Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Irci uskoro otkrivaju predstavnika. Finci predstavili petu pesmu sa UMK 20

I ovog dana je pristizalo dosta evrovizijskih novosti, što ide u prilog činjenici da je evrovizijska sezona u jeku, a mi smo za vas izdvojili one koje dolaze iz Irske, Rumunije, Holandije, Finske i Azerbejdžana. Dokle se stiglo sa pripremama u tih pet država, saznajte u narednim redovima.

🇫🇮 Prezentovana je i peta pesma sa UMK 20

Finski javni emiter YLE nastavio je sa prezentovanjem takmičarskih pesama sa devetog izdanja televizijskog formata Uuden Musikiin Kilpailu. Do sada je prezentovano pet od šest pesama, a poslednja predstavljena je Sansina Lover view. Nju možete poslušati u videu priloženom ispod.

Ostala je još jedna numera na redu za prezentovanje, a to je Eternity Katarine Zilke; za preslušavanje će biti dostupna počev od 23 sata po našem vremenu.

🇷🇴 Grad Buzau planira da izdvoji 200.000 evra za organizaciju rumunskog finala

Iako Rumuni još uvek nisu formalno potvrdili da će tradicionalni nacionalni izbor Selecția Națională biti i ove godine izborni mehanizam za odabir evrovizijskog izaslanika, gotovo je izvesno da će tako i biti, ali da će se ove godine odustati od koncepta „rumunskog Melodifestivalena“ i vratiti se na metod jednovečernjeg festivala, koji bi trebalo da bude održan 1. marta, kako najavljuje gradonačelnik grada Buzaua Konstantin Toma, o čemu smo već pisali.

U daljem saopštenju navodi se da će Grad Buzau izdvojiti 956.000 leja za organizaciju, odn. 200.000 evra, od čega bi 362.000 leja trebalo da se potroši na binu, tehničko osoblje i umetnički koncept realizacije izbora.

U skorije vreme bi rumunski emiter TVR trebalo da se oglasi povodom ove informacije.

🇦🇿 Nova šefica azerbejdžanske delegacije poziva autore na konkurs

Nakon imenovanja za novu šeficu azerbejdžanske evrovizijske delegacije, Lejla Gulijeva je gostovala u jutarnjem programu televizije „Idžtimai“, odgovorne za odabir evrovizijskog predstavnika, u kom se osvrnula na žalbe pojedinih fanova po kom većinu evrovizijskih pesama iz ove istočnoevropske države ne pišu lokalni autori. Na sve to je odgovorila da nije stavljeno organičenje po pitanju toga ko može da piše pesmu, a ko ne, već je poziv otvoren za sve. Na sve to je dodala da joj nije bitno da li je idealan autor hitmejker ili početnik, već je bitno da pošalju demo-verziju svoje evrovizijske pesme, i selekciona komisija će odabrati onu najbolju.

Konkurs za idealnu azerbejdžansku evrovizijsku pesmu traje do 7. februara, a zainteresovani autori i izvođači svoje radove mogu da pošalju na mejl: eurovision2020@itv.az. Nakon toga će se preći na postupak internog odabira pesme i izvođača.

🇮🇪 Irci imenovali kreativnog direktora i koreografa. Uskoro objava predstavnika

Dugo nismo čuli nikakve vesti iz Irske po pitanju odabira evrovzijskog predstavnika. Sada se na tu temu na Tviteru oglasio Filip Makmehon, direktor kompanije THISISPOPBABY, zadužene za organizaciju pozorišnih i drugih javnih događaja, koji je izjavio da će biti kreativni direktor za prezentaciju nove irske evrovizijske pesme u Roterdamu, kao i da će koreograf nastupa biti Filip Konoton.

Ovaj post je retvitovao Alan Svon, muzički urednik radio-stanice 2fm, koja je ove godine pomagala javnom emiteru RTÉ u odabiru idealnog evrovizijskog predstavnika, navevši da će uskoro biti obeznanjeno ime ovogodišnjeg irskog izaslanika i njegove takmičarske pesme.

🇳🇱 Preliminarni žreb u Holandiji pratilo 199.000 gledalaca

Preliminarni žreb za polufinala Pesme Evrovizije u Holandiji je u ovoj državi bio prenošen na prvom programu državne televizije, uz komentare Kornalda Masa, i pratilo ga je 199.000 ljudi, uz šer od 1,2% gledalaca, što je za 2% veći šer i 41.000 gledalaca više u odnosu na emisiju koja je bila emitovana na konkurentskoj televiziji u istom terminu.