Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Žangu Makroj je predstavnik Holandije

Žangu Makroj braniće boje Holandije na predstojećoj Pesmi Evrovizije na domaćem terenu, u Roterdamu, ovog maja. On je 61. predstavnik svoje zemlje, naslednik pobednika Dankana Lorensa, a takmičarska pesma biće naknadno objavljena.

Odluku o evrovizijskom predstavniku potvrdila je selekciona komisija holandskog javnog emitera AVROTROS. Generalni direktor te televizije Erik van Stade, koji je bio član komisije, kazao je da je tamnoputi pevač već neko vreme bio „na radaru“ komisije.

Pesma koju nam je predložio odmah nas je dirnula. Srećni smo što Žangu želi da krene na ovo putovanje s nama — izjavio je Van Stade.

Ni sam pevač nije krio oduševljenje.

Neopisiva mi je čast! Ostvario mi se san, to je najlepša stvar koja mi se do sada dogodila. Moj tim i ja smo oduševljeni što će Holandija biti ponosna na nas. Idemo! — rekao je naslednik Dankana Lorensa.

Žangu Makroj (orig. Jeangu Macrooy, ponegde se izgovara i kao Zjangu Makroj) ima 26 godina. Rođen je 1993. u nekadašnjoj holandskoj koloniji Surinamu, u prestonici Paramaribo, ali se 2014. godine sasvim preselio u Holandiju. Tada se upoznao s producentom i kompozitorom „Perquisite“, za čiju je izdavačku kuću Unexpected Records potpisao ugovor o saradnji. Od tog trenutka, Žanguova karijera u holandskoj muzičkoj industriji našla se u usponu.

Pojavio se na nekoliko velikih holandskih festivala, bio je redovan muzički gost u popularnim i gledanim TV emisijama (De Wereld Draait Door), a dva puta je bio nominovan za nagradu „Edison“ koja je holandski pandan američkoj nagradi „Grammy“.

Žangu Makroj je do sada objavio tri studijska albuma i jedan maksi-singl. Muzički žanr koji preferira kritičari opisuju kao „savremeni soul“.

Oznake