Evrovizija 2020

Češka 2020: Čekajući pobednika

Treća odabrana pesma za ovogodišnji Evrosong u Roterdamu čuće se iz Češke Republike.

S obzirom da će naši susedi treći predstaviti svoju pesmu, i to baš na simboličan treći februarski dan, u ovom tekstu vas pred proglašenje pobednika podsećamo na sve poteškoće i olakšice koje su pratile treće izdanje njihove evrovizijske selekcije Eurovision Song CZ (ESCZ).

Ovako je sve počelo

Konkurs za ovogodišnje izdanje češkog izbornog festivala je otvoren odmah nakon pobede grupe „Lake Malawi“ na prošlogodišnjem izboru, još 29. januara prethodne godine. Iako je bio predviđen da traje do 30. juna, zbog jakog ili slabog odaziva autora i izvođača bio je produžen do 31. jula. Ukupno 152 pesme su stigle na konkurs, od čega su 72 bile kompletno delo čeških autora. Tadašnji šef delegacije Jan Bors, koji je u amanet svom nasledniku Kirilu Hiršu ostavio pripremljen teren za započeto treće izdanje evrovizijskog selekcionog festivala, izjavio je da je konkurs ovako rano bio započet i završen zato da bi na vreme mogli da se usredsrede na pripreme za klasičan festival, koji je prvobitno bio zakazan za 25. januar tekuće godine u dvorani „Forum Karlin“ u Pragu.

U Pragu je tokom 27. i 28. avgusta bila održana audicija na kojoj su se predstavili svi prijavljeni kandidati za češko nacionalno finale ESCZ 2020. Prvobitno planiranih osmoro izvođača za finalno nadmetanje je odabrala petočlana selekciona komisija u kojoj su se nalazili bivši i sadašnji šef delegacije Jan Borš i Kiril Hirš, kao i kreativni producent Jan Potmešil. Svi koji su se prijavili su nakon otpevane prijavljene takmičarske numere imali zadatak da odgovore na sledeća pitanja: da predstave sebe i pesmu, da odgovore na pitanja o njenom nastanku i značenju, kao i da objasne kakav bi nastup voleli da imaju na nerealizovanom izbornom festivalu, te da odgovore na ključno pitanje: „Šta Evrovizija znači za njih?“.

Prvih četvoro finalista je komisija odabrala direktno, a drugih četvoro je odabrano iz užeg spiska od 12 kandidata koji su se ponovo predstavili žiriju.

A onda problemi

Nakon odabira osmoro finalista, usledila je serija problema. Najpre je Jan Bors 30. oktobra napustio poziciju šefa delegacije nakon četiri uspešne sezone, da bi vrlo brzo uprava Češke televizije (ČT) imenovala njegovog dotadašnjeg zamenika Kirila Hirša za novog šefa. Već 6. novembra je objavljeno da se od televizijskog finala zakazanog za 25. januar tekuće godine odustalo zbog brojnih kompilkacija, i da će treću godinu zaredom Česi nacionalno finale organizovati u formi onlajn-nadmetanja.

Kasnije tokom novembra, bivši šef delegacije Jan Bors oglasio se lajvom na Instagramu u kom je otkrio da je uprava javnog emitera ČT navodno bez njegovog znanja otkazala televizijsko finale, koje je za njih trebalo biti prvo takvog tipa nakon 2008. godine, što je bio signal da napusti poziciju šefa delegacije i, uopšte, češkog državnog televizijskog emitera. Niz problema je okončan 2. decembra objavom da je jedan izvođač iz prvobitnog spiska izabranih finalista odustao od učešća iz nepoznatih razloga, čime se došlo do konačne liste od sedmoro finalista.

Predstavljanje kandidata

Pre nego što je konačno otkrivena lista od sedmoro finalista, češki javni emiter ČT je organizovao i jednu igru na društvenim mrežama u formi tzv. periodnog sistema muzičkih elemenata preko kog su fanovi bili pozvani da otkriju žanrove svih sedam takmičarskih numera. I, na kraju: žanrovska rešenja su bila sledeća: „organski pop“, „drim-pop“, „indi-pop“, „emo-pop“, „afro-pop“, regeton, „pank-pop“. Takođe, nestrpljivim fanovima je otkrivena i još jedna bitna činjenica u vezi ovogodišnje postavke od sedmoro učesnika: od sedmoro njih, a ukupno 11-oro izvođača, četvoro njih su žene, od čega su dve učestovale i na prethodnoj češkoj selekciji.

Lista finalista je konačno otkrivena 13. januara na konferenciji za medije. U trci za devetog češkog evrovizijskog predstavnika su se nalazili:

 • Olga Lounova | Dark water
 • Barbora Mohova | White and black holes
 • Beni Kristo | Kemama
 • Pem Rebit | Get up
 • Karel | At least we tried
 • Elis Mraz i Čis T | Wanna be like
 • grupa „We All Poop“ | All the blood (Positive song actually)

Navedene povratnice na izbor su bile Pem Rebit i Barbara Mohova, koje su i prošle godine učestvovale na češkoj evrovizijskoj selekciji.

Njihove takmičarske kompozicije su zajedno sa posebno osmišljenim spotovima bile otkrivene 20. januara u 8 sati ujutru, kada su bile i otvorene linije za glasanje preko aplikacije Eurovision App; fanovi su imali prilike da glasaju do 2. februara u 8 sati uveče, kada se i prešlo na zbrajanje glasova. Publika je imala 50% udela u odlučivanju pobednika, a drugih 50% je pripalo međunarodnom žiriju.

Rezultati glasanja, kao i pobednik, biće objavljeni 3. februara.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Mogu da kažem da je ovogodišnje češko evrovizijsko finale, da se ne lažemo, bolje od prethodna dva iz razloga što se ovaj put ne izdvaja samo jedan favorit ili dva, već više njih. I,  s druge strane, ima dosta dobrih pesama sa potencijalom za dobru primećenost u Roterdamu. Jedino mi je žao što su odustali od televizijskog finala i prešli ponovo na prezentaciju numera kroz spotove, zato što na osnovu video-klipova ne mogu da zaključim ko će kakav nastup imati u Roterdamu u slučaju eventualne pobede i da li će uživo zvučati bolje nego na studijskom snimku, jer njihove kvalitete za živo izvođenje na osnovu priloženog lično ne poznajem.

Pošto mi je zadatak da ocenjujem takmičarske kompozicije na osnovu onog što imam priloženo, a to su spotovi i originalna izvođenja, koja se jedino mogu doživeti samo u studiju prilikom obrade audio-snimka (možda me neko od njih oduševi i eventualnim živim izvođenjem, ko zna), onda ću kao najbolje numere od svih sedam takmičarskih da izdvojim sledeće četiri koje izgledaju kao kompletan i lako pamtljiv paket kad uživaš u sva tri minuta: Dark water Olge Lounove, Wanna be like od Elis Mraz uz asistenciju repera Čis Tija, All the blood od grupe „We All Poop“ i Get up od Pem Rebit.

Od ove četiri numere, veću šansu za pobedu bih dao Lounovoj i Elis zato što su se potrudile da u globalno kompatibilne zvukove koji dobro prolaze na top-listama ubace i nešto svoje u smislu načina na koji su iznele te pesme, a što se tiče drugih dvoje mojih favorita — hm, kompozicije su im takve da nema prostora za dodavanje nečeg svog u interpretaciji; tako je grupa „We All Poop“ malo kopirala „twenty one pilots“ i njihov hit Heathens, posmatrajući atmosferu kojom odiše, dok me pesma Pem Rebit melodijski više podseća na hit Believer sastava „Imagine Dragons“.

Sve u svemu, bilo ko od četiri moja favorita bi imao šanse da Česima donese treće uzastopno finale, i, uz dobar nastup, da usput ubode i TOP 10 plasman.

Za kraj ću da prokomentarišem i ostale tri numere koje mi se nisu svidele: vokalna imitatorka Lane del Rej u liku Barbare Mohove je prošle godine imala bolju i upečatljiviju pesmu, ova mi nije ostala u sećanju ni posle deset slušanja. Pesma Benija Krista je jedno vreme bila druga na Jutjubovoj trending-listi u Češkoj, ali, to nije nešto merodavno za pobedu; ima dobru melodiju, ali je kompletna realizacija prosečna, što doprinosi i njenoj generičnosti. Što se Karela tiče, nekome se numera dopada, nekome ne, ali, iako je opuštajuća, emotivna, više izgleda za odmor od napornog dana nego za evrovizijsku scenu; samo je korektna pesma i ništa više.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • A, od kad nam je Češka sused? 🙂
  ( “S obzirom da će naši susedi treći predstaviti svoju pesmu…” )
  Da bar jeste…

 • Pa WAP definitivno pobedjuje po svemu…Mogu da ih zamislim na ESC-u jer je Cehe i prosle godine predstavljao bend samo sa vrlo veselom pesmom i upravo mi je zanimljiv taj potencijalni kontrast koji ce se vrlo verovatno dogoditi, to mora da bude tako jer se sve poklapa…Ja ne gotivim Artic Monkeys-e pa ne mogu ni njih, indi rok ne slusam a ni ne kapiram taj svet.Elis Mraz “Wanna Be Like” Sofia Reyes, takvu pesmu je cini mi se najlakse napraviti, dosadno i prazno.Kemama tipicno africki…Mochowa, sestro ubi me depresija jos mi samo ti falis…Ostali su mi nebitni, to je to i opet smo na kladonicama pali na 35 poziciju.

 • Česi su izdominirali ove god zaista svaka im čast!
  Moj favorit je We All Poop i All the blood iz više razloga:
  1.ima snažnu poruku
  2.jako zanimljiv vokal
  3.melodijski upečatljiva
  4.impresivan spot što potencira za dobar koncept na sceni u Roterdamu.
  Dark Water je takodje fenomenalna.