ESC-potpourri

Održane prve takmičarske večeri u Litvaniji i Norveškoj

Nakon veoma interesantne subotnje večeri, svoje polufinaliste, odnosno finaliste izabrali su Litvanija i Norveška. Zanimljive novosti nam stižu i iz Češke, Holandije i Italije.

🇱🇹 Monika Marija pobednica 1. četvrtfinalne emisije u Litvaniji

Ove subote je održana 1. kvalifikaciona emisija litvanskog nacionalnog izbora Pabandom iš naujo. Nastupilo je 12 takmičara, a u polufinale su se plasirali:

 1. Monika Marija | If I leave
 2. Baltos Varnos | Namų dvasia
 3. Meandi | DRIP
 4. Gabrijelijus Vagelis | Tave čia randu
 5. Endi Vajk | Why why why
 6. Petunija | Show ya

Prvih šestoro polufinalista su izabrali publika i žiri u odnosu 50/50.

Druga kvalifikaciona emisija litvanskog izbora je na programu 18. januara.

🇳🇴 Rajli pobednica 1. polufinala u Norveškoj

Ove subote je održano i 1. polufinale norveškog Melodi Grand Prixa.   U prvoj polufinalnoj večeri nastupilo je četvoro takmičara:

 1. Jeirmund | Come alive
 2. Kim Ristad | Rainbow (učestvovao na MGP 2012)
 3. Lisa Berud | Talking about us (prateći vokal i plesačica Aleksanderu Ribaku 2018)
 4. Rajli | Wild (učestvovala na MGP 2015)

Nakon prve runde glasanja u tzv. zlatnom duelu su se našle Lisa Borud sa pesmom Talking about us i Rajli sa pesmom Wild. Nakon finalne runde glasanja mesto u finalu je izborila Rajli. Prvog kvalifikovanog finalistu je izabrala publika.

U emisiji je nastupio i direktni finalist „Sondrey“ koji je premijerno izveo svoju pesmu Take my time.

Druga polufinalna emisija norveškog izbora je na programu 18. januara.

🇨🇿 Ko se nalazi među tajanstvenim učesnicima češkog nacionalnog finala?

Češka nacionalna televizija ČT je ovog puta dala poslednje zanimljivosti o učesnicima nacionalnog finala. Da napomenemo da će imena učesnika biti objavljena 13. januara na konferenciji za novinare.

A evo i tih zanimljivosti: četvoro izvođača su žene, sve pevačice su solisti, dvoje učesnika je učestvovalo u nekoj od prethodna dva izdanja češkog nacionalnog izbora.

Pesme koje će se boriti za mesto novog češkog evrovizijskog predstavnika biće objavljene 20. januara. Glasanje će se obavljati putem posebne aplikacije Eurovision app, a o pobedniku će odlučivati i žiri.

🇳🇱 Žangu Makroj na Evroviziji i kao kantautor

Pre nekoliko dana Holandija je objavila ime svog novog predstavnika, a sada već stižu i vesti o njegovoj potencijalnoj evrovizijskoj numeri. Peter Perkin, menadžer novoizabranog holandskog predstavnika Žangua Makroja, izjavio je da će Žangu na Evroviziji izvoditi pesmu čiji će biti i celokupni autor. Takođe, menadžer je izjavio da iako sa Makrojem sarađuje pet godina, njegov nastup na takmičenju nije očekivao.

Što se pesme tiče, Perkin je rekao da će pesma biti odraz individualnosti izvođača, a ne pesma rađena po nekoj formuli „koja radi“. Inspiracija za pesmu nije tražena u ranijim evrovizijskim pesmama i nastupima, već će biti odraž pevačeve osobenosti. Na kraju Perkin je dodao da nažalost oni ne mogu biti bolji od Dankana Lorensa, ali da je ponavljanje njegovog uspeha velika stvar.

🇮🇹 Sanremo dobija i nulto veče povodom 70. rođendana

RAI, italijanski nacionalni emiter je odlučio da upotpuni svoje takmičenje jednom specijalnom gala večeri, s obzirom na to da je ovo 70. izdanje najprestižnijeg italijanskog festivala Sanremo. To posebno veče bi bilo upriličeno 3. februara i tada bi se publika i svi oni koji su u vezi sa ovim festivalom prisetili najznačajnijih trenutaka ovog evropskog najdugovečnijeg festivala.

Takmičarske večeri su na programu od 4. do 8. februara.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Svidja mi se Wild ali opet mi to nije nesto WOW. Vec vidjeno, a i predvidjam joj scenario Belle Santiago iz Rumunije prosle godine, jer ima boljih pesama u ovim drugim polufinalima.

 • Raylee je dosta lepo vokalno iznenadila publiku sa numerom Wild i time otklonila sumnju da ne ume da peva s obzirom da autotjun dominira u studijskoj verziji. Mada, numera mi se čini kao bućkuriš: Fuego, Toy, Replay… pa šta bude