Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Gde će eks-Ju evrovizijske zvezde provesti ulazak u Novu 2020?

Nova 2020. godina je pred nama, a redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs već petu godinu zaredom vam priređuje specijalan tekst o tome gde će nekadašnji evrovizijski učesnici sa prostora eks-Ju dočekati novu godinu.

Crna Gora kao „Meka i Medina“

Kao i prethodnih godina, i ovaj pregled započinjemo sa poželjnom novogodišnjom destinacijom koja je Meka i Medina za balkansku estradu — u pitanju je Crna Gora. Priču o Crnoj Gori vredi započeti sa povratkom u 2000. godinu, kada je u Budvi započeta praksa organizovanja javnih koncerata povodom ovog najradosnijeg praznika. Tada je meštane i posetioce Budve u novu 2001. godinu uveo isti pevač koji će Budvane uvesti i u novu 2020 — u pitanju je naša najveća muzička zvezda i jugoslovenski evrovizijski predstavnik iz 1973. godine Zdravko Čolić; prvi javni doček Nove godine u Budvi je te 2000. godine imala čast da prenosi i Televizija BK, koja je tada imala i specijalan program uoči koncerta u okviru kog su ga tadašnje voditeljke ove TV kuće Adrijana Čortan i Ivana Baltić u bekstejdžu propitivale sve ono što je interesovalo gledaoce.

Između ta dva koncerta, Čola je još dva puta nastupao pred budvanskom publikom za Novu godinu: 2012. i 2015. godine, tako da će mu ovo biti četvrti novogodišnji nastup u gradu na „pjenu od mora“. Ovaj put će mu društvo na ulasku u 2020. praviti lokalni sastav „The Grupa“, kao i trostruka srpska evrovizijska predstavnica Nevena Božović. Ovim koncertom će Čola staviti tačku na uspešnu 2019. ispunjenu brojnim koncertima održanim širom sveta, među kojima se nalazi i šest rasprodatih Arena „Štark“ u Beogradu.

Za dobrim provodom Budva neće kaskati ni 1. januara, gde će pevati najbolje plasiran bh. evrovizijski predstavnik u istoriji učešća naše susedne države — Hari Mata Hari; pre nego što bude otputovao u Budvu, novu 2020. godinu će dočekati u centru Trebinja, a u Budvi će 1. januara pevati sa klapom „Assa Voce“ i glavnom zvezdom repriznog provoda Cecom Ražnatović.

Još jedan izvođač koji je povezan sa javnim dočecima nove godine na tom području je i jedina srpska evrovizijska pobednica Marija Šerifović. Najpre će 30. decembra održati prednovogodišnji koncert na Trgu Krajine u Banjaluci, zatim će 31. decembra pevati u BelExpo Centru u Beogradu, da bi 1. januara otputovala u Tivat, gde će pevati sa Sašom Kovačevićem.

Veče posle Šerifovićke, u Banjaluci će za ulazak u novu 2020. na istom mestu pevati i njena sugrađanka Jelena Tomašević, koja će binu deliti sa poznatim sarajevskim sastavom „Crvena jabuka“. I, to je sve što se tiče povezanosti izvođača sa Crnom Gorom.

Sarajevo i Skoplje

Naredne novogodišnje destinacije koje spominjemo u ovom pregledu su Sarajevo i Skoplje. Sarajevo će i četvrti put zaredom organizovati doček u centru grada koji može da parira onim u Crnoj Gori. Poznato je da bh. narod nikako ne može da zamisli doček a da im ne dođe neka nekadašnja eks-jugoslovenska evrovizijska zvezda; prvo je led probio Dino Merlin, posle njega su pevali spomenuti divovi Zdravko Čolić i Hari Mata Hari, a sada će na Trgu Bosne i Hercegovine Sarajlije u novu 2020. uvesti ni manje ni više nego dvostruki srpski evrovizijski učesnik Željko Joksimović, čime će na taj način postati prvi izvođač iz naše države koji je pevao u Sarajevu za Novu godinu.

Nakon što je Novu 2019. dočekao u Budvi, Dino Merlin se posvetio pripremama za novi album koji bi u prodaji trebao da se nađe tokom 2020. godine. Punih godinu dana nije nastupao, a njegov nastup u centru Skoplja za ulazak u novu 2020. će biti upravo njegov prvi javni nastup posle toliko vremena odsustva.

Rijeka, Poreč, Rab i Makarska u fokusu u Hrvatskoj

Što se Hrvatske tiče, najzanimljiviji gradovi evrovizjskim fanovima će biti Rijeka, Poreč, Rab i Makarska. Rijeka u novu 2020. godinu ulazi kao Evropska prestonica kulture, a da bi ovo vredno priznanje bilo dočekano na najbolji mogući način, pobrinuće se hrvatska predstavnica iz 2012. godine Nina Badrić, koja će nastupati zajedno sa energičnim bh. sastavom svetskog glasa „Dubiozom kolektiv“. Rabljane će u novu godinu uvesti Toni Cetinski (Hrvatska 1994), Porečane Severina (Hrvatska 2006), a Makarčane Danijela Martinović (Hrvatska 1995. sa grupom „Magazin“ i 1998. kao solista).

A Beograd?

I za kraj, vredi spomenuti Beograd, koji će novu godinu slaviti dva dana na Trgu ispred Narodne skupštine: 30. i 31. decembra. Upravo prve večeri, 30. decembra, među brojnim izvođačima koji su predstavnici novog muzičkog talasa u Srbiji izazvanog mešavinom rep, folk, r’n’b, pop i EDM muzike, nastupiće i Sara Jo, jedna od članica grupe „Moje 3“ koja je predstavljala Srbiju na Evroviziji u Malmeu 2013; tu će još društvo praviti i njena konkurentkinja sa Beosonga 2013. godine — Anđela Vujović aka Angelina, koja je tada nastupila kao članica trija „Sky’s“, kao i sledeći izvođači srodne omladinske muzičke orijentacije: Vuk Mob, Gazda Paja, Marko Milivojev Mili, Senida, Slobodan Veljković Coby, Stefan Đurić Rasta i MC Stojan.

Već 1. januara Sara će otputovati u Kragujevac gde će na centralnom gradskom trgu imati svoj dvosatni šou od 21 do 23 sata, da bi od 23 sata do 1 sat posle ponoći nastupio najbolji trubač sveta Dejan Petrović sa svojim orkestrom.