Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Tina Karol nova članica žirija ukrajinskog izbora. Grčki predstavnik je već poznat?

Bliže se praznici, a evrovizijska sezona se polako zahuktava. Zato vam u ovom evrovizijskom potpuriju donosimo aktuelnosti iz Grčke, Moldavije i Ukrajine, kao i zanimljivosti iz Australije i Ujedinjenog Kraljevstva.

🇬🇷 Stefanija Liberakakis će biti nova predstavnica Grčke?

Kako javlja grčki ogranak međunarodnog fan-kluba OGAE, nova evrovizijska predstavnica iz ove države će najverovatnije biti holandska zvezda u usponu Stefanija Liberakakis, sa kojom su čelnici javnog emitera ERT navodno postigli dogovor. Informacija će biti ozvaničena u toku naredne sedmice, kada ugovor o njenom učešću na Evrosongu u Roterdamu bude zvanično potpisan.

U daljem saopštenju OGAE Grčka se navodi da će autor njene pesme biti proslavljeni grčki evrovizijski hitmejker Dimitris Kontopulos, koji je napisao brojne poznate evrovizijske pesme iz minulih 15 godina poput: Shady lady (Ukrajina 2008), This is our night (Grčka 2009), Hold me (Azerbejdžan 2013) i Scream (Rusija 2019), a da će koreograf njenog evrovizijskog nastupa biti iskusan Grk Fokas Evangelinos. Na kraju je navedeno da će pesma biti bržeg ritma.

Ukoliko se sve njihove tvrdnje obistine, Stefaniji će ovo biti drugo evrovizijsko pojavljivanje iz razloga što je već nastupila na ovom prestižnom televizijskom takmičenju u juniorskoj konkurenciji 2016. godine, kada je na takmičenju u Valeti predstavljala Holandiju kao jedna od članica trija „Kisses“, gde su učešće završile kao osmoplasirane.

Stefanija je rođena 2002. godine u holandskom gradu Utrehtu u grčkoj porodici, a nakon učešća na dečjem Evrosongu 2016. godine je tokom 2018. i 2019. godine izdala dva singla: Stupid reasons i Turn around, te je u odlazećoj 2019. godini zabeležila i nastup na dodeli grčkih MAD VMA nagrada izvodeći hit Con calma zajedno sa grčkim pevačima Koni Metaksom i Ilenijom Vilijams.

🇲🇩 Moldavci otvorili konkurs za idealnu pesmu za Roterdam

Moldavski javni emiter TRM objavio je 27. decembra konkurs za idealnu evrovizijsku pesmu i izvođača za Roterdam. Prijave će trajati do 17. januara, uslovi konkursa se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, međutim, jedini novitet u odnosu na prethodne nacionalne izbore će biti taj što će predstavnika i pesmu ovog puta izabrati isključivo žiri.

Po planu konkursa je predviđeno organizovanje nacionalnog finala po kom bi najpre određen broj prijavljenih učesnika bio pozvan na audiciju, da bi preko audicije bilo selektovano oko deset izvođača za finalno veče. Međutim, moldavski emiter TRM ima pravo da poništi konkurs u slučaju nezadovoljstva prijavljenim izvođačima i pesmama, te će u tom slučaju pesma i izvođač biti izabrani interno.

Interni metod odabira pesme i izvođača su Moldavci na prethodnih 15 učešća koristili samo jednom, i to 2007. godine kada je u Helsinki putovala Natalija Barbu s numerom Fight i učešće u finalu završila na 10. mestu.

🇺🇦 Tina Karol umesto Džamale u žiriju ukrajinskog Vidbira

Ukrajinski javni emiter NSTU i privatni emiter STB objavili su da će druga članica žirija petog izdanja televizijskog takmičenja Vidbir, pored standarnog Andrija Danilka, biti i ukrajinska predstavnica iz 2006. godine Tina Karol, koja će na to mesto najverovatnije doći umesto evrovizijske pobednice iz 2016. godine Džamale.

Tina je u sećanju evrovizjskih fanova te 2006. godine ostala upamćena upravo energičnim nastupom na takmičenju u Atini, kada je s pesmom Show me your love bila sedma u finalu. I posle Evrovizije je njena karijera nastavila da se odvija uzlaznom putanjom, te je čak bila i članica žirija u ukrajinskoj verziji šoua The Voice Kids.

🇳🇴 Odložena objava učesnika norveškog Melodi Grand Prixa

Iako su čelni ljudi norveškog državnog emitera NRK najavili da će objava liste učesnika norveškog Melodi Grand Prixa biti upriličena 3. januara na konferenciji za novinare, ipak je konferencija odložena zbog smrti Arija Bena, bivšeg supruga princeze Marte Luiz.

Objava učesnika biće upriličena 6. januara.

🇦🇺 Vicešampioni prošlogodišnjeg australijskog finala odbili učešće u ovogodišnjem izdanju

Iako je lista finalista australijskog nacionalnog izbora Eurovision: Australia Decides nedavno objavljena, nije nimalo tajna da je javni emiter SBS želeo da vidi i pojedine aktere prošlogodišnjeg finala među učesnicima. Tako je isplivala informacija da su poziv za učešće dobili i vicešampioni prošlogodišnjeg finala, članovi dua „Electric Fields“, koji su saopštavali glasove australijskog žirija na Evroviziji u Tel Avivu. Međutim, odbili su ga jer su shvatili da nemaju dovoljno dobru pesmu za pobedu.

Šef australijske delegacije Pol Klark je na to izjavio da je u redu da se pauzira godinu dana, pa tek onda da se vidi da li žele da predstavljaju svoju naciju.

🇬🇧 Numera Džordana Klarka sa prošlogodišnjeg britanskog nacionalnog finala treća po slušanosti pesma sa britanske Evrovizije na „Spotifaju“

Iako nije pobedio na poslednjem izdanju britanskog televizijskog nacionalnog finala Eurovision: You Decide, ipak je jedna od tri pesme izvedena na poslednjem izdanju ovog TV nadmetanja, Freaks u izvedbi Džordana Klarka postala najslušanija numera na „Spotifaju“ od svih onih koje su izvedene na sva četiri izdanja britanskog selekcionog evrovizijskog TV formata Eurovision: You Decide, koji se emitovao u periodu između 2016. i 2019. godine.

Time se Džordan Klark sa šest miliona strimova kao trećeplasirani na večnoj listi opasno približio britanskim evrovizijskim pobednicima iz 1981. godine, grupi „Bucks Fizz“, čija je pesma Making your mind up sada druga na listi sa 6,7 miliona strimova, a prvo mesto i dalje suvereno drži Đina Dži sa svojom takmičarskom pesmom iz 1996. godine Ooh… Ahh… Just a little bit (9 miliona strimova); pobednik poslednjeg britanskog televizijskog selekcionog festivala Majkl Rajs se sa svojom pesmom Bigger than us nalazi na 5. mestu sa 4,5 miliona strimova, dok su na 4. mesto pali britanski evrovizijski pobednici iz 1997. godine, grupa „Katrina and the Waves“ sa svojom takmičarskom kompozicijom Love shine a light.