozga. Nils je u maju doživeo krvarenje mozga, a kasnije mu je dijagnostifikovan rak i podvrgnut je lečenju. U intervjuu za dnevni list Extrabladet, Nils je izjavio da mu je ostalo još dve do četiri godine života, zbog čega je odlučio da se fokusira na provođenje poslednjih zajedničkih trenutaka sa svojom porodicom.

Jergen i Nils Olsen zajedno nastupaju od 1972. godine, a pre nego što su 2000. godine izabrani za danske evrovizijske predstavnike, šest puta su pokušali da se domognu te prestižne scene. Na svu sreću, uspeli su u toj nameri 2000. godine i pobedili u susednoj Švedskoj s numerom Fly on the wings of love.