Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Uskoro objava grčkog predstavnika. Albanska pesma na engleskom jeziku?

S obzirom na to da nam se praznici bliže i da će samim tim u narednih nekoliko dana svakako biti manje evrovizijskih vesti, ni sada nas ne očekuju neke senzacionalne informacije. Sezona izbora predstavnika i pesama će se svakako zahuktati tek polovinom januara, a u ovom pregledu vam donosimo vesti iz Portugalije, Grčke i Albanije.

🇵🇹 Portugalske pesme izlaze 15. januara?

RTP, nacionalni emiter Portugalije, objavio je još ranije da će takmičarske pesme sa nacionalnog festivala Festival da Canção biti objavljene tokom januara, ali tačan datum tom prilikom nije preciziran. Međutim, pojavila se informacija da bi prezentacija pesama trebalo da se desi 15. januara.

Naime, jedan od kompozitora koji će se naći na ovom takmičenju Dubio je na svom Jutjub kanalu objavio da će njegova takmičarska pesma biti objavljena 15. januara. Po logici stvari, to bi značilo da bi i ostale takmičarske pesme tad trebalo da budu objavljene.

🇬🇷 Uskoro objava grčkog predstavnika

Grčki nacionalni emiter ERT je planirao da pre praznika objavi svog evrovizijskog predstavnika, a s obzirom na to da praznici počinju, čini se da se ta objava neće desiti u najavljenom roku, mada se svakako očekuje da se to desi uskoro. Petočlani žiri je zadužen za izbor grčkog predstavnika, kako bi se ova zemlja konačno vratila na staze stare slave. Članovi žirija su: Dimitris Papadimitriju, kompozitor i član odbora direktora ERT; Petros Adam, muzički producent; Jorgos Markakis, novinar; Janis Petridis, muzički producent i Marija Kofopulu, internacionalni menadžer ERT.

🇦🇱 Albanska pesma se prevodi na engleski?

Iako je pre samo tri dana odnela pobedu na nacionalnom izboru, albanska evrovizijska predstavnica Arilena Ara je u svom intervjuu nagovestila da je otvorena za ideju da svoju evrovizijsku pesmu Shaj ipak otpeva na engleskom jeziku, kao i da su moguće neke male izmene u samoj pesmi. Svi smo svedoci da svake godine albanski predstavnici do polovine marta, kada je konačni rok za prijavu pesama, naprave novu verziju svoje evrovizijske pesme. Ovog puta nam preostaje da budemo strpljivi i da vidimo da li će se to desiti.