Balkan, Balkan! Srbija

Beovizija 2020: 90 kompozicija u trci za finalno nadmetanje

Radio-televizija Srbije objavila je informaciju da je na konkurs za jubilarno, 10. izdanje festivala Beovizija stiglo 90 pesama, što je 14 više u odnosu na prethodnu godinu.

Na konkurs, koji se odvijao između 29. avgusta i 9. decembra tekuće godine, pristiglo je 90 pesama, što je za čelnike Radio-televizije Srbije rekordan broj pristiglih kompozicija u odnosu na prethodne dve godine. Već 23. decembra su otvorene sve pošiljke koje su stigle u Takovsku 10. Ovih dana je selekciona komisija sačinjena od muzičkih urednika RTS-a preslušala sve takmičarske numere, a iako u saopštenju stoji da će finalna selekcija i proces izbora biti naknadno objavljeni, ipak se naslućuje da će i treći put zaredom Beovizija biti izborni mehanizam.

Pravila konkursa su se oslanjala na opšte odredbe evrovizijskih pravila „tri minuta“ i „minimalnih 16 godina starosti“, uz standardna srpska pravila da pesma mora biti ispevana na nekom od službenih jezika koji su u upotrebi u Republici Srbiji i da pesma ne sme javno biti izvođena pre 1. oktobra tekuće godine.

Podsetimo, prošle godine je u konkurenciji bilo 76 pesama, a pre dve sezone 75.

Oznake

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Mislim Neda Ukraden i Bane Mojicevic…Opet neka Extra Nena i Dzenan u najavi…Hurukejn i moze da napravi haos, od njih se mnogo ocekuje ako su se uopste prijavile.Ne bih bas rekao da nisu zvucno me, pogotovo u poslednje vreme, one bukvalno mogu biti magnet za mladju populaciju koja visi na internetu, ozbiljna bi gledanost bila, a i stariji ih ne smatraju budalama i starletama zbog atraktivnosti jer one pre svega znaju da pevaju i da se ponasaju, vidi se da su kulturne, vaspitane i obrazovane, nisu vulgarni sljam bez grama mozga i kubicima u svim delovima tela i zbog toga su pravo osvezenje u nasem muzickom svetu.

 • Idemooo…

  Hurricane, Neda Ukraden, Bane Mojićević…

  Na žalost nakon što sam čuo ova zvučna imena kandidata, počeo sam i ja da gubim nadu

 • Ja se samo nadam da ćemo do polovine januara čuti ko učestvuje.

 • Nije kritika za RTS nego više domaći zadatak, i složiću se sa tobom da ako je raspala Albanija mogla da grune lovu za FIK, verovatno i RTS ima bar isto toliko para za nešto slično spektakularno, ali mi se čini da oni neće u to da ulože ni upola kao što su Albanci ali ajd sad, šta da se radi.

  Dakle, nije dovoljno ni da se objave izvođači jer meni ništa ne znače zvučna imena sve dok ne čujem njihove kompozicije. Druga stvar, ko zna kako će uživo zvučati

 • Zvecka,
  Za uži izbor za polufinale da razumem, ali zar ne treba polufinalisti da se plasiraju u finale ?
  Prema Ustavu Republike Srbije, Kosovo i Metohija je deo teritorijalnog suvereniteta Srbije. Dakle, oni su naše komšije.
  To što oni dobro organizirali domači izbor je još jedna kritika više za RTS.

 • E nećemo vala da se opterećujemo Beovizijom sve do objavljivanja užeg izbora za polufinala i finala.

  A jugozapadnim komšijama (i ne verujem da se više graničimo sa njima?) treba da se divimo i te kako, pogledaj kako su lepo organizovali Festivali I Kenges

 • Zvecka,
  Ne treba da se opterećujemo sa našim jugozapadnim komšija, već sa Beovizijom. Na Beoviziji može da se pojavi kompozicija na jeziku naših komšija jer je tako propisano konkursu RTS-a koji se poziva na član 11 od Zakona o službenoj upotrebi o jezika i pisama. Zadovoljan sam jer su veće šanse da nađeš nešto kvalitetno, a manje prijava predstavlja veće šanse za nekvalitet. Voleo bih da su bili više, ali i ovo je dovoljno.
  NekiTamo,
  To što Beovizija nije ko Melodifestivalen je po zasluzi RTS-a zbog diskontinuiteta festivala. Zato je broj prijava manji od 100.

 • @Zvezda
  Daleko od toga da mi je brojčanost bitna,ali je lepo videti povećanje u broju kompozicija,a za jači kvalitet se naravno svi nadamo.

 • E vala ne pada mi na pamet da se kladim na Melodifestivalen, ja sam zamrzeo švedsku od onog trenutka od kad ih evropski žiri nepravedno gura kao nenormalni, sva sreća publika je znala jak šamar da im udari 2018. Plus, nisu izašle kompozicije, kako mogu na neviđeno da se kladim?

  Sa Šveđanima možemo da se poredimo tek kad čujemo šta naša Beovizija nudi, možda se prijavila neka slična Arilena Ara i Shaj, nikad se ne zna… Živi bili pa videli.

  @Neki Tamo, nije se svađa oko Beovizije završila, tek se zahuktava, vidiš da se Beovizijaš konačno obradovao, bar sa brojem pristiglih kompozicija. E sad što može da se desi da su svih 90 krševa nema veze, bitna je brojnost zar ne?

 • Samo da moje oči i uši da ne registruju Lanu i Alda,Osvajače,one dve što su pevale Moje oči,(E)leonoru i njima sve slične i biće sve u redu…joj i Maju Nikolić
  Saška ne verujem da se po treći put prijavila zaredom…osećam da ćemo na ovoj Beoviziji gledati dosta mladih novih lica,nadam se da me osećaj ne vara.
  Inače nemam ništa protiv starijih izvodjača ukoliko takmičenje shvate ozbiljno.
  Mi jednostavno nikad nećemo moći da se po broju prijava takmičimo sa Skandinavcima,jer su tamo muzička scena,a i sama Evrovizija neuporedivo popularniji i razvijeniji.Nivo koji nam je dostižan jeste nivo A Dala ili EME..Madjari i Slovenci su do sad imali sjajne izbore.

 • Zvecka,
  Nešto ti stalno kasni komentar, da nisi možda na neku listu nepoželnjih ?
  Nisu nadmašili 100-tku, a ja sam ti rekao da se to neće dogoditi i pogodio kao po običaju. Pogrešio bih da bilo 76 ili 100. Ali nisam pogrešio, zar ne ?
  Daleko od toga da će Srbija pobediti, ali smatram da će se desiti nekakav pomak i da će Srbija ući u 10 najboljih. Švedska je dobila više od 2500 prijava, to ne znači da će pobediti . Čak je i objavena lista učesnika, a kladionice već su objavile kvote za Melodifestivalen tako da možeš da se kladiš.
  NekiTamo,
  Prvo neka kompozicije ispune neke srpske standarde, a za evroviziske biće lako.
  Nadam se da na Beoviziji neće pojaviti ˶vrlo rado viđena poznata lica˝ i da će ih komsija od muzičkih urednika iz RTS-a ovog puta neće staviti na listu.

 • Jel moguće da je napokon došao kraj svadji oko Beovizije
  Zadovoljan sam što je brojka nadmašila i moju procenu od 80,ali opet bitan je kvalitet,a to ćemo videti najranije kad se predstave izvodjači.Ja želim čvrsto da verujem da ćemo imati bar 5 od ovih 90 pesama koje će moći da nam donesu visok plasman.

 • Zadovoljan sam. Ovog puta verujem da će Beovizija biti još kvalitetnija i da će mesto održavanja biti Sava Centar. Nadam se da će biti više poznatih izvođača. To znači: Veća konkurencija, više kvaliteta kompozicija, a više kvalitetnih kompozicija, više privlačnosti festivala, a to donosi veliku borbu i na kraju donosi bolji plasman Srbije na Evroviziji.

 • Opaaa napredujemo hahhahah…Ma totalno je nebitno koliko se izvodjaca prijavilo, bitno je da su se prave osobe prijavile pa makar imali i 10 prijava.

 • Je li @Beovizijaš, pa vidi ti ovo pa nadmašili te u licitiranju, prebacili su tvojih 76 prijava je li moguće? Da li to znači da ima šanse i nade za nas?