Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Blas Kanto predstavio numeru „Universo“

Predstavnik Španije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Roterdamu objavio je svoju takmičarsku pesmu Universo, za koju je urađen i video-spot.

Nakon dugo najavljivanja i iščekivanja, ljubitelji Evrosonga, pogotovo oni u Španiji, dočekali su da njihov adut predstavi svoju numeru. Reč je o elektro-pop pesmi umerenog tempa, što ne odgovara Blasovom muzičkom stilu, ali je pesma suštinski pop po kojem je pevač i poznat u svojoj Španiji.

Pesma je odabrana među 50 potencijalnih numera, a jedan od autora muzike i aranžmana je sâm Blas Kanto. Pored njega, kompoziciju potpisuju Den Hamond, Danđelo Ortega, Maćej Mikolaj Tribulec i Eš Hiklin.

Kanto je za svoju pesmu ranije izjavio sledeće:

„Ovo nije balada ili brza pesma, ovo je veoma interesantan miks, nešto potpuno novo. Ova pesma ne zvuči kao moje prethodne pesme, ovo je nešto novo za mene… ovo je vrlo uzbudljiva pesma, veoma intimna u strofama, ali refren je epski. Mi smo radili na takvom tipu pesme, i kako god da je ispalo, ja sam želeo da bude tako.“

Video-spot je snimljen na Kanarskim ostrvima (Lanzarote i Tenerife).

Ko je Blas Kanto?

Blas Kanto Moreno, popularni španski pevač mlađe generacije, interno je izabran je za jubilarnog 60. predstavnika Španije na Pesmi Evrovizije.

Rođen je 1991. godine i Evrovizija mu nije strana, budući da je i ranije pokušavao da se domogne evrovizijske scene. Prvo pojavljivanje na nekom evrovizijskom nacionalnom izboru je imao 2004. godine, kada je učestvovao na izboru za španskog predstavnika u juniorskoj kategoriji, a drugi pokušaj da se domogne Evrovizije je imao 2011. godine u seniorskoj kategoriji kao član boj-benda „Auryn“, u kome se, pored njega, među ostalim članovima nalazio i Dani Fernandez, španski juniorski evrovizijski adut iz 2006. godine; tada je ovaj sastav učešće na izbornom festivalu završio na 2. mestu s numerom Volver.

Blas Kanto iza sebe ima brojna iskustva sa organizacijom koncerata i nastupima na televiziji. Kao član spomenutog boj-benda „Auryn“ izdao je četiri albuma i sa tom grupom je dobio MTV nagradu za najboljeg španskog izvođača na dodeli MTV evropskih muzičkih nagrada. Godine 2018. je izdao prvi solo-album „Complicado“ sa kojeg se kao veliki hit izdvojila pesma Él no soy yo.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Meni je bas zanimljiv spoj elektro-popa i spanskog jezika, bas zvuci inovativno jer su se do sada uvek predstavljali onim njihovim tipicnim zvukom…Ok mi je za slusanje ali mislim da nema takmicarskog potencijala, pesme koje imaju ovakav refren u startu gube a pogotovo kada je ovakav ritam u pitanju.Idealno mi zvuci da nastupa poslednja.