Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Holanđani već izabrali evrovizijsku numeru. Severna Makedonija ponovo bira interno

Iako praznici kod nas uveliko traju, evrovizijskih vesti nam ipak ne manjka. Ovog puta novosti u vezi sa Evrovizijom nam stižu iz Rumunije, Severne Makedonije i Holandije, a stižu i vesti o američkoj Evroviziji — takmičenju American Song Contest.

🇷🇴 Rumunsko finale 1. marta u gradu Buzau?

Konstantin Toma, gradonačelnik rumunskog grada Buzau, potvrdio je glasine da će ovaj grad 99,9% biti domaćin takmičenja Selecția Națională. Prema ovim navodima, finale ovog takmičenja će biti održano 1. marta. Ostalo je ipak da ove vesti potvrdi i TVR, nacionalna televizija Rumunije. Poslednja objava ove televizije u vezi sa izborom evrovizijskog pretstavnika bila je o tome da se još pregovara o samom načinu izbora.

🇲🇰 Severna Makedonija ponovo sprovodi interni izbor pesme i predstavnika

Jedan evrovizijski sajt iz Severne Makedonije je na svom Tviter nalogu objavio da će MRT, nacionalna televizija Severne Makedonije, svog predstavnika izabrati interno. Ovo će biti 20. nastup Severne Makedonije na Evroviziji od debitovanja ove zemlje 1998. U tvitu se pominje i da će predstavnika izabrati posebna grupa muzičara, producenata i novinara. Takođe, navodi se da datum objavljivanja evrovizijske numere nije poznat.

Svi predstavnici Severne Makedonije su od sezone 2011/2012. bili odabrani internim putem, izuzev 2014/2015, kada se uprava makedonske radio-televizije na kratko vratila starom izbornom formatu, festivalu Skopje Fest.

🇳🇱 Holandska pesma je već izabrana

NPO, jedan od tri javna medijska emitera u Holandiji, objavio je da je holandska evrovizijska pesma već izabrana. AVROTROS, drugi nacionalni holandski emiter, još ranije je potvrdio da će i novi holandski predstavnik biti izabran interno. Tom prilikom je naglašeno da će i nova evrovizijska pesma imati potencijala za novu evrovizijsku pobedu.

Kao predstavnici svoje zemlje pominju se mnogi holandski poznati izvođači, međutim najpominjaniji izvođači Davina i Flur Jansen su potvrdili da oni nisu u trci za holandskog pretstavnika. Nije poznato kada će biti objavljeno ime evrovizijskog predstavnika Holandije, kao ni kada će biti objavljena evrovizijska pesma.

Holandija internu selekciju koristi od 2013. godine, od kada beleži i dobre plasmane, u šta se računa i prošlogodišnja pobeda u Tel Avivu.

🇺🇸 American Song Contest kao kombinacija Evrovizije i Melodifestivalena

Krister Bjerkman je objavio nekoliko zanimljivih detalja o takmičenju American Song Contest. Naime, ovo takmičenje će ličiti i na Evroviziju ali i na švedski Melodifestivalen. S obzirom da se SAD sastoji od većeg broja zemalja, takmičenje će trajati više nedelja na više lokacija širom Amerike, a poslednje dve nedelje, emisije će biti emitovane sa jedne lokacije.

Ovo će biti svakako novitet u Americi, s obzirom da neće biti u pitanju klasičan talent-šou na šta je tamošnja publika navikla. Na takmičenju će učestvovati poznati, kao i manje poznati izvođači koje će izabrati određene izdavačke kuće. To će biti dobra prilika i za pevače koji su imali jedan veliki hit, pa su nestali sa scene. Planirano je da se prvo izdanje American Song Contesta održi 2021. godine.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Meni bi logicno bilo da Antonia Gigovska predstavlja S.Makedoniju ove godine, prosle godine je pevala pratece, zasluzila je, ali ne bi me cudilo i da Lina Pejovska bude odabrana.