Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Tom Leb je 63. predstavnik Francuske

Tom Leb, tridesetogodišnji pevač, glumac i komičar, biće 63. predstavnik Francuske na Pesme Evrovizije koja se održava u Roterdamu ovog maja.

Francuska televizija France 2 interno je izabrala Toma koji je poznato lice frankofonoj javnosti, a na isti način biće delegirana i evrovizijska kompozicija narednih sedmica.

Pesma Evrovizije je svetski poznat i događaj koji ujedinjuje. Ponosan sam što ću predstavljati Francusku i jedva čekam da proživim ovo iskustvo sa svima — izjavio je novoizabrani predstavnik članice „Velike petorke“.

Tom Leb je sin francuskog komičara Mišela Leba, a kao pevač je počeo da nastupa 2018. godine, kada je izdao svoj prvi singl Are we too late. Audio-verziju te pesme na Jutjubu preslušalo je preko 25 miliona korisnika. Tokom prethodne 2019. godine je izdao svoj prvi maksi-singl „Recollection“. Za svoj muzički stil kaže da je sličan onom kakav neguju Džon Mejer i Met Korbi, koji su mu uzori.

Pre nego se bacio u muzičke vode, Tom je išao očevim stopama, pa se okušao i kao komičar. U njujorku je pet godina studirao scensku umetnost (pozorište, film i pevanje). Glumio je u pozorišnoj adaptaciji popularnog filma „Gospođa Dautfajer“, ali i u drugim francuskim emisijama i filmovima s već etabliranim glumcima, poput Žana Renoa.

Tom s Kevinom Levijem čini komičarski duo. Njihov Jutjub kanal „Kevin & Tom“ ima skoro 17 hiljada pratilaca, uglavnom postavljaju video-skečeve i pesme.

Imenovanjem predstavnika za Roterdam, Francuska se i definitivno odrekla relativno uspešnog TV muzičkog formata Destination Eurovision, putem kojeg je 2018. i 2019. godine birala svog evrovizijskog izaslanika. Ipak, zbog lošijih rezultata od očekivanih, kao i zbog slabe gledanosti, čelnici televizije France 2, na čelu s novom šeficom evrovizijske delegacije Aleksandrom Rede-Amijel, vratili su se internom modelu izbora predstavnika i evrovizijske pesme.

Ipak, France 2 se, osim francuskim izdavačkim kućama i autorima, prvi put obratio i evropskim, u želji da prikupe predloge za evrovizijsku pesmu. Tako je selekciona komisija do sada analizirala preko 100 pristiglih pesama, a fokus će biti usmeren na uparivanje određene numere sa izvođačem.

Oznake