Evrovizija 2020 Roterdam
Photo: Paul Barendregt
Balkan, Balkan! Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Srbija nastupa 14. maja u 2. polufinalu

Ovogodišnji predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, trinaesti po redu, nastupiće u prvom delu 2. polufinala koje je na programu 14. maja, odlučeno je polufinalnim žrebom koji je održan u Gradskoj kući u Roterdamu.

Ovim žrebom ne određuje se konačan redosled nastupanja. On je osmišljen 2008. u Beogradu s ciljem da sve delegacije zemalja koje su se prijavile za takmičenje već u ranom periodu znaju kada će nastupati, kako bi na vreme rezervisali let i mesto boravka, odredili datum dolaska zbog održavanja proba, raspored aktivnosti i dr.

Pored Srbije, u istom polufinalu nastupiće i predstavnici Austrije, Moldavije, Poljske, San Marina, Islanda, Češke, Grčke, Estonije, Danske, Bugarske, Švajcarske, Finske, Jermenije, Letonije, Gruzije, Portugalije i Albanije. Takođe, za predstavničku pesmu Srbije u prvom polufinalu moći će da glasaju i tri članice „Velike petorke“: Francuska, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Konačan redosled nastupanja u polufinalima odrediće, kao i ranijih godina, producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu izabrane. Očekuje se da on bude poznat već u drugoj polovini marta.

Sve države učesnice bile su raspoređene u pet različitih grupa na osnovu šablona glasanja prethodnih 14 godina, a na osnovu algoritma nemačke telekomunikacione kompanije Digame, dugogodišnjeg partnera EBU, koja i kontroliše glasanje tokom takmičarskih večeri.

1. grupa 2. grupa 3. grupa 4. grupa 5. grupa
Albanija Australija Jermenija Bugarska Belgija
Austrija Danska Azerbejdžan Kipar Češka
Hrvatska Estonija Belorusija Grčka Irska
S. Makedonija Finska Gruzija Malta Izrael
Srbija Island Moldavija Portugalija Letonija
Srbija Norveška Rusija Rumunija Litvanija
Švajcarska Švedska Ukrajina San Marino Poljska

U prvom delu programa određeno je u kojoj će polufinalnoj večeri glasati zemlje iz tzv. „Velike petorke“, a u drugom delu koje zemlje će nastupiti u prvoj, a koje u drugoj polufinalnoj večeri.

U polufinalima će svoje pesme i nastupe izvesti predstavnici iz 35 država — u 1. polufinalu 17, a u 2. jedan više, odn. 18. Evo kako izgleda preliminarni raspored:

Preliminarni žreb 1. polufinale | 12. maj 2. polufinale | 14. maj
glasaju „Velika petorka“ i domaćin Holandija Nemačka, Italija, Holandija Francuska, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo
prva polovina S. Makedonija, Belorusija, Litvanija, Švedska, Slovenija, Australija, Irska, Rusija Austrija, Moldavija, Poljska, San Marino, Srbija, Island, Češka, Grčka, Estonija
druga polovina Norveška, Kipar, Hrvatska, Azerbejdžan, Malta, Izrael, Ukrajina, Rumunija, Belgija Danska, Bugarska, Švajcarska, Finska, Jermenija, Letonija, Gruzija, Portugalija, Albanija

Iz svakog polufinala će se u finale kvalifikovati po deset pesama glasovima publike i stručnog žirija (50/50). Dvadeset finalista iz polufinala u velikom finalu čeka „Velika petorka“ zajedno sa domaćinom Holandijom. Kao i prethodnih godina, ukupno 26 zemalja će se nadmetati za pobedu u velikom finalu.

Voditelji ceremonije bili su dvostruka holandska evrovizijska predstavnica Edislija Rombli, evrovizijski komentator sa skoro decenijskim stažom, voditelj i pevač Jan Smit, kao i popularno TV lice srednje generacije Šantal Janzen.

Tokom žreba gradonačelnik Tel Aviva predao je ključeve organizacije svom kolegi iz Roterdama, čime je na simboličan način predato domaćinstvo Pesme Evrovizije tom holandskom gradu.

Rok za izbor i prijavu izabranih predstavnika i pesama je 9. mart, kada će se delegacije učesnika ponovo okupiti u Roterdamu.

Snimak celog žreba pogledajte u priloženom video-snimku.

20 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Biće jako teško za prolaz Srbije po ovakvom sastavu polufinalne grupe, imate jak skandinavsko baltički blok,dok ste opet ostali sami na ex yu članicama. Nešto dijaspore stiže iz austrije, svajcarske, francuske… Ostaju grcka, bugarska, albanija, spanija i portugal, tradicionalno malo poena. Biće vrlo tesko, pjesma je dobra ali to ove godine nece biti presudno, treba 90 do 110 glasova za prolaz. U finalu bi vec bilo sve drugacije.

 • Za sada su od nas jači i nepremostive prepreke:
  – Estonija
  – Albanija
  – Češka
  – Letonija
  – Island
  – Možda Danska

  Teško nama znači.
  Jedino smo sad jači od Portugala i Jermenije i možda od Finske koliko vidim

 • Izašle su već 3 pesme za BEOVIZIJU, Marko Markovic-Kolačići, Neda Ukraden-Bomba i od Rocher etno band-a-Samo ti umeš to. Jedino je ova treća okej, čekaju se ostali, mislim da će ove godine BEOVIZIJA biti bolja od prethodne dve.

 • @Esc Fan
  Nije da me ne imponuje,ali po kom osnovu nas tako šaraju na kladionicama haha

 • Ljudi, vreme je da se vise ne oslanjamo na dijasporu. Ako je pesma dobra bice i dobar plasman. Sasvim prosta stvar.
  Za nas je generalno dobro da se vise maknemo balada. Mislim, treba i balade slati na Evroviziju ali ne cesto koliko mi..
  Opet kazem, imam neki osecaj da je bolje sto nismo sa ex Yu zemljama u polufinalu. Bice to test za nas, ako prodjemo taj test znacemo za ubuduce.
  Inace, skocili smo za svega 10 minuta sa 33. na 21. mesto na kladionicama (nisu bitne, ali samo kazem) xD

 • Sto se tice polufinala prvo ima vise jakih igraca (Svedska,Ukraijna,Australija,Rusija,Azerbejdzan koje su retko ili nikada omanule). Drugo pplufinale nema takvih jakih igraca. Prednost prvog je sto je jedna drzava manje I sto u I pf su drzave gde imamo vise dijaspore. U drugom nam ostaju dijaspora u Austriji,Svajcarskoj tj bar jedno 2
  16 do 24 poena. Setimo se 2011 kada Nina nije imala bas neku jaku podrsku dijaspore I medija pa je usla u finale zahvaljujuci vise zirijima a I u finalu su vise Nini bili darezljivi ziriji od tv gledalaca, a isto tako smo imali ne bas lako polufinale, sa drzavama koje nam nisu davele puno poena. Nina je u finalu bila za jedno mesto slabija od Milana u finalu, a Milan je imao ppdrsku dijaspore, medija, stajao je Grand uz RTS iza njegs…

 • Ala nas je ovaj zreb zapravo srozao, pali smo na 33. poziciju na kladionicama, mislim treba da nas bude sramota sto je toliko ocigledno da se oslanjamo na druge zarad poena umesto na sebe, kvalitet i dobar izbor…Pesme definitivno odlucuju i tako i treba da bude, ako budu bile onakve kakve svi ocekujemo vraticemo se ne na 20. nego u top 10 na kladionicama.U nekom intervjuu, bas ovih dana, Ksenija Knezevic je rekla da je pesma futuristicka, to me je bas zaintrigiralo jer je naziv potpuno latino, taj spoj ce verovatno da bude osvezenje i nesto potpuno novo…Samo da nema nikakve veze sa “Fuegom” i da ne bude futuristicki u smislu da postoji ono alternativno, rejversko ludilo kao u “Hvala ne” i sve ce biti kako treba…@Nikola:Upravo tako, vrhunska pesma i vrhunski izvodjac, a ne koja zemlja ima kakvu istoriju i reputaciju na ESC i na koje smo navikli da dominiraju ili prolaze u finale, ali ljudi ce uvek tako gledati, i meni to uvek padne na pamet ali pokusavam da ne gledam na taj nacin i uspevam u tome…Kada bi pitao nekoga koce pre proci u finale na primer Srbija ili Svedska, svi bi rekli Svedska upravo zbog Melodifestivalena, pobeda, konstantnih visokih plasmana, konstantnih hitova na ESC-u itd…Odmah na prvu loptu to tako izgleda a zapravo to nema veze s vezom…Ali na kraju pesme sve to demantuju i totalno promene sliku odredjene drzave na trenutnoj Evroviziji.

 • @9119
  Aha da pa to jeste mada je tada bilo dosta manje zemalja u pf pa je bilo lakse izboriti se…
  Ono što sam ja do sad uvideo Češka Rep ima jaku selekciju,Danska solidnu,Estonija ako ubode pravu od tri najbolje,Island isto tako da videćemo.U svakom slučaju ne treba za sad o tome da brinemo već kakva će nam biti Beovizija,a 1.marta će skoro sve pesme biti i objavljene pa ćemo i našeg predstavnika uporedjivati.

 • Ljudi, koje je polufinale “teže”, može da se zna tek kada budu izabrene sve pesme. Sada sabirati bodove i oplakivati Srbiju je stvarno smešno. Vrhunska pesma i vrhunski izvođač, po prirodi stvari, bore se za vrh u konačnom plasmanu, polufinale je samo rutinska faza do tog cilja. E sad, što smo poslednjih godina shvatili da je ambicija RTSa samo se nekako dočepati 10.mesta u polufinalu, to je druga tema.

 • @NekiTamo
  Imaj u vidu da je 2014. Crna Gora bila sama u prvom polufinalu, dok je Slovenija sa Makedonijom bila u drugom. Na to sam mislio.

  Jos imam kosmare zbog 2013. Nikako ne bih voleo da se ikad vise ponovi.

 • Maštam o danu kad će sve ex-yu zemlje biti u finalu. Ne zbog žreba već zbog dobrih pesama. A možemo mi to.

 • @9119
  2014. je i Slovenija prošla u finale 😉
  Ali da poenta ostaje setimo se i 2012. kada su Srbija,B&H,Slovenija,Htvatska,Sev.Makedonija i Slovenija isto bile sve zajedno,pa opet Hrvatska i Slovenija izvisile.

 • @Beobožavatelj
  Ja bih pre rekao da je 1.pf teže (ako pročitaš moj komentar prethodni videćeš i zašto).Mnoge zemlje koje imaju tu uobičajenu pomoć se opuste i na kraju podbace,a nama je ovo potrebno da se očeličimo i da vidimo možemo li i bez CG i Madjarske u takmičenju,kao i komšija u pf da se plasiramo,pa da vidimo jesmo li ili nismo,možemo li ili ne da se probijemo na osnovu kvaliteta.
  Što se tiče jezika na kome ćemo pevati,ja to prepuštam u zavisnosti od pesme.Ako pobede Hurricane ili Andrija Jo nešto mi govori da bismo išli na varijantu na eng,a ako pobedi neko drugi vrv na srpskom,ali opet sve zavisi od pesme.
  Uostalom kad se setim te 2013. kad smo se mi,CG,Hrvatska i Slovemija redom skrhali kao i Austrija(dijaspora),a bilo je samo 16 zemalja,pomislim kako nekad ni to ne pomaže.

 • Ovo nam dodje kao opomena da ne treba vise nikada da pomisljamo da na bilo koji drugi nacin dodjemo do finala osim kvalitetnim izvodjacem, pesmom, nastupom…Da RTS zeli visoke plasmane aktivirao bi se poput Bugarske, Beovizija bi izgledala kao MAC i sve bi to privuklo atraktivne izvodjace (ako neko treba da bude uvek u vrhu na ESC-u to smo mi jer se vecina stanovnistva bavi pevanjem, pa od toliko pevaca sigurno postoji potencijalni pobednik ESC-a ili koji bi bar bio u samom vrhu, nemoguce je da je drugacije) i onda bi totalno slika o Srbiji na ESC-u bila promenjena, zracili bi zainteresovano, profesionalno, dominantno, kredibilno…Vise mi je muka da ponavljam jedno te isto kao 100 papagaja…Dosta vise trazenja tih nekih olaksica i precica do finala, ako je Evrovizija takmicenje u pevanju onda pevanjem treba doci do finala, logicno, ali naravno da odavno nije samo u pevanju nego, razumete sta sam hteo da kazem…6. februara cemo cuti da li idemo u finale ili ne, drzimo se i dalje oko 20 pozicije na kladionicama, videcemo…Ne zelim da zvucim neiskreno, naravno da bi bilo pozeljno da smo u prvom polufinalu ali ni to nije garancija.

 • Generalno nisam zadovoljan zrebom, ali Boze moj. Ne mora sve da bude tako crno.

 • Drago mi je sto su Hrvatska, Makedonija i Slovenija zajedno, trebace im svaka pomoc, s obzirom da su u tezem polufinalu, pf puno “jakih” zemalja i zasiguranih finalista (Rusija, Azerbejdzan, Svedska, Norveska, Australija, Ukrajina, Izrael, Kipar) a, i svi znamo da nema nikakve sanse da svo troje prodju zajedno. Neka im je sa srecom, neka najbolji pobedi. A sto se nas tice, mi smo bukvalo sahranjeni! U pf skoro nemamo nikoga! Bugarska i Grcka retko kada glasaju za nas a, od Albanije sigurno nista necemo dobiti, pored toga, Albanija ce verovatno pokupiti vecinu poena od Austrije i Svajcarske. Jedino sto nam preostaje je, je da se nadamo da su pesme na Beoviziji odlicne i izaberemo onu pravu. Plus smo i u slabije polu finalu, mozda tek tada budemo sanse za finale.

 • Na prvi pogled: sahrana Srbije.
  Na drugi pogled: pa setim se 2013. kad je u jednom polufinalu bilo 4 bivse jugoslovenske zemlje, pa sve ispale. Naravno da ne bih voleo da se 2013. ikad vise ponovi.
  Na treci pogled: to sto smo sami, ne mora nista da znaci. Samo da izaberemo dobru pesmu. Kad je Crna Gora 2014. kao jedina bivsa jugoslovenska zemlja prosla u finale, zasto ne bi i mi mogli?

  Generalno nisam zadovoljan zrebom, ali opet kazem, to sto smo sami, ne mora nista da znaci.

 • Sto se tice zreba, na neku ruku mi je krivo sto nemamo jos neku ex Yu zemlju sa nama u polufinalu, ali smo ipak u slabijem polufinalu sto nam je prednost. A sa druge strane, imam utisak da je mozda i bolje sto nismo sa nama dragim komsijama, i sto rece neko od vas, bice ovo peavi test za nas!
  Medjutim, mislim i da nismo u roliko losoj poziciji.. Prema nekoj mojoj proceni (na osnovu prethodnih godina) imacemo skoro pa 53 poena od televotinga (Grcka, Bugarska, Austrija, Francuska, Nemacka (nisam siguran) i Svajcarska), ali mislim da sada i RTS treba da shvati da ne smemo da se oslonimo samo na poene iz dijaspore.. Koliko toliko mislim da smo uz malo srece opet kandidati za finale, jer od svih zemalja koje su sa nama u polufinalu, jedino su, pi nekom mom misljenju, Bugari i Česi, a mozda i Grci sigurni finalisti..

 • Ovo će biti pravi test za nas.Jedina ex-Yu zemlja u 2.pf i bez puno podrške dijaspore.Treba pažljivo sad postupati,pre svega svakako pesma i izvodjač(i) da nam budu na zavidnom nivou,a onda posle i promocije i osmišljavanje nastupa.Takodje smo u pf sa jednom više zemljom,ali je dobra stvar što je 1.pf puno statistički jačih zemalja (Australija,Švedska,Rusija,Ukrajina,Azerbejdžan),kao i mnogo jačeg blokovskog glasanja.
  Što se još našeg pf tiče sve je otvoreno i jasno generalno stanje ćemo znati kad čujemo pesme (ni albansku ne računam jer će ionako biti preradjena).
  Bilo bi mnogo bolje bar da je jedna ex-Yu zemlja sa nama,ali šta je tu je.Ako se plasiramo bez uobičajene podrške,to će nam sigurno dati vetar u ledja.Nek nam je sa srećom.

 • Ni ja ne bih mogao da smislim ovako tešku grupu. Pa ni Joksimović ovde ne bi pomogo. Komšije najverojatnije trljaju ruke i veruju da će proći. Neki su već predvideli neprolazak Srbije u finale. Ali po muci, se poznaju junaci. Veliki broj dobrih kompozitora se prijavilo Beoviziji, pa da vidimo šta su uradili.
  Pobednik Beovizije će najverovatnije morati da se odluči na koji jezik će pevati na Evroviziji, a ja sam pristalica pevanja na maternjem jeziku, pa šta bude, neka bude.