ESC-potpourri

Jermeni odabrali finaliste. Belorusko finale 28. februara

Mnogo je novosti iz evrovizijskog sveta i ovog puta. Jan Ola Sand je za holandske medije dao zanimljive informacije o sistemu glasanja i nekim potencijalnim evrovizijskim učesnicima. Pored toga stižu nam i vesti iz Holandije, Portugalije, Belorusije, Jermenije, Švedske, Azerbejdžana i Finske.

🇪🇺 Jon Ola Sand o političkim razlikama i glasanju kao uticaju na delovanje Evrovizije

Govoreći za holandske medije, odlazeći supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand govorio je o tome kako se takmičenje nosi sa političkim razlikama među državama koje i te kako utiče na glasanje. Tom prilikom gospodina Sanda su pitali kako se ponašati u situaciji kada države kao što su Jermenija i Azerbejdžan svaki put jedni drugima dodele poslednju poziciju pri glasanju žirija, na šta je on odgovorio da to nije dobro i da kroz zajedničke pregovore to treba da se promeni.

Takođe je dodao da tu trenutno ništa ne može da se promeni, da izbacivanje tih zemalja nije rešenje i da je on ponosan što te zemlje učestvuju na takmičenju sa svim ostalim zemljama. Vrlo su česti incidenti između ove dve zemlje, poput žalbi Azerbejdžana na prikaz mape tokom glasanja 2019, ili, pak, pak situaciju kada su jermenski predstavnici 2016. prikazali zastavu sporne teritorije Nagorno-Karabah.

Gospodin Sand je takođe govorio i o glasanju uopšte, o tome da je razmišljano o sistemu glasanja gde bi glasovi žirija činili 25 posto glasova, a glasovi publike 75 posto i obratno, ali da je sistem 50/50 ipak najbolji. Inače, krajem 2019, mnoge delegacije su se žalile na sistem glasanja, ali je na kraju čak 80 odsto njih glasalo za već postojeći sistem. Na kraju je supervizor Evrovizije istakao da je zadovoljan evolucijom načina glasanja i da je ranije vrlo brzo bilo vidljivo ko će pobediti, a da je glasanje sada mnogo neizvesnije.

Jon Ola Sand je takođe izjavio i da zemlje Severne Afrike i Bliskog Istoka ne pokazuju signale da bi želele da učestvuju na Evroviziji, iako su u prošlosti pokušale, kao i da je broj učesnika limitiran, tj. da je najveći broj mogućih takmičara ograničen na 44. Da napomenemo da je Maroko učestvovao na Evroviziji 1980, da je Tunis selektovao i pevača i pesmu 1977, ali ipak je odustao od takmičenja, kao i da se pričalo o debitovanju Libana 2005. godine. Prema rečima gospodina Sanda učešće ovih zemalja bi takmičenju donelo raznovrsnost.

🇧🇾 Belorusko finale 28. februara

Pre nekoliko dana je određena lista učesnika beloruskog nacionalnog takmičenja, a sada je konačno poznat i datum kada je novi predstavnik biti izabran. Naime, novi predstavnik Belorusije biće izabran 28. februara, a takmičenje će prenositi dve televizije: Belarus 1 i Belarus 24.

Za razliku od prethodnog izdanja ovog takmičenja, pobednika će izabrati publika i žiri u odnosu 50/50, a ukoliko rezultat bude izjednačen, pobedu će odneti onaj takmičar koji bude imao više glasova žirija.

🇦🇲 12 učesnika na jermenskom izboru Depi Evratesil

AMPTV, nacionalna televizija Jermenije, objavila je imena 12 učesnika nacionalnog takmičenja Depi Evratesil (Na Evroviziju):

 1. Atena Manukjan
 2. Tokionine
 3. Erna
 4. Mirjam Bagdsarjan
 5. Agop
 6. Karina EVN
 7. Vladimir Arzumanjan
 8. Hayk music
 9. Artur Alek
 10. Gabrijel Jig
 11. Eva RIDA
 12. Sergej i Nikolaj Harutjunov

Najpoznatije ime sa ovog spiska je svakako pobednik dečje Evrovizije 2010. Vladimir Arzumanjan. Nacionalna televizija će objaviti pesme navedenih izvođača tokom ove nedelje. Samo takmičenje je na programu 15. februara.

🇳🇱 Binenrot kao lokacija tzv. evrovizijskog sela

Načelnik kulture Roterdama je otkrio da će se tzv. evrovizijsko selo nalaziti  u Binenrotu. Ovo je inače najveći otvoreni prostor u centru Roterdama i biće otvoren za obožavaoce Evrovizije tokom trajanja takmičenja.

Iako dešavanja u okviru evrovizijskog sela još uvek nisu određena, razmatra se čak 260 različitih ideja koje su pristigle sa različitih strana. Takođe se nastoji da sve prodavnice ipak normalno funkcionišu u tom delu grada tokom održavanja takmičenja.

🇵🇹 Konan Oziris član žirija na portugalskom „Festivalu pesama“

Prošlogodišnji predstavnik Portugalije Konan Oziris će biti jedan od članova žirija na predstojećem izdanju takmičenja Festival da Canção. Na ovaj način on je krenuo stopama svojih prethodnika koji su trijumfovali na ovom takmičenju, a kasnije bili i članovi žirija — Luize Sobral i Izaure. Ovaj portugalski umetnik je prošle godine bio jedan od favorita za visok plasman pre samog takmičenja, ali, nažalost, nije prošao u finale. Polufinalne večeri ovog festivala su na programu 22. i 29. februara, dok će finale biti na programu 7. marta.

🇸🇪 Šveđani objavili tekstove pesama prvog polufinala Melodifestivalena, kao i izgled scenografije

Ovog vikenda, tačnije ove subote počinje i najgledanije nacionalno takmičenje — švedski Melodifestivalen. A tim povodom su objavljene i reči pesama koje će se takmičiti u prvom polufinalu. Prvo polufinale je na programu ove subote u Linćepingu. Učesnici prvog polufinala su:

 • grupa „The Mamas“ | Move
 • Suzi P | Moves
 • Robin Bengtson | Take a chance
 • Malu Pric | Ballerina
 • duo OVÖ | Inga problem
 • Sonja Alden | Sluta aldrig gå
 • Feliks Sandman | Boys with emotions

Tekstove pesama možete videti na blogg.svt.se. Finale Melodifestivalena je na programu 7. marta u Areni „Friends“ u Stokholmu.

Takođe, vredi dodati i informaciju da je SVT objavio i izgled scenografije za svih šest večeri ovog uglednog festivalskog karavana; za nju je, po 14. put u istoriji „Melodija“, bio zadužen Viktor Bredstorm, koji je, između ostalog, radio i scenografije za Evrovizije 2013. i 2016. godine. Nova scenografija je dizajnirana da prati slogan ovogodišnjeg Evrosonga Open Up, te je dizajnirana da bude najveća bina ikada napravljena na ovom takmičenju, sa više prostora za animacije, zbog čega su ove godine izostavljeni LED ekrani. Scenografiju visoku 35×6 metara će animirati osam vrhunskih projektora za proizvodnju više od 220 metara kvadratnog sadržaja.

🇦🇿 Lejla Gulijeva se vraća na poziciju šefa azerbejdžanske delegacije

Voditeljka Evrovizije 2012. Lejla Gulijeva se vratila na mesto šefa azerbejdžanske evrovizijske delegacije. Prethodni put je na ovoj poziciji bila za vreme dečje Evrovizije 2018. Osim što je bila voditelj Evrovizije, Lejla je imala i drugih uloga u vezi sa ovim takmičenjem. Naime, 2019. Gulijeva je bila deo azerbejdžanskog žirija, 2008. je saopštavala glasove, a vodila je i nacionalna takmičenja 2011. i 2012. godine.

Podsetimo, Azerbejdžanci će šesti put zaredom svog predstavnika i pesmu izabrati interno, a konkurs za idealnu evrovizijsku pesmu je u toku.

🇫🇮 Predstavljena četvrta pesma sa UMK 20

A na redu je i predstavljanje četvrte pesme koja  će se takmičiti na finskom Uuden Musikiin Kilpailu. U pitanju je grupa F3M sa numerom Bananas. Preostale su još dve numere koje će biti objavljene u naredna dva dana. Finale je na programu 7. marta u Tempereu.