ESC-potpourri

Održane treće takmičarske večeri u Litvaniji i Norveškoj

Radno se nastavlja i ovaj vikend, kada su nacionalna takmičenja u pitanju. Ove subote su održane treće takmičarske večeri u Litvaniji i Norveškoj. Uz to nam stiže jedna vest iz Moldavije, jedna vest o bivšem predstavniku Austrije Sesaru Sampsonu i jedna vest o predstojećem žrebu za polufinale.

🇱🇹 Grupa „The Roop“ odnela pobedu u 3. litvanskom četvrtfinalu

Ove subote je održana 3. kvalifikaciona emisija litvanskog nacionalnog izbora Pabandom iš naujo. U trećoj kvalifikacionoj večeri nastupilo je dvanaestoro takmičara. U polufinale su se plasirali:

 1. grupa „The Roop“ | On fire
 2. Aiste Pilvelite | Everlastingly
 3. grupa „KaYra“ | Alligator
 4. Evgenija Retko | What about us?
 5. Rokas Povilijus | Vilnius calling
 6. grupa „The Backs“ | Fully

Novih šestoro polufinalista su izabrali publika i žiri u odnosu 50/50. Sledeće subote započinje naredna runda takmičenja — polufinale. Prvo polufinale litvanskog izbora je na programu 1. februara.

Pored sinoć izabranih polufinalista, u polufinale su se plasirali i sledeći izvođači:

 1. Monika Marija | If I leave
 2. Baltos Varnos | Namų dvasia
 3. Meandi | DRIP
 4. Gabrijelijus Vagelis | Tave čia randu
 5. Endi Vajk | Why why why
 6. Petunija | Show ya
 7. Monik | Make me human
 8. Kristina Jure | My sound of silence
 9. Viktorija Miškunaite | The ocean
 10. Ruta Lup | We came from the sun
 11. Alen Kiko | Somewhere out there
 12. Germanas Skoris | Chemistery

🇳🇴 Kristin Husej pobednica 3. polufinala u Norveškoj

Ove subote je održano i 3. polufinale norveškog Melodi Grand Prixa. U trećoj polufinalnoj večeri nastupilo je četvoro takmičara:

 1. Aleksandru (trećeplasirani na MGP 2016. u svojstvu člana grupe „Suite 16“) | Pink jacket
 2. Kristin Husej | Pray for me
 3. grupa „Sie Gubba“ (četvrtoplasirani na MGP 2011) | Kjære du
 4. Tomas Leset | Vertigo

Nakon prve runde glasanja u tzv. zlatnom duelu su se našli grupa „Sie Gubba“ sa pesmom Kjære du i Kristin Husej sa pesmom Pray for me. Nakon finalne runde glasanja mesto u finalu je izborila Kristin Husej. Trećeg kvalifikovanog finalistu je izabrala publika.

U emisiji je nastupila i direktna finalistkinja Akuvi koja je premijerno izvela svoju pesmu Som du er. Četvrta polufinalna emisija norveškog izbora je na programu 1. februara. A evo i učesnika četvrtog polufinala:

 1. Hege Bjerk | Pang
 2. Magnus Bokn | Over the sea
 3. grupa „Nordic tenors“ | In this special place
 4. grupa „Oda loves you“ | Love who we love

🇲🇩 Diskvalifikacija i zamena na listi moldavskih kandidata

A u Moldaviji se desila i prva diskvalifikacija. Iako se tek 1. februara očekuju specijalne audicije na kojima će biti izabrani finalisti moldavskog nacionalnog takmičenja, već su se desile neke nepravilnosti. Naime, grupa „Che-MD“, koja je bila jedan od 36 učesnika audicija, diskvalifikovana je nakon otkrića da se njihova takmičarska pesma Adio na Jutjubu nalazi od 26. maja 2019, a da je pesma javno izvođena 18. maja 2019. Ova situacija krši pravilo po kome potencijalne takmičarske pesme ne smeju biti izvođene pre 1. septembra 2019.

Ovu grupu će na takmičenju zameniti Pelageja Stefoglo sa pesmom Empathy. Ova pevačica nije prvobitno bila pozvana na audiciju zbog toga što se nije na vreme prijavila na konkurs, ali je, eto, sada dobila priliku. Najpoznatiji učesnici ovog takmičenja su svakako bivši moldavski predstavnici Paša Parfeni (2012), Đeta Burlaku (2008) i Natalija Gordijenko (2006), kao i učesnik Dečje Evrovizije 2012 Denis Midone.

🇦🇹 Sesar Sampson se vraća na Evroviziju u svojstvu autora

Trećeplasirani učesnik Evrovizije 2018. Sesar Sampson je najavio svoj povratak na Evroviziju, ali ovog puta ne kao izvođač. Pre dve godine u Lisabonu Sesar je predstavljao Austriju sa pesmom Nobody but you. Sada će biti deo produkcije jedne od takmičarskih pesama. Potvrdio je da nije uključen u rad na austrijskoj i nemačkoj numeri za Roterdam.

🇳🇱 🇪🇺 Obavljen raspored šešira za preeliminarni žreb 28. januara

EBU je odredio ko će se naći u tzv. šeširu za žreb. U žrebu, koji će biti održan 28. januara, prvo će biti određeno u kom polufinalu će koja od zemalja direktnih finalista (Francuska, Španija, Velika Britanija, Nemačka, Italija i zemlja domaćin Holandija) glasati i koje polufinale će biti u obavezi da prenose. Nakon toga se preostalih 35 zemalja razmešta u jedno od dva polufinala. Redni broj nastupa kasnije određuje produkcija, a prilikom žreba se određuje i u kom delu polufinalne večeri će koja zemlja učestvovati, što se primenjuje od 2013. godine.

Što se šešira tiče, oni se grupišu tako da se u istom šeširu ne nađu zemlje koje imaju zajedničku istoriju glasanja (najviše glasova daju jedni drugima), kako bi se sprečilo masovno blokovsko glasanje. Evo kako ti šeširi izgledaju:

Šešir 1 | Albanija, Austrija, Hrvatska, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija, Švajcarska
Šešir 2 | Australija, Danska, Estonija, Finska, Island, Norveška, Švedska
Šešir 3 | Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija, Rusija, Ukrajina
Šešir 4 | Bugarska, Kipar, Grčka, Malta, Portugalija, Rumunija, San Marino
Šešir 5 | Belgija, Češka, Irska, Izrael, Letonija, Litvanija, Poljska

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Izgleda da je samo meni Samanthina pesma previše naporna i haotična.Svakako jeste najbolja,ali nikako nije po mom ukusu!

 • Ne ne, ništa ne fali ni Lei, i ona je baš zgodna riba, gledao sam je uživo prošle godine na Beoviziji. Leina pesma je bila prilično loša te godine, pričam o muzičkim kvalitetima. Sve do druge strofe, ta numera je bila u kanalu i zrela za ispadanje ko od šale. Međutim na sceni stupa neviđeni trik koji privlači ogromnu pažnju publici gde Lea kaže: jao stala muzika ajde svi pomažite, skacite, pevajte ‘Hvala ne’… i na simpatican nacin uz jake vizuelne efekte, što bi mi fudbalski kladionicari rekli ‘prelazak iz dvojke u keca’, vadi se iz teškog kanala i ‘odnosi pobedu’. Lepo je u reakciji predstavio to jedan naš gejmer:

  https://youtu.be/G99bcM1FtaM

  Samanta ima drugi fazon, jake bek vokale koji se neobicno ističu, sto nije karakteristično za većinu numera, ali najlakši put do pobede joj donose loši protivkandidati, nema ko da joj prismrdi osim Edgards Kreilis ali to je neubedljivo.

 • @Komentator,

  U Letoniji, ko od šale pobedu odnosi Samanta i slažem se da su joj bek vokali ubitačni i značajni i potpuno se slažem da je na nivou Lee Sirk -Hvala ne -Slovenije 2018. s tim što mislim da će lakše da se plasira Samanta u finale ESC nego što je to uradila Slovenija pre 2 godine bez dodatnih trikova

 • Ipak ću morati malo detaljnije da se osvrnem na litvanski nacionalni izbor jer ćete se svi setiti mog komentara kada Litvanija bude bila među favoritima za pobedu na celom ESC-u.
  Analiziraću samo prva 3 favorita od pozadi:

  3. Marija – If I leave…. Melem za uši, lepa je za slušanje, recimo uz neki stiskavac, ili za kuliranje uz kaficu… ali ništa više od toga, kompozicija a ni Marija jednostavno nemaju snage, nije ubitačna i više je uspavanka ali dobro ajd sad… U svakom slučaju nije loša
  2. Roop – On fire ; Lepo je dole @Komentator napisao -akcenat je na strofama i zaista su moćne a refreni su potpuno prazni i onim glupiranjem pokušava da nadomesti muzički NEkvalitet. Mosta nema tako da pesma nije nešto jaka, jedino eto to ludiranje na sceni privlači neku pažnju ali je to slabo i nerealno.

  1. Moniq – Human ; Devojka koja živi u kapitalističkom dobu, radi sve rutinski po principu kuća-posao posao-kuća recimo i oseća se kao dosadni robot. Upoznaje momka svog života i praktično ga moli da je svojom ljubavi oživi i pretvori u ljudsko biće i izdigne ka ‘suncu’… Ja sam to tako shvatio ovu numeru. Dakle, numera ima prejaku poruku a muzičko izražavanje još jače: kreće vrlo jednostavno tihim tonom samo klavirom, pevanje u refrenu izuzetno dinamično brzim smenjivanjem niskih i visokih tonova gađa pravo u srce i pažljivog slušaoca ne ostavlja ravnodušnim. Elektronske matrice se kao neprimetno ubacuju i ostavljaju još jači utisak. Vizuelni stejdžing i Monikin nastup, stajling, izgled… perfekcija! Zatim dolazimo do mosta gde je izuzetno zahtevno ispratiti veoma niske tonove i zatim se Moniq polako penje na srednjim notama i… visokim tonovima ubija sve ostale kandidate u finalu Evrovizije, ne samo litvanskog finala, i odnosi pobedu, prvu za svoju zemlju ikada…
  Inače, numera ima mnogo potencijala, sigurno može još nešto da se doda i da se aktiviraju bek vokali i biće sve bliži pobedi.
  Inače, numera je ‘grower’, ne vata na prvu, saml biva zanimljiva, ali ako se slušalac pažljivije udubi, ne može a da ga ne ponese.

  Dok nisam čuo ovu numeru, albanska Arilena Ara -Shaj mi je bila prvi favorit, međutim Moniq ju je izbacila sa mog 1.og mesta nepovratno.

  Moniq – Human će žestoko napasti žiri i moguće da će i pobediti, dok za publiku nisam siguran, mada litvanska dijaspora je poprilično disciplinovana i uvek glasa i dobro prolaze u Televotingu, što se moglo videti prošle 2019. kada publika zamalo da pogura Jurija u finale.

  A da će Moniq da pobedi u litvanskom nacionalnom finalu, u to ni malo ne sumnjam, i zaista je šteta što nemam gde da se kladim na nju -čak ni William Hill kladionica mi ne daje kvote na litvanski izbor

 • The Roop je totalno promasio pesmu, trebalo je da naprave neku mnogo zarazniju pesmu koja bi ispratila njihovo ludilo…Pesma je dinamicna ali predosadna, refren je toliko bled i nepamtljiv, vise je akcenat na strofama i na onom slobonom delu dok igraju koji podseca na “Bad guy”…Pesma mi izaziva neki neprijatan osecaj, ona fora sa karikiranjem zavrsetaka mi je previse iritantna, na prvo slusanje zvuci ludo i veselo ali kada se malo udubis toliko je zapravo depresivna kao da hipnotise i uopste nemam potrebu da je ponovo slusam kao na primer “Polyester” od Annne sa Supernove, namece mi se da ih uporedim jer je slican fazon…Pesma mi je toliko kul, toliko zarazna, jednostavna, boja glasa razvaljuje, stajling-bas me briga (uopste ne izaziva onaj osecaj da nije ispostovala stejdz, verujem joj, totalno je prikladan ovakvoj pesmi), ma prekul mi je ceo paket i zao mi je sto se oseti da ce Samanta Tina pobediti…Njena pesma jeste takmicarska, evrovizijska i sto je najbitnije inovativna , nije kopija, mada malo podseca na “Hvala ne”…Ali zena ima toliko iritatan vokal, tako rogobatno izgovara “i’m still breathing”, pa kada drekne, dobro se ne onesveste bek vokali hahaha, inace oni mi imaju bas originalan deo.I da, moram da napomenem da sam sokiran sto Markus Riva nije prosao, njegova pesma je bas mocna i originalna, refren gruva, ja volim taj elektropop i Aminatu Savadogo, ne znam sta se desilo i kako se desilo da on nije izabran, ipak je on ime u Letoniji ali i da nije pesma je bas top…Jeste da Letonija nema veze sa ovim postom ali morao sam…

 • Roop u Litvaniji je interesantan ali je muzicki previse tanak. Ipak tamo odnosi pobedu Moniqe – Human.
  Norveska slaba u 3.em cetvrtfinalu

 • @Beobožavatelj,
  To nikako nisu istu stvari. Onom ko je malo više čitao, onom ko malo više poznaje detalje, jasno je i zašto.

 • @Beobozavatelj:Bas je i meni to palo na pamet, strasno…Mislim da je i Jamala 2016. imala neku slicnu situaciju pa nikom nista…

 • Moldavija je diskvalifikovala izvođača zbog prerane objave kompozicije dok bogata Holandija/Nizozemska nije ni diskvalifikovana od EBU zbog iste stvari. Očigledno samo sirotinja mora da poštuje pravila.