ESC-potpourri

Česi objavili listu finalista, Norvežani drugu grupu polufinalista

U novom „evrovizijskom potpuriju“ se u centru pažnje nalaze Česi i Norvežani. Prvi zbog objave liste finalista, a drugi zbog objave druge grupe polufinalista. Takođe, donosimo vam i nove vesti od prošlogodišnjih domaćina Izraelaca i ovogodišnjih domaćina Holanđana.

🇨🇿 Objavljeni finalisti češke selekcije ESCZ 2020

Češka televizija (ČT) objavila je na konferenciji za štampu dugonajavljivanu listu od sedmoro finalista nacionalnog izbora Eurovision Song CZ. Za titulu devetog evrovizijskog aduta ove slovenske države će se nadmetati:

 • Olga Lounova
 • Barbora Mohova
 • Beni Kristo
 • Pem Rebit
 • Karel
 • Elis Mraz i grupa „Čis T“
 • grupa „We All Poop“

Među ovih sedmoro učesnika nacionalnog izbora se nalaze i dve povratnice: Barbora Mohova i Pem Rebit; obe su učestvovale i na prošlogodišnjem izdanju češkog onlajn evrovizijskog izbora.

https://www.facebook.com/ESCCzechRepublic/posts/763934800767086?__xts__%5B0%5D=68.ARDaZRG5efOaRK6X_XNYthgI2ez9f7A0V8KBL2Kuw7z1V3NKLTrUzg2IjfuGIyoK77mRElj1htTnMtvbQnbEtY-PVfHqIG9Z2kubRh4Uy3JBZrQ4YkOSSStKEGzf06L1OhZx4jYDyniLTn-rhWBdLICUFp2PzMq6vqt9DaG7KsxZ_wt6pH3lL2B7ppRGBu1kbVlnm7_GVZ25DtDsSUoE0SdyI6pivmfs2Q1tFIF2uVCQ3F9x9avxz8UgYOrLDg-pLL8rVIqHQP_88F9Xmxol5aBxm7wuhJOD_Y_HQUzrpO9pbuIrZ0AD77zDFzmjWITsnbtKlI2FTbf1c_QppZP5GYs&__tn__=-R

Njihove takmičarske kompozicije će biti objavljene 20. januara u 8 sati ujutru, kada će biti otvorene i linije za glasanje preko aplikacije Eurovision App. Publika koja bude glasala putem navedene aplikacije će imati 50% udela u glasovima, dok će drugih 50% udela pripasti međunarodnom žiriju.

Linije za glasanje će biti zatvorene 2. februara u 20 časova, a pobednik, kao i rezultati glasanja, biće poznati 3. februara.

🇳🇴 Objavljena druga grupa norveških polufinalista

Norveški javni emiter NRK objavio je listu druge grupe polufinalista nacionalnog izbora Melodi Grand Prix. Drugo polufinale, koje je na programu 18. januara, biće posvećeno izvođačima iz istočnog dela ove skandinavske države, a za jedno mesto koje vodi na nacionalno finale 15. februara boriće se:

 • Jeger | How about Mars (učesnica šoua The Voice 2017)
 • Kim Vigord i Marija Mon | Fool for love (Kim je bio učesnik norveškog Idola i šoua The Voice)
 • Rejn Aleksander | One last time
 • Tore Peterson | The start of something new

Naravno, odmah po objavljivanju druge grupe polufinalista su i njihove takmičarske kompozicije postale dostupne za preslušavanje.

Prošle subote je od direktnih finalista svoju takmičarsku numeru predstavio „Sondrey“, a ove će je predstaviti braća Didrik i Emil, koji će se na finalnoj večeri 15. februara nadmetati s numerom Out of time; njihova takmičarska pesma biće prezentovana 17. januara.

🇮🇱 Izraelska „Sledeća pesma za Evroviziju“ na programu je 3. marta

Izraelski javni emiter KAN, prema navodima tamošnjeg portala YNet, organizovaće 3. marta dugonajavljivano nacionalno finalno takmičenje Hashiyr HaBa L’Eurovizion (Sledeća pesma za Evroviziju) na kojem će pobednik šoua „Sledeća zvezda za Evroviziju“ otpevati četiri potencijalne evrovizijske numere; odluku o najboljoj kompoziciji će donositi: glasovi publike (30% udela u glasovima), glasovi članova žirija šoua „Sledeća zvezda za Evroviziju“ (5% udela u glasovima), kao i glasovi specijalnog tročlanog žirija (65% udela u glasovima).

Tajni konkurs za kompozitore koji žele da dostave pesme potencijalnim evrovizijskim predstavnicima je otvoren 12. januara i trajaće do 11. februara. Svi autori treba da budu izraelski državljani i obavezno treba da budu registrovani u udruženje ACEM (nešto poput SOKOJ-a u Srbiji), a šestočlana selekciona komisija, među kojima će se naći i predstavnici javnog emitera KAN i producentske kuće „Kešet“, odabraće četiri najbolje pesme koje će otpevati pobednik šoua „Sledeća zvezda za Evroviziju“ 3. marta.

Oprobanim voditeljima šoua „Sledeća zvezda“ Rotemu Seli i Asiju Azaru će se u prezenterskom timu tog 3. marta priključiti i jedna od voditeljki prošlogišnjeg takmičenja u Tel Avivu, Lusi Ajub.

🇳🇱 Orkestar se vraća za finalno veče Evrovizije u Roterdamu

Za kraj sledi jedna vest koja će obradovati staru generaciju evrovizijskih fanova — revijalni orkestar će prvi put posle 1998. godine biti deo finalne večeri Evrosonga u Roterdamu. Zbog svega toga je javni emiter AVROTROS otvorio poziv za najbolje mlade profesionalne muzičare i studente koji žele da nastupaju tokom finalne večeri. Na audiciji, koja će biti održana u februaru, biće odabrani najbolji koji će biti deo specijalno oformljenog orkestra za finalno veče.

Nije, međutim, poznato na koji način će novoformirani simfonisjki orkestar mladih muzičara biti deo finalne večeri.